Közélet

Jelentősen nőtt a Magyarországon át Ukrajnába irányuló gázszállítás

Jelentősen nőtt a Magyarországon át Ukrajnába irányuló gázszállítás

2014. május 26., hétfő
Jelentősen nőtt a Magyarországon át Ukrajnába irányuló gázszállítás

Ukrajna május 23-ától 42 százalékkal napi 3,689 millió köbméterre növelte gázbehozatalát Magyarországon keresztül - közölte a magyar FGSZ Földgázszállító Zrt.-re hivatkozva az UN angol nyelvű ukrán gazdasági hírszolgálat hétfőn.

Az FGSZ adatai szerint május 20-án és 21-én Ukrajna napi 2,446 millió köbméter földgázt importált Magyarország felől, és 2,606 millió köbmétert május 22-én. Ukrajna május elsején újította fel a földgáz behozatalát Magyarországon át. Magyarországon keresztül maximum napi 16 millió köbméter földgáz irányulhat Ukrajnába, így a szállítási kapacitás még messze nincs kihasználva. A Naftogaz ukrán állami gázvállalat május 15-én jelentette be, hogy előző nap szerződést kötött egy "nagy európai vállalattal", aminek köszönhetően jelentősen megnöveli az Európából érkező gázszállításait Magyarországon keresztül. A vállalatot üzleti titokra hivatkozva nem nevezték meg. Kijev áprilisban jelezte, hogy ismét beindítja a gázszállításokat az Európai Unióból, miután Moszkva jelentősen megemelte számára a gázárat. A szállítmányok azután álltak le, miután az orosz Gazprom és az ukrán Naftogaz vállalat tavaly decemberben megállapodott, hogy januártól Kijev ezer köbméterenként 268,5 dollárért, vagyis a korábbinál mintegy harmadával olcsóbban kapja a földgázt Oroszországtól. Ezt a kedvezményt

Vlagyimir Putyin

orosz elnök ajánlotta fel

Viktor Janukovics

akkori elnöknek annak fejében, hogy Kijev ne írja alá a társulási megállapodást az Európai Unióval. A kijevi hatalomváltás után viszont Moszkva 485 dollárra emelte a közvetlenül Ukrajnának szállított földgáz ezer köbméterenkénti árát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.