Bulvár

Mi volt előbb: a probléma vagy a tojás?

Mi volt előbb: a probléma vagy a tojás?

2014. május 16., péntek
Mi volt előbb: a probléma vagy a tojás?
SZS20140428_galambtojas_001

Sajátos ajándékot hozott a tavasz kollégánk erkélyére: egy galambpár találta megfelelő fészeknek az ott található balkonládát. Adott a probléma, mi legyen a sarjadzó élettel? Élni és élni hagyni? A szakember óva int a tojások eltávolítása okozta lelkiismeret-furdalással szemben.

„Én mint ornitológus madárbarát embernek vallom magam, de a parlagi galamb nem kifejezetten kívánatos eleme a városi madárfaunának. Hogy a legfajsúlyosabb aspektust említsük, közegészségügyileg sem helyes, ha hagyjuk őket az ember közvetlen környezetében költeni, hiszen ezek a madarak a különböző betegségekkel szemben kevésbé ellenállóak, így rendkívül sok fertőző betegséget terjesztenek. Az egyik legtipikusabb ezek közül a papagájkór, amely főleg a madárürülék révén kapható el. Semmiképpen sem tanácsolom, hogy a parlagi galambok erkélyen, vagy más, elérhető közelségben megtűrt madárfajként jelen legyenek” – fogalmazott portálunknak

Tokody Béla

, a Magyar Madártani Egyesület Csongrád megyei titkára.

galamb_10_gs

A szakember kitért, ez a faj számos városban okoz problémát, szerte a világban. Elég gyenge a genetikai állománnyal szaporodhatnak, ami az etetés, illetve az urbánus környezet révén csak még könnyebben megy végbe. Természetes ellenségük szinte nincs is, hiszen azok a nagytestű ragadozók, amelyek képesek lennének elejteni őket, túlzottan alacsony számban fordulnak elő ahhoz, hogy ekkora egyedszámú csoportosulást megtizedeljenek. Szegeden például alig egy-két telelő vándorsólyom akad, illetve a még szóba jöhető fajok közül a héja látható a térségben – szintén igen ritkán. „Az egymást követő generációk egymásnak adják át a betegségeket, Amerikában például találóan szárnyas patkányoknak nevezik ezeket a genetikailag nagyon rossz minőségű populációkat. Ha nem is tűzzel-vassal, de mindenképpen fontos lenne egy összehangolt védekezés ezek ellen a galambok ellen. Először is érdemes lenne betiltani az etetésüket, másrészt meg kellene szüntetni a fészkelőhelyeket. Mindenesetre egy nagyon határozott, össztársadalmi fellépésre lenne szükség” – mutatott rá az ornitológus.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.