/

Harcoltak, lőttek, gyógyítottak és túléltek egy időben + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

IMG_2901

Egyhetes, komplex harcászati gyakorlatokat hajtottak végre kiskihelyezés keretében május végén az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségének alegységei.

A 62. Lövészzászlóalj személyi állománya több helyszínen – lövészet, egészségügyi szakfelkészítés, felderítő kiképzés, tanintézeti kiszolgálás – dolgozott egy időben összesen mintegy 280 fő és 45 db technikai eszköz részvételével.

A dóci helyőrségi lőtéren, a lövészek egyéni-, valamint a harcjármű irányzók egy hétre tervezett lőgyakorlatai mellett a harcjárművek desszant állományának párbajlövészeteit is megtartották. A verseny lényege, hogy a négy gépkarabélyosból és az egy géppuskásból álló csoport tagjainak – a tűzmegnyitási terepszakasz legrövidebb időn belül történő elfoglalása után – le kellett küzdeniük azokat az ellenséges célpontokat, amelyeket a találatra bukó célokkal szimuláltak a lövészeti verseny szervezői. Minden katona mögött állt egy döntnök, aki az ellenkező csoportnak azt a 300 méterre lévő célját figyelte, amelyik a mellette lévő lövészt volt hivatott jelezni. Ha azt találat érte, akkor a döntnök jelezte a katonának, hogy őt kilőtték és a továbbiakban nem folytathatta tovább a lőfeladatot. Mindenki a minimálisan kiszabott, az ellenség leküzdéséhez elegendő lőszermennyiséggel kezdte meg a lőgyakorlatot, azonban ha az elfogyott, lehetőség nyílt további lőszer felvételezésére is. Ebben az esetben viszont a lövők pontlevonást kaptak, mindamellett, hogy a lőszerfelvételező helyre történő hátramozgás időveszteséggel is járt. A párbajlövészet során minden csoport összemérte tudását a másikkal, így a lőverseny győztese az lett, aki a legtöbb csoportot legyőzte.

Az egyhetes egészségügyi szakharcászaton – a szakállomány felkészítése és a CLS (Combat Life Saver – harctéri életmentő) képzettség szinten tartása érdekében – a hódmezővásárhelyi Egészségügyi Központ katonái vettek részt. A gyakorlótéren felépített ROLE 1 (zászlóalj szintű egészségügyi ellátó hely) biztosítja az egészségügyi ellátást, az első szaksegélyt és az első orvosi segítséget az előtte harcoló alegységek részére. A gyakorlat során többféle feladattal kellett a szakállománynak megbirkóznia (harci sérülés, belgyógyászati betegségek, újraélesztés). A feladatok során a „harctérről” a kiürítő raj szállította a sérülteket az ellátó helyhez, amely rendelkezik páncélozott (BTR-SKJ /Sebesült Kihordó Jármű/, Unimog 5000) és páncélozatlan (MB G270, MB G280, Unimog) sebesült szállító gépjárművekkel, amelyek használata az adott helyzettől függ. A valóságot megközelítő helyzetekben, a 62. Lövészzászlóalj egyik szakasza a harci sérülésektől kezdve, a tömegbaleseten át a kisebb zúzódásokig mindent alájátszott, miközben a zászlóalj „CLS katonáinak” egy csoportja részt vett az egészségügyi szakfelkészítés gyakorlati mozzanataiban.

IMG_2961

A Sándorfalvi-gyakorlótéren ezzel egy időben a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) végzős – lövész – honvéd tisztjelöltjeinek záró gyakorlatát tartották. A kilenc – parancsnoki beosztásba tervezett – tisztjelöltnek a harcászat tantárgy gyakorlati részének záróvizsgáján az elmúlt két év során tanultakat kellett alkalmaznia. Az egyetem által tervezett különböző harcászati mozzanatok végrehajtását a 62. lövészzászlóalj egyik százada biztosította. A század tisztjelöltekből kijelölt parancsnokai a feladataikat az előző napon kapták meg, és a század- illetve szakaszparancsnok beosztások rotációs rendszerben történő folyamatos cseréje mellett vezették alárendeltjeiket.

A másodlagos képzésű felderítő katonák felkészítése – a közel 40 kilós felszereléssel a hátukon – egy hosszú távú menetgyakorlattal kezdődött Algyő és Sándorfalva térségében. A mostani felkészítésen a 62. Lövészzászlóalj állományából 18 kiképzendő vett részt. A három kiképző feladata a lövész katonák képzésének folytatása és a felderítő szakismeretek átadása volt. A katonák, miután kiépítették a felderítő bázisukat, egy feltételezett határszakasz megfigyelését kapták feladatul, amit rejtett figyelőkkel oldottak meg. Az erdőben kint töltött három nap alatt terület felderítést és egy éjszakai tájékozódási menetet is teljesítettek a lövészek, ahol a műholdas navigációs rendszerek használata természetesen tilos volt.

Az egyhetes kihelyezést – a törzstiszti tanfolyam záró gyakorlatának várpalotai biztosítása miatt – egy csökkentett létszámú vezetési pont biztosította, akik a nap 24 órájában irányították az alárendelteket Dóc-Sándorfalvi helyőrségi lő-és gyakorlótéren.

Az alegységek tevékenységét Mádai Gábor őrnagy, a 62. Lövészzászlóalj parancsnok-helyettese, a gyakorlat vezetője irányította, aki elmondta: „Minden lehetőséget megragadtunk annak érdekében, hogy a katonák kiképzését, a több irányú és célú szakmai felkészítések végrehajtását színessé, eredményessé és költséghatékonnyá tegyük. Megállapítható, hogy a kiképzési célok teljesítése mellett, az alegységek az egymással történő együttműködésben is komoly előrelépéseket tettek.”

no images were found

Előző sztori

Lovas kiállítás nyílik Ópusztaszeren

Következő sztori

Csökkent a dohánytermékeket kipróbáló fiatalok aránya