Közélet

Már 51 halálos áldozata van az áradásoknak Szerbiában

Már 51 halálos áldozata van az áradásoknak Szerbiában

2014. május 29., csütörtök
Már 51 halálos áldozata van az áradásoknak Szerbiában

A szerbiai árvizek idején 51-en haltak meg, négy személyt pedig még mindig eltűntként tartanak nyilván - közölte Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök csütörtökön Belgrádban a parlamenti képviselők kérdéseire válaszolva.

A kormányfő pontosította az adatokat a halálos áldozatokat illetően. Mint mondta, a boncolási adatok szerint 24-en megfulladtak, 26-an természetes halált haltak az árvízzel sújtott területeken, egy ember pedig a földcsuszamlások áldozata lett. Hozzátette: reméli, ezek már a végleges adatok, és nem találnak újabb halálos áldozatot. A szerb fővárostól mintegy 30 kilométerre délnyugatra fekvő Obrenovacot a május közepén lezúdult eső és a megáradt folyók teljesen elárasztották, ez volt az áradásokkal leginkább sújtott település Szerbiában. A város 8 százaléka még mindig víz alatt van, ott további áldozatokat találhatnak. A halottak számáról néhány portál magasabb számokat közölt. Pánikkeltés vádjával eddig három embert vettek őrizetbe, mert a bizonyítékok szerint a közösségi médián keresztül hamis adatokat közöltek a halálos áldozatok számát illetően. Amennyiben bűnösnek találják őket, hat hónaptól öt évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetők. A múlt kedden kezdődött, az évszázad és az évezred esőzésének és áradásának nevezett természeti katasztrófa több százezer embert érintett az országban, és több tízezren estek a víz fogságába. A legtöbb helyen már visszahúzódott a víz, és a fertőtlenítést is elvégezték, néhány tucatnyian azonban még mindig nem térhettek vissza otthonaikba, és a fertőzésveszély továbbra is fennáll. Becslések szerint az anyagi kár elérheti az egymilliárd eurót.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.