Bulvár

Izrael katicabogarakat vetett be a fügekaktuszok védelmében

Izrael katicabogarakat vetett be a fügekaktuszok védelmében

2014. május 1., csütörtök
Izrael katicabogarakat vetett be a fügekaktuszok védelmében

Izrael északi részén egy parazita megtámadta a fügekaktuszokat, amelyeknek megmentésére szabadon engedtek százötvenezer azokat felfaló katicabogarat - írta csütörtökön a Háárec című izraeli lap.

A kutatók felfedezték, hogy az Izrael nemzeti gyümölcsének is számító füg- vagy medvetalpkaktuszokat a Dactylopius opuntiae nevű parazita bogárka támadta meg az ország északi részén található ültetvényeken. A katicabogár bevetése feltétlenül szükségessé vált, mert a fertőzés átterjedhetett volna az észak-izraeli Hula völgyből az egész országra. A Cryptolaemus montrouzieri nevű katicabogárfajt levéltetvek ellen már évtizedekkel ezelőtt meghonosították a zsidó államban, de az újabb kísérletek igazolták, hogy a kaktuszokat megtizedelő paraziták ellen is sikeresen alkalmazhatóak. Miután a laboratóriumban meggyőződtek a katicák paraziták elleni hatásosságáról, elárasztották velük a fertőzött kaktuszokat. A katicabogarakat a BioBee nevű biológiai laboratóriumban tenyésztették ki a Szdé Elijahu kibucban a Bét Seán nevű város szomszédságában. A kaktusz gyümölcse, kaktuszfüge az Izraelben született fiatalok szimbólumának számít, mert a helyi legenda szerint kívülről ugyan tüskés, de belül édes és lágy.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.