Közélet

EP-választás: még három hétig lehet átjelentkezést kérni

EP-választás: még három hétig lehet átjelentkezést kérni

2014. május 2., péntek
EP-választás: még három hétig lehet átjelentkezést kérni

Még három hétig, május 23-án 16 óráig lehet jelezni a választópolgár lakóhelye szerinti település jegyzőjénél, ha valaki az európai parlamenti (EP) választás napján nem a lakóhelyén, hanem egy másik magyarországi településen szeretne szavazni.

Mivel az EP-választáson az egész ország egy választókerületet alkot, így mindenki ugyanolyan szavazólapot kap. A Nemzeti Választási Iroda internetes

tájékoztató oldala

szerint péntek délig 5014-en jelezték, hogy nem a lakóhelyük szerinti szavazókörbe akarnak voksolni. Az idei országgyűlési választáson 120 ezren kértek átjelentkezést, 2009-ben pedig, az EP-választáson 25 204-en. Az átjelentkezést a választó lakcíme szerinti helyi választási irodánál postai úton, személyesen vagy online, a

valasztas.hu

oldalon lehet kérni. A kérelemnek a személyes adatokon túl tartalmaznia kell annak a településnek a megjelölését, ahol a választópolgár szavazni akar. Átjelentkezéssel az szavazhat, aki a szavazás napján Magyarország területén, de a magyarországi lakcíme szerinti szavazókörtől eltérő helyen tartózkodik. Tipikus esetben ez azt jelenti, hogy egy másik településen tartózkodó választópolgárnak nem kell hazautaznia választójoga gyakorlásához. Emellett azt a lehetőséget is biztosítja az átjelentkezés, hogy egy mozgásában korlátozott választópolgár akkor is szavazhasson, ha nem otthon, hanem például kórházban tartózkodik, amely akár ugyanazon településen, de a lakcímétől eltérő szavazókör területén van. Ebben az esetben ugyanis a lakcíme szerinti szavazókör szavazatszámláló bizottságától nem kérhet mozgóurnát, hiszen azt csak a szavazókör területén belül vihetik ki. Ha azonban átjelentkezési kérelmet nyújt be, akkor átkerül a település e célra kijelölt szavazókörének szavazóköri névjegyzékébe, és onnan már kérhet mozgóurnát. A helyi választási iroda a választópolgárt kérelmére törli a lakcíme szerinti szavazókör névjegyzékéből, és egyidejűleg felveszi a megjelölt település átjelentkezéssel szavazók számára kijelölt szavazókörének névjegyzékébe. A választópolgár május 23-án 16 óráig kérheti visszavételét a lakcíme szerinti szavazóköri névjegyzékbe.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.