Futurisztikus bástya a szegedi rondella helyén? + FOTÓK, VIDEÓ

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

terv01Egy ifjú tervező a szegedi vizibástyába beengedné a Tiszát, és akár kívülről is felmászhatna a rondellára a bátor turista.

Első pillantásra a Csillagok háborúja Halálcsillaga juthat némely sci-fi őrült eszébe a látványterv láttán. Szinte látom a bástyán Vader nagyurat, amint lézerkardjával integet az éjszakai horgászoknak. Közben a terv leírásába belemerülve, és a fotókat böngészve, ha nem is győzött meg, de nagyon kíváncsivá tett. A belső tér a Tisza szintjével együtt, mint egy úszóház mozog, ráadásul nemcsak a belső lépcsőn, hanem a bástya külső falának betonelemein is fel lehet mászni az épületre: “a rétegzett, zegzugos kialakításnak köszönhetően a betonhéj nem csak a belső lépcsőn, hanem a külső oldalon is bejárhatóvá válik. Itt sodronyháló védi a merészebb látogatókat a leeséstől” – olvasható a szerkezetről készült leírásban. Ez így együtt pedig már egyre izgalmasabb. Alább néhány bekezdést kiragadtam a terv ismertetőjéből. A teljes publikációt fotókkal, tervekkel ide kattintva böngészhetik végig.

Kávézóval kiegészített virtuális múzeum

„A Tisza-part rekonstrukciójához kapcsolódóan Vesmás Péter vezetésével készültek tervek a szegedi középkori téglavár hasznosításáról és rekonstrukciójáról. Szögi Tamás ehhez a koncepcióhoz készítette diplomamunkáját, melyben a régi vár vízibástyáját újítaná meg” – olvasható az epiteszforum,hu cikkében. Az ifjú építész kommentárja szerint a vár régi erősségének, a 20 m átmérőjű rondellának egyfajta kortárs rekonstrukciójára készült terve, mely az eredeti helyén és méretében, de teljesen más szerkezettel és tartalmi mondanivalóval épül meg.

terv02

„ A bástya egy kávézóval kiegészített virtuális múzeumként épülne újjá, melyhez számos kiegészítő funkció kapcsolódik. Elsődlegesen árvízi emléképület, mely méltó emléket állít a várost sújtó hajdani katasztrófának. Szimbolizálja Szeged Tiszához, vízi életmódhoz való kötődését, bemutatja és ápolja a helyi hagyományokat, kultúrát, ennek megfelelően számos kulturális esemény otthona. Legfőképpen helytörténeti információs épület, mely a városhoz és az itteni élethez hasonlóan a folyóból nő ki, szerves kapcsolatban áll vele. Külső masszív betonhéja védelmet nyújt a folyóval szemben, de nem rekeszti ki azt, rétegesen lyuggatott szerkezetén a víz teljesen átjár” – írja tervéről az építész.

Belsejében egy négyszintes acél úszóház található, mely a vízzel együtt mozogva az épület fő funkcióját, a múzeumot és a kávézót hordja magában. Szögi Tamás egy multifunkcionálisan alakítható, a koncerttől a színielőadásig sokféle rendezvényt magába fogadó kiállítóteret képzelt el. A múzeumi anyagokat a körbefutó üvegezett tolóajtókon, mint digitális kijelzőkön, vetítés vagy komplett előadás keretében, az év folyamán tematikusan mutatják be, a témák egyéni böngészésére a kávézó digitális asztalain van lehetőség. „Legalsó szintjén közvetlen lejuthatunk a régi várfalhoz és a kút maradványaihoz, különös térbeli közegben megtapasztalva a múlthoz való kötődést. Belső tereibe a lyuggatott betonhéjon folyamatosan átsejlik a Tisza-part részleges panorámája, egyfajta sejtelmes erőd jelleget kölcsönözve az épületnek. Felső szintjén faburkolatú terasz található, mely a bejárható bástyafallal együtt a szabad időtöltésnek ad helyet” – olvasható az építészfórumon a leírás.

Egy kis „rakpartozás” a közelmúltból

A szegedi rakpart és környékének felújítása régóta téma városunkban, mondjuk a 90-es évektől a közszájon mindenképp, hiszen ekkora már egyre több szegedi találkozott nyugat-európai folyópartokkal, és visszatérve finoman szólva is szocreálnak érezhette a betonba öntött szegedi Tisza-partot. Az ezredforduló környékén egyre több civil formáció, városvédő, városféltő és hagyományőrző szervezet, közösség állt elő elképzeléseivel, ötleteivel a Tisza-part jövőjét illetően.

Ahogy az lenni szokott a politika is ráült a népszerű témára és kommunikálni kezdte az akkori városvezetés a rondella felújításának tervét. Szeged város önkormányzata megbízta a Tér és Forma tervezőirodát egy vízibástya megtervezésével, ami 2003-ban el is készült.

no images were found

További képek itt.

A terv az asztalon maradt, de 2005-ben már a teljes rakpart belvárosi szakasza – Várkert, Stefánia park, Móra park, Roosevelt tér – rehabilitációs tervének elkészítésére kapott megbízást az iroda.

no images were found

További képek itt.

Majd jött a 2006-os árvíz, mikor a Tisza Szegednél 1009 centiméternél tetőzött, és több helyen átszivárgott a víz a betongáton keresztül. A vízügyi szakemberek és a város lázas tervekbe kezdett, hogy forrást találjon gátrendszer felújítására. A Visegrádi Négyek mérnökkamarái tanácskoztak 2008 októberében városunkban, ahol a Tisza és környezet volt a fő témakör, itt a Tisza-part rekonstrukciójáról a konkrét tervek tekintetében elhangzott, hogy annak megvalósításához közel 10 milliárd forint kellene. Ekkor már lehetett tudni, hogy az uniónál kopogtatunk a folyami védművünk felújítása miatt, és 2010 novemberében már arról beszélt Kozák Péter, az Alsó-Tisza vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője, hogy 1,8 milliárd forintra nyújtott be a város pályázatot 2009-ben. A konkrét, időközben 2,2 milliárdosra duzzadt kivitelezésre 2013 novemberében írták alá a szerződést, a szobrok elszállításával pedig 2014 januárjának végén elkezdődtek a munkálatok, új gátunk tehát mér biztosan lesz 2015-re, és a partfal mellett futó járdák is kaphatnak díszköveket, lesz némi parkosítás, azt hiszem körülbelül ennyi a maximum, ami még belefér a környezet megújulásába a 2,2 milliárdos keretből. Kellene még 7-8 milliárd a terv többi eleméhez, így a rondella merész ötletének a felépítéshez.

Igaz, Szegednek a következő uniós finanszírozási ciklusban van a TOP keretén belül 20 milliárdnyi dedikált felhasználási forrása. Ebből az új buszpályaudvar mellett megvalósulhatna a „Tisza Szeged főutcája” terv is, végül is látványberuházásban jók vagyunk.

terv03

(Forrás és fotók: epiteszforum.hu, teresformaszeged.hu)

Előző sztori

Deutsch Tamás Szegeden: A magyar érdekeket nekünk kell védenünk Brüsszelben! + FOTÓK

Default thumbnail
Következő sztori

Interliga: városi rangadókat is vívtak a szegediek

Legutóbbi hasonló cikkek