Közélet

Hajófelszerelésért kelt el anno a lábát áztató szobor

Hajófelszerelésért kelt el anno a lábát áztató szobor

2014. május 15., csütörtök
Hajófelszerelésért kelt el anno a lábát áztató szobor
svejk3_gs

Na, kit ábrázol a szobor? Torgyán Józsefet? Rákosi Mátyást? Netán a híres rendező, Alfred Hichcockot? Érdekes tippek születtek már a lábát lavórban áztató figura kilétére.

Már több mint tíz éve csücsül egy Algyői út menti magántelken, pedig a passzív testtartása ellenére nagyonis kalandos út áll a dundi szobor élete mögött. Volt már kellék egy színházi előadáson 1995-ben, majd egy tápéi kocsmában kapott rangon aluli szerepet. Három hónapra a Napfényvárosból is elköltözött, Nagymágocson boldogította ideiglenes tulajdonosát.

svejk1_gs

A hozzá nem méltó környezetből végül

Hasznos Pál

szabadította fel. "120 ezer forint értékű hajófelszerelésért cserébe sikerült megkaparintanom. Azóta kétszer is felújítottam, több mint 200 ezer forintom van benne" - mesélt a szobor történetéről. A tulajdonos nem hajlandó megválni Švejktől, pedig állítása szerint már horror összegekkel is megkörnyékezték, sőt, egykoron a Sellő ház előtt is fel szerették volna állítani, hogy bárki fotózkodhasson vele. "Már több emberhez is hasonlították, volt aki azt hitte, hogy Torgyán József áztatja a lábát, más NATO-katonának tippelte. Szerintem pedig Király Leventére hasonlít leginkább" - tette hozzá fülig érő mosollyal. Már a nyári szabadtéri felől is jött megkeresés, a színészek a napokban szelfiztek a derék elsőháborús katonával. A köpcös katona szatirikus történetét ezúttal

Bodolay Géza

, a szegedi színház főrendezője gondolja újra. Az újszegedi szabadtéri színpadon

Sorbán Csabát

láthatjuk majd a címszerepben, valamint

Szilágyi Annamária, Jakab Tamás, Pataki Ferenc, Gömöri Krisztián

és

Kárász Zénó

- csak hogy a nagy közönségkedvenceket említsük - is színpadra lép. Csaknem két évtizede, hogy Jaroslav Hašek Švejkjét a Tisza-parti városban játszották, akkor

Király Levente

, a Nemzet Színésze bújt az egyenruhába. Az

első nyilvános olvasópróbán

a színészek is jól szórakoztak. "Nem lehet mindenki okos, óberlajtnant úr - mondta Švejk meggyőzően -, kell, hogy a hülyék kivétel legyenek, mert ha mindenki okos volna, akkor annyi ész volna a világon, hogy attól minden második ember teljesen meghülyülne." (A dicsőséges csihi-puhi - Réz Ádám fordítása)

svejk0_gs

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.