Csütörtöki programajánló: Mennyekbe vágtató prolibusz, Világmegváltók és bor

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

fekete erno1

A borfesztiválon fellép többek között Petruska András, a Belmondo és a Blues Bell, de kezdődik a THEALTER U21 plusz is, Fekete Ernő Weöres Sándor verseit mondja el Mennyekbe vágtató prolibusz című estjén.

Soron kívül címmel nyílik önálló kiállítása Marton Ákos szegedi grafika szakos hallgatónak 17 órakor a Somogyi-könyvtár első emeletén. A tárlat az SZTE Szegedi Tehetségpont fiatal művészeit bemutató sorozat harmadik része. „A művészet gyerekkorom óta része az életemnek. Jelenleg a festészet áll hozzám a legközelebb, és ezen keresztül tudom leghatásosabban kifejezni magam. A képeim jelenkori problémákra reflektálnak, melyekkel nap mint nap szembenézünk és korunknak köszönhetően ezen lista fokozatosan bővül. Az emberek szemét nem tudom „felnyitni”, de a képek méretével, a színek erejével eljuttathatom az üzenetem a nézőhöz. Minden képem egy kísérleti fázis lépcsőfoka, mely elengedhetetlenül fontos a következő kép megalkotásához” – vallja Marton Ákos, az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar grafika szakos hallgatója. A képek május 28-ig tekinthetők meg.

A Világmegváltók Filmklub ezúttal Ilmar Raag Egy hölgy Párizsban című alkotásával várja a filmkedvelőket 18.15-re a Belvárosi moziba. Anne Észtországból Párizsba utazik, hogy az idős Fridáról (Jeanne Moreau) gondoskodjon. Fridát azonban csak Stephane, az őnála sokkal fiatalabb férfi érdekli, aki évekkel korábban a szeretője volt. Stephane azonban mindent megtesz azért, hogy Anne maradjon.

Kezdődik a THEALTER U21 plusz kisfesztivál Aperitif alcímmel: 6 nap alatt 9 előadást láthat a nagyérdemű a Régi zsinagógában. 19.30-tól Mennyekbe vágtató prolibusz – Fekete Ernő Weöres Sándor verseit mondja el. Hosszabb és rövidebb, ismertebb és kevésbé ismert versek is szerepelnek a szubjektív válogatásban, amelyek különös értelmet nyernek és egészen különös hatást keltenek Fekete Ernő finom és egyszerű előadásában; a versek zeneisége, szépsége magával ragadja a nézőt. „A Mennyekbe vágtató prolibusz című “vers-előadás” Weöres Sándor egysoros versétől kölcsönözte címét, vagy lehetne a címe szintén egy másik egysoros: A mozdulatlan folyton közeleg. De ha nem ragaszkodunk idézethez, akkor lehetne Weöres és fekete (az utóbbi szigorúan kisbetűvel), mert a költő hatalmas életművéből mások valószínűleg más verseket emeltek volna ki; ez a közel egy órás válogatás én vagyok” – fogalmazott Fekete Ernő. A Katona József Színház produkciójára minden érdeklődőt szeretettel vár a MASZK Egyesület.

A Széchenyi téren a Tiszavirág színpadon 17 órától a Belmondo zenekar koncertezik, 18.30-kor a Premier Művészeti Szakközépiskola növendékei lépnek fel, 19 órától a Blues Bell, majd 21 órától Báder Béla és cigányzenekara szórakoztatja a fesztiválozókat. Az Árkád Szeged színpad 17 órától az “egyszemélyes zenekar”, vagyis Petruska András lép fel, akinek a közelmúltban jelent meg első albuma. A Metropolita célja a metrót körülvevő közeg és történetek bemutatása, a 21. századi Budapest egy pillanatképének elkészítése. Petruska András után 19 órától Frici és barátai, majf 21 órakor a Docpiano All Stars.

A Rongy udvar 16 órától várja programokkal az érdeklődőket, a D2 Ifjúsági Fejlesztő- és Médiaközpont a kicsiktől a nagyokig színesen változatos és sokoldalúan izgalmas programokat kínál. 19 órakor a Retrock koncertezik, a banda eredetileg 2008-ban alakult, de a jelenlegi felállás 2012 augusztus óta létezik. A zenekar elsősorban a 70-80-90-es évek magyar rockzenéit Edda, Bikini, P-Mobil, Beatrice, Hobo, Deák Bill dalait játssza. 20.30-tól Tha Shudraz koncert lesz. „Születésünktől kezdve maszkokat halmozunk magunkra, hogy “megfeleljünk” az adott környezetünknek… Mi ezzel a megjelenéssel állítunk tükröt e jelenség elé. Perspektívánk az objektív szemlélet, egy lüktető, harmonikus organizmusban, amit dinamikus káosznak kell megelőznie, mint minden új születését…” – írják. 22 órától DJ Second Face balkáni zenéket játszik – másképp, első kézből. DJ-ként saját és más balkáni zenéket játszik, bolgárként a balkáni zene szélesebb skáláját is ismeri.

A Klauzál térren a Gasztroudvarban 15 órakor a Dél-alföldi Harmonika Klub lép fel, 16 órától a Sándorfalvi Térségi Alapfokú Művészeti Iskola, őket az SZTE Vántus István zenei Szakközépiskola növendékei követik a színpadon. 19 órakor a Mayor’s Band & Friends, 21 órától pedig a Babos Gyula – Kurina Kornél project következik.

Folyamatos kiállítások, programok:

arc kiallitas szeged

Fennállásának 14. évében először mutatkozik be Szegeden is az ARC. A szervezők a tavalyi év plakátterméséből mutatnak be egy válogatást a nagyvárosokban. A világon egyedülálló rendezvénynek a rókusi TESCO parkolója adn otthont. “Mi jut eszedbe róla? Szabadság. Függetlenség. Bátorság. Kreativitás. Sokszínűség. Hagyomány. Nyitottság. Igazság. Létezik egy köztéri közösségi rendezvény, az ARC óriásplakát kiállítás, amely e fogalmakkal írható körül. Szabad, mert bárki pályázhat alkotásával és válhat kiállítójává. Független, mert semmilyen autoritásnak nincs beleszólása a tartalmába. Bátor, mert az önálló véleményt és kritikai meglátásokat díjazza. Kreatív, mert értékét az egyedi gondolatok és megvalósítási formák adják. Sokszínű, mert épp annyiféle látásmódot tükröz, ahány kiállítónak teret ad. Sajátja a Hagyomány, mert közel másfél évtizede következetesen kiáll az általa fontosnak tartott értékek mellett. Nyitott, mert közönségét és kiállítói körét nem szűkíti csoportokra, nem tesz értékbeli különbséget kisebbség és többség véleménye között.” A tárlat május 25-éig tekinthető meg.

Az ókor és a huszadik század találkozik a Kass Galériában nyílt tárlaton, ahol egyiptomi sírkamrába léphet be a látogató, és Kass János grafikáit is megcsodálhatja. A fáraók Egyiptoma címűt tárlaton az ókori egyiptomiak túlvilágát ismerhetik meg az érdeklődők, egy több mint 2000 éves férfi szarkofág és mintegy 70 műtárgy segítségével. A kiállításról bővebben ITT olvashat.

Jótékonysági akcióval egybekötött kiállítás nyílt a Forrás szállóban, a Macskássy Izolda macskái című tárlat képeinek megvásárlásával a Tappancs Alapítvány macskaházának építéséhez járulhatnak hozzá az állatbarátok. A május 22-éig látogatható tárlat bevételének a felét kapja az alapítvány. Az akcióról bővebben ITT olvashat.

Macskássy Izolda

Kovács Emil Lajos számára Erdély a világ közepe, ahol az ég kékebb, mint máshol és a hegyek üde zöldje is magával ragadja. A szatmárnémeti festőművész alkotásaiból a Polgári Szalonban nyílt kiállítás Ecsetnyomok Erdélyből címmel, mely elkalauzol mindenkit a mesés tájakra. „Bár sokan eljöttek Erdélyből, úgy gondolom, hogy kell maradnunk őrt állóknak, feladtunk van ott. Munkámmal arra is szeretném felhívni a figyelmet, hogy ne hagyjuk elveszni mindazt, amit Erdély valójában jelent. Nem csupán a természeti gazdagságáról beszélek, hanem a szellemiségéről, ami egy nemzeti megújulásnak az alapja is lehet” – fogalmazott Kovács Emil Lajos a megnyitón.

Megnyílt az új fáraó-kiállítás, a Fekete házban az ókori egyiptomi balzsamozás, az orvoslás és a hieroglif írás rejtelmeibe pillanthatnak be a látogatók. A múzeum emeletén az egészséges embert mutatják be, többek között a testrészek ábrázolását, míg a gyógyításnak a racionális és mágikus módjait is. Egy kétezer éves múmiát is kiállítottak, de Tutanhamon kerámiagyűrűje is gazdagítja a tárlatot, amit a németországi Hiedelbergből hoztak Szegedre. A tárlatról bővebben ITT olvashat.

egyiptom_kiallitas19_gs

Móra Ferenc születésének 135., halálának 80. évfordulóján őszig tartó rendezvénysorozattal emlékezik egykori igazgatójára a Somogyi-könyvtár. A Daru utcától a Móra Ferenc utcáig című kiállítás tárlat fotók, kéziratok, plakátok, helyismereti apró nyomtatványok, korabeli újságok, könyvritkaságok és kisfilmek tükrében mutatja be a magyar irodalom egyik legsokoldalúbb és legnépszerűbb alkotóját: az ifjúsági írót, régészt, újságírót, könyvtárigazgatót, családapát, a sokszínű, humánus embert, akinek kedves történetei, eleven képei ma is megragadják az olvasók fantáziáját. „Angyali dolgokat tudott mondani hivatalából s politikai, társadalmi és emberi bántalmainak mélységéből. Gyöngyöket szólott, és csiszolt drágaköveket hullatott… Elment, és vele eltűnt a magyar irodalomból egy eredeti, sajátlagos, meghatóan őszinte s megilletően ragyogó magyar szín”- írta Móráról Móricz Zsigmond. A Daru utcától a Móra Ferenc utcáig című tárlat június 28-ig látogatható.

Fiatal tehetségek mutatkoznak be az Új Nemzedék Kontaktpontban, május végéig Draxler Orsolya és Novák Anna képeit lehet tekinthetik meg az érdeklődők. A lányok iskola és munka mellett szabadidejükben alkotnak. Az Új Nemzedék Kontaktpont várja azon fiatalok jelentkezését, akik szívesen kiállítanák a műveiket az ifjúsági irodában.

uj nemzedek plusz kontaktpont tarlat

Kirakózhatunk, megtanulhatjuk a Zengő ABC-t és papírország mesefája is játékokat rejt. Mindez a Móra-múzeum emeletén várja a családokat, ahol Panka és a Vadember kalauzol végig bennünket Móra Ferenc különleges mesebirodalmán. A 135 esztendeje született és 80 éve elhunyt legendás író, Móra Ferenc gondolatait, történeteit megidézve igazi mesebirodalomba csöppenhetünk a kultúrpalota emeletén, ahol van betűleves és a betűfelhő is meglepetéseket tartogat. Panka, Móra Ferenc lánya, és a Vadember, vagyis imádott unokája bukkan fel újra és újra, kalauzolva végig a látogatót a három nagyobb részre tagolódó tárlaton. A kiállítás nem a hagyományos, vitrinben vagy épp a falon megjelenítő formában, hanem újszerűen, interaktív módon, többféle korosztály igényeit kiszolgálva mutatja be Móra Ferenc meséit, verseit és életbölcsességeit, így az egész család számára különleges birodalom tárul fel a múzeumban.

morakiallitas20_gs

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Előző sztori

Kézilabda: országos döntőben az SZKKSE serdülőcsapata

Következő sztori

A SZAK-tól a Szeged 2011-ig – 115 éves a szegedi futball