Közélet

Ipsos: alacsony részvétel és magabiztos Fidesz-győzelem várható

Ipsos: alacsony részvétel és magabiztos Fidesz-győzelem várható

2014. május 23., péntek
Ipsos: alacsony részvétel és magabiztos Fidesz-győzelem várható

Az Ipsos elmúlt egy hétben végzett felmérése arról tanúskodik, hogy Magyarországon az európai parlamenti választáson alacsony lesz a részvétel és magabiztos Fidesz-győzelem születik - közölte pénteken az MTI-vel a kutatócég, amely szerint viszont korántsem lehet ilyen határozottan prognosztizálni a többi párt helyezését. A második pozícióért az MSZP és a Jobbik vetélkedik, az 5 százalékos bejutási küszöb meghaladásáért a DK, az Együtt-PM valamint az LMP.

Az elmúlt hetekben mérséklődött a választási kedv az Ipsos mérése szerint. Míg május első felében 39 százaléknyian ígérték biztosra, hogy elmennek szavazni május 25-én, addig a legfrissebb felmérés 32 százaléknyi választót mutat. Az Ipsos becslése szerint a részvétel az utolsó napok aktivizálásának hatására ennél magasabb lehet, akár meghaladhatja a 35 százalékot is. A május közepén végzett közvélemény-kutatás biztos pártválasztói között a Fidesz 56 százalékot, a Jobbik 17, az MSZP 15, a DK és az Együtt-PM 5-5 százalékot ért el, az LMP pedig az eltökélt szavazói kör 3 százalékának támogatását élvezi. Az áprilisi parlamenti választás tapasztalatai, a közvélemény-kutatások mérési adatainak a tényleges eredményekkel való összevetése, a pártok szavazóinak mozgósítottsága, az átszavazási valószínűségek alapján készítették el az előjelzést - jelezték, rögzítve: becslésük szerint a Fidesz nagy fölénnyel fogja megnyerni az európai parlamenti választásokat, eredménye valószínűleg 52 és 56 százalék között alakul. Az MSZP és a Jobbik közötti verseny feltehetően szoros lesz. Jelenleg úgy tűnik, hogy a nemzeti radikális párt számára kedvezőbb a helyzet, de az utolsó napok aktivizálása, kampányeseményei befolyásolhatja eredményüket, akár meg is fordíthatja sorrendjüket. A Jobbik eredménye 15 és 17 százalék között várható. A párttal összefüggésbe hozott kémügy az adatfelvétel végeztéig (e hét keddig) nem befolyásolta negatívan a Jobbik pozícióit - olvasható az elemzésben. A Jobbikéhoz hasonlóan a szocialista párt támogatottsága is 15 és 17 százalék között valószínű az Ipsos szerint. Az MSZP-nek akkor van nagyobb esélye utolérni vagy megelőzni a Jobbikot, ha a választási részvétel relatíve magas - írta a cég, hozzátéve: a sikerhez az is szükséges, hogy a szocialisták maguknál tartsák azon szimpatizánsaikat, akik talonban tartják a DK-t vagy az Együtt-PM-et. Az Ipsos valószínűtlennek tartja, hogy a DK, az Együtt-PM és az LMP mindegyike bejusson az Európai Parlamentbe. Az elemzés arra utal, hogy mandátumszerzésre az LMP-nek van a legkisebb esélye, eredménye 3 és 5 százalék között várható. A DK, az Együtt-PM és az MSZP szavazói között viszonylag magas az átszavazási hajlandóság, így nehéz megbecsülni, hogy miként alakul a két baloldali kispárt eredménye - mutatott rá az Ipsos, amelynek várakozása szerint mindkettő 4 és 6 százalék közötti eredményt ér el. A közvélemény-kutatás 2014. május 13. és 20. között készült, személyes megkérdezéssel. A felmérés során megkérdezett 1000 ember életkor, nem, iskolai végzettség valamint településtípus szerint az ország felnőtt népességét reprezentálta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.