/

Mezei pocok „aratja” a búzát Csongrád megyében + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Siralmas látványt nyújtanak az őszi vetésű gabonatáblák Csongrád megye egyes részen, mezei pocok tarolja le a területeket.

„Hódmezővásárhely környékén, Makónál és Békéssámson mellett több lucernatáblát és búzatáblát ki is kellett szántani a mezei pocok miatt” – tájékoztatott Kispál Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke. A SZEGEDma.hu-nak elmondta, az invázió még ősszel kezdődött, és az enyhe, csapadékmentes tél is kedvezett a rágcsálóknak, ezért foltosak több helyen a táblák.

„Az Európai Unió kivételes adott engedélyt arra, hogy Redentinnel irtsák a rágcsálót, a gazdák március végéig kérhették ezt a kormányhivatal Növény-és Talajvédelmi Igazgatóságától, így aki odafigyelt, meg tudta akadályozni a mezei pocok elszaporodását” – magyarázta Kispál Ferenc.

A kártevő ellen mechanikai úton is lehet védekezni, hatásos a mélyszántás, ami a járatrendszerüket és fészkeiket is tönkreteszi. Ha ugyanis száz négyzetméteren 2-3 pocokluk van, irtani kell őket a kamara megyei elnöke szerint, különben megeszik az egész táblát. Hozzátette, jó termésre nem számíthatunk, későn jött az eső, a levélrozsda is fertőzött, helyenként 20-40%-os terméscsökkenést prognosztizálnak a szakemberek.

no images were found

Előző sztori

A lom nem vész el, csak lopják (FRISSÍTVE)

Következő sztori

Nyolcmillió magyar szavazhat az Európai Parlament összetételéről vasárnap + VIDEÓ

Legutóbbi hasonló cikkek