/

Hende Csaba: nem szabad elfelednünk a hazát védő katonák emlékét

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Összetartozunk azokkal a katonákkal, akik ezer esztendő alatt védték a hazát, nem szabad elfelednünk emléküket, és méltó módon gondoznunk kell azokat a temetőket is, ahol nyugszanak – hangoztatta Hende Csaba honvédelmi miniszter vasárnap a magyar hősök emlékünnepe alkalmából rendezett megemlékezésen Szombathelyen.

Elesett honvédjeink emlékének megőrzése különösen fontos kötelessége a mindenkori magyar államnak és azon belül a magyar honvédségnek is, amely az ő nyomdokaikban járva szolgálja hazánkat – mondta Hende Csaba a Március 15. téren, a hősi emlékműnél katonai tiszteletadás mellett rendezett megemlékezésen. Hozzátette: a honvédelem az egész nemzet ügye, a nemzet egységét pedig semmi sem mutatja meg jobban, mint a hősök áldozathozatala, akik túl minden széthúzáson, túl a hitek és meggyőződések okozta nézetkülönbségeken, túl a különféle érdekeken, életüket adták a hazáért, értünk.

Hende Csaba, aki Szombathely országgyűlési képviselője, emlékeztetett: ma már törvény helyezi védelem alá a magyar hadisírokat. Korábban “csak ellenfeleink sírjait védték törvények Magyarországon”, a magyar katonákét nem – jegyezte meg. Elmondta: már elkészítették a haditemetők nyilvántartását, és megkezdődött a felújításuk, valamint hozzákezdtek annak az adatbázisnak a közzétételéhez, amely a világháborúkban elesett magyar katonák adatait tartalmazza.

A miniszter szólt arról is: nem tudni, a jövőben milyen biztonsági kihívásokkal szembenézni, de napjainkban is kialakulhatnak olyan helyzetek, amikor szükség van a honvédség helytállására. Emlékeztetett arra, hogy a katonák ott voltak az elmúlt évek árvizeinél, a vörösiszap-katasztrófa helyszínén és a nemzetközi válságövezetekben is.

A honvédség jövőjéről szólva Hende Csaba utalt a miniszterelnök pénteki rádióinterjújára, amelyben Orbán Viktor azt mondta, hogy Magyarországnak a következő években megfontoltan, de növelnie kell majd a katonai kiadásait.

Beszéde végén a politikus arra kérte a megemlékezés résztvevőit, menjenek el szavazni, vegyenek részt a Magyarország és Európa jövőjét alakító európai parlamenti választáson.

Előző sztori

Bajtársai mellé helyezték végső nyugalomra Dombay Miksa Ágostont + FOTÓK

Következő sztori

Az EU-bevándorlás törvényi szigorítására készül a brit kormány?