Közélet

Hende Csaba: nem szabad elfelednünk a hazát védő katonák emlékét

Hende Csaba: nem szabad elfelednünk a hazát védő katonák emlékét

2014. május 25., vasárnap
Hende Csaba: nem szabad elfelednünk a hazát védő katonák emlékét

Összetartozunk azokkal a katonákkal, akik ezer esztendő alatt védték a hazát, nem szabad elfelednünk emléküket, és méltó módon gondoznunk kell azokat a temetőket is, ahol nyugszanak - hangoztatta Hende Csaba honvédelmi miniszter vasárnap a magyar hősök emlékünnepe alkalmából rendezett megemlékezésen Szombathelyen.

Elesett honvédjeink emlékének megőrzése különösen fontos kötelessége a mindenkori magyar államnak és azon belül a magyar honvédségnek is, amely az ő nyomdokaikban járva szolgálja hazánkat - mondta

Hende Csaba

a Március 15. téren, a hősi emlékműnél katonai tiszteletadás mellett rendezett megemlékezésen. Hozzátette: a honvédelem az egész nemzet ügye, a nemzet egységét pedig semmi sem mutatja meg jobban, mint a hősök áldozathozatala, akik túl minden széthúzáson, túl a hitek és meggyőződések okozta nézetkülönbségeken, túl a különféle érdekeken, életüket adták a hazáért, értünk. Hende Csaba, aki Szombathely országgyűlési képviselője, emlékeztetett: ma már törvény helyezi védelem alá a magyar hadisírokat. Korábban "csak ellenfeleink sírjait védték törvények Magyarországon", a magyar katonákét nem - jegyezte meg. Elmondta: már elkészítették a haditemetők nyilvántartását, és megkezdődött a felújításuk, valamint hozzákezdtek annak az adatbázisnak a közzétételéhez, amely a világháborúkban elesett magyar katonák adatait tartalmazza. A miniszter szólt arról is: nem tudni, a jövőben milyen biztonsági kihívásokkal szembenézni, de napjainkban is kialakulhatnak olyan helyzetek, amikor szükség van a honvédség helytállására. Emlékeztetett arra, hogy a katonák ott voltak az elmúlt évek árvizeinél, a vörösiszap-katasztrófa helyszínén és a nemzetközi válságövezetekben is. A honvédség jövőjéről szólva Hende Csaba utalt a miniszterelnök pénteki rádióinterjújára, amelyben Orbán Viktor azt mondta, hogy Magyarországnak a következő években megfontoltan, de növelnie kell majd a katonai kiadásait. Beszéde végén a politikus arra kérte a megemlékezés résztvevőit, menjenek el szavazni, vegyenek részt a Magyarország és Európa jövőjét alakító európai parlamenti választáson.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.