Másfél évszázados régészeti könyvet fogadott örökbe Trogmayer Ottó

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

CAM00102

A nyolcvanéves Trogmayer Ottó volt a Somogyi-könyvtár könyv-örökbefogadó ünnepségének nyolcvanadik vendége. Régész hivatásához méltó művet vehetett át péntek délelőtt.

Úgy hozta a véletlen, hogy a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár könyv-örökbefogadó ünnepségének nyolcvanadik vendége éppen az idén nyolcvanadik születésnapját ünneplő Trogmayer Ottó lett. A Széchenyi-díjas régész péntek délután az ünnepi közgyűlésen vehette át díszpolgári címét, szombaton pedig a könyvtár adományozta neki szimbolikusan egyik különleges művét.

Az örökbeadásra kínált köteteket évről-évre úgy válogatják össze, hogy azok kapcsolódjanak az örökbefogadó hivatásához, tevékenységéhez. A Szeged környéki ásatásokon dolgozó Trogmayer Ottó így egy régészettel foglalkozó, nagy értékkel bíró könyvet fogadhatott örökbe: Austen Henry Layard – The monuments of Nineveh című kötetét ajánlotta fel a régésznek. “Tizennyolc éve várok rá, hogy olyan embernek mutathassam be ezt a kötetet, aki annyira értékeli, amennyire az meg is érdemli” – mondta el az átadón Szőkefalvi-Nagy Erzsébet. A főkönyvtáros szerint a Ninive feltárásáról szóló, több mint 150 éves kötet a régész szemének is kedves képeket tartalmaz a munkálatokról és a talált tárgyakról. A könyv értékét növeli, hogy korábbi tulajdonosa Alexander von Humboldt német természettudós és utazó volt, aki egy néhány soros ajánlást is írt bele.

CAM00099

A könyvkülönlegesség mellett frissen kapott díszpolgári címét is megköszönte a Somogyi-könyvtárban összegyűlteknek Trogmayer Ottó. “1956. július 16-án kerültem a szegedi múzeumba, ahol nem fogadtak kitörő örömmel. A felülről hozzájuk rendelt munkatársban kémet, besúgót sejtettek, így sokáig tartott elnyernem a bizalmat. Igazán azonban csak tegnap óta mondhatom, hogy szegedi vagyok, már papírom is van róla” – tette hozzá nevetve a régész.

Előző sztori

Kajak-kenu vk - Nyolc magyar érem, közte három arany szombaton + FOTÓK

Default thumbnail
Következő sztori

Zsigó: az ellenfelek ugyanazok, újra le kell győzni őket

Legutóbbi hasonló cikkek