Kultúra

Emlékséta Móra szivarfüstje nyomában

Emlékséta Móra szivarfüstje nyomában

2014. május 13., kedd
Emlékséta Móra szivarfüstje nyomában
somogyi

A Somogyi-könyvtár soron következő programjaiban éppen úgy központi szerepet kapnak a városban alkotó képzőművész-tehetségek, mint az intézmény egykori igazgatójára, Móra Ferencre, az igazi polihisztorra való emlékezés. A hajdani direktor egyszerre volt régész, muzeológus, könyvtáros, író, költő, újságíró, szerkesztő, néprajzkutató. Emléksétán eredhetünk szivarfüstje nyomába.

Jelentés – Kovács Gyula András grafikái

Folytatódik az SZTE Szegedi Tehetségpont ifjú képzőművész-tehetségeinek kiállítássorozata a Somogyi-könyvtárban. 2014. május 15-én, csütörtökön délután 5 órakor Kovács Gyula András grafikusművész munkáiból nyílik kiállítás a bibliotáka első emeleti folyóiratolvasó-termében. A Jelentés című tárlatot Nyéki Tamás helytörténész nyitja meg. Közreműködik: Sümegi Nóra (ének), Galog Márton (dob), Turcsányi Gergely (gitár). A kiállítás május 21-ig tekinthető meg. Kovács Gyula András grafika szakirányon végzett a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karon, Eszik Alajos tanítványaként. Alkotókészsége a grafika mellett más művészeti ágakban: a plasztika, fotózás és sokszorosító grafika területén is megnyilvánul. Művészi hitvallását így fogalmazta meg: „Bármivel is foglalkozom, a végeredmény s az alkotói folyamat gyakran egyenrangú s néha fel is borul az arány. Mindig több dolgot csinálok egyszerre, így marad izgalmas. Viszolygok attól, hogy csak grafikus vagy csak festő legyek. Vannak állandó dolgok, amik időről időre visszatérnek mind technikában mind témában, de folyamatosan tendálok az új felé.”

Emlékséta Móra szivarfüstje nyomában

A Szeged Napja ünnepségsorozathoz kapcsolódva a Somogyi-könyvtár 2014. május 17-én, szombaton délután 3 órától irodalmi városnéző sétára invitálja a város irodalomtörténete iránt érdeklődőket. Az emlékséta során felkeresik Móra Ferenc szegedi életének színhelyeit, hogy kiemeljék a város szövetéből azokat az épületeket, ahol a jeles író, újságíró, muzeológus megfordult. Mindennek a Móra-emlékév ad aktualitást: születésének 135. és halálának 80. évfordulóján emlékezünk a Somogyi-könyvtár egykori igazgatójára. A séta a Somogyi-könyvtár Dóm téri központja elől indul. Csoportos érdeklődés esetén (min. 10 fő) egyedi időpontban is megtartják programot. Érdeklődni a 62/425-525 (117-es mellék) telefonszámon vagy a csizmadia.edit@sk-szeged.hu e-mail címen lehet. A rendezvény tervezett időtartama másfél óra, a részvétel ingyenes.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.