Közélet

Mezei pocok „aratja” a búzát Csongrád megyében + FOTÓK

Mezei pocok „aratja” a búzát Csongrád megyében + FOTÓK

2014. május 22., csütörtök
Mezei pocok „aratja” a búzát Csongrád megyében + FOTÓK
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Siralmas látványt nyújtanak az őszi vetésű gabonatáblák Csongrád megye egyes részen, mezei pocok tarolja le a területeket.

„Hódmezővásárhely környékén, Makónál és Békéssámson mellett több lucernatáblát és búzatáblát ki is kellett szántani a mezei pocok miatt” – tájékoztatott

Kispál Ferenc

, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke. A SZEGEDma.hu-nak elmondta, az invázió még ősszel kezdődött, és az enyhe, csapadékmentes tél is kedvezett a rágcsálóknak, ezért foltosak több helyen a táblák. „Az Európai Unió kivételes adott engedélyt arra, hogy Redentinnel irtsák a rágcsálót, a gazdák március végéig kérhették ezt a kormányhivatal Növény-és Talajvédelmi Igazgatóságától, így aki odafigyelt, meg tudta akadályozni a mezei pocok elszaporodását” – magyarázta Kispál Ferenc. A kártevő ellen mechanikai úton is lehet védekezni, hatásos a mélyszántás, ami a járatrendszerüket és fészkeiket is tönkreteszi. Ha ugyanis száz négyzetméteren 2-3 pocokluk van, irtani kell őket a kamara megyei elnöke szerint, különben megeszik az egész táblát. Hozzátette, jó termésre nem számíthatunk, későn jött az eső, a levélrozsda is fertőzött, helyenként 20-40%-os terméscsökkenést prognosztizálnak a szakemberek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.