Közélet

Mezopotámiai dámvad született a Szegedi Vadasparkban

Mezopotámiai dámvad született a Szegedi Vadasparkban

2014. május 22., csütörtök
Mezopotámiai dámvad született a Szegedi Vadasparkban
20140521_damborju_01

Mezopotámiai dámvad (Dama mesopotamica) született a Szegedi Vadasparkban, a világ legritkább szarvasfajának példányai csak a Tisza-parti város állatkertjében láthatók Magyarországon.

Veprik Róbert

igazgató elmondta, hogy két hete igazán ritka esemény részesei lehettek a park látogatói: a szemük előtt született, majd tette meg első tétova lépéseit egy mezopotámiai dámszarvas borjú. A korábban már kihaltnak hitt, ritka szarvasfaj példányai, két bika és négy nőstény tavasszal érkeztek Szegedre, az utóbbiak közül egy már vemhesen. A gondozók látták, hogy rövidesen meg fog születni a borjú, és abban bíztak, hogy nem lesz szükség emberi beavatkozásra az ellésnél. Nem is kellett segíteni, komplikációk nélkül jött napvilágra az újszülött szarvas. A gondozók az első napokban kicsit aggódtak, mert pont az ellés után fordult rendkívül csapadékosra és hűvösebbre az időjárás, de a szarvasborjú - amelyről utóbb kiderült, hogy nőstény - átvészelte a májusban jött őszt, szépen cseperedik a kifutóban, anyja gondosan és féltve neveli. A mezopotámiai dámvad hajdan nagy területen élt, a Közel-Keleten és Északkelet-Afrikában, ott, ahol az emberi civilizáció, az első városok kialakultak. Fontos szerepet töltött be az ott élő népek mítoszaiban és hitvilágában, így a Bibliában is szó esik erről az állatról: egyike annak a hét vadon élő patás fajnak, amelyet Mózes ötödik könyve felsorol, mint nem tisztátalan, vagyis ehető állat. A faj vesztét élőhelyük pusztulása, valamint a modern lőfegyverek megjelenése, ezzel vadászatuk hatékonyabbá válása okozta. A 19. század végére már csak Iránban éltek kisebb csapatai, az 1940-es években pedig már nem találták nyomát sem, úgy gondolták a faj kipusztult. 1956-ben azonban egy kisebb, 25 fős populációra leltek Délnyugat-Iránban. Ekkor indult meg a faj szaporítása mesterséges körülmények között. Ma már több, mint hétszáz egyede él vadon Iránban és Izraelben, míg európai fajmegmentési programban részt vevő állatkertekben 160 példányt gondoznak. A mezopotámiai dámvadat régebben az európai dámvad alfajának tartották, ma már azonban külön fajnak tekintik. A mérete valamivel nagyobb az európaiénál – tömege 50-70 kilogramm, testhossza másfél méter -, viszont az agancsuk kevésbé „lapátos”. Elsősorban a sűrű növényzetű, erdős területeket kedveli – a Szegeden kialakított kifutó is ezt idézi -, ahol elbújhat ragadozói elől.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.