Civilek a Tisza-partért – együttműködnek a várossal

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

fokaszemetszedes_mjDSC_5597

A Tisza-part településrendezési tervéhez civilek véleményét is kikéri az önkormányzat. A közgyűlés huszonhét igen szavazattal támogatta a javaslatot.

A Kohári Nándor (Fidesz-KDNP) által sürgősséggel benyújtott határozati javaslat azt tartalmazza, hogy a főépítészen keresztül vonják be a hullámtéri szakaszra vonatkozó szabályozási terv kidolgozásának egyeztetésébe, véleményezésébe a Tisza Park Fejlesztéséért Civil Kezdeményezést. A téma aktualitását az adta, hogy jelenleg zajlik a hullámtéri területek rendezési tervbe való beépítésének előkészítése.

A civil kezdeményezés tagja többek között az EDF-DÉMÁSZ Vízisport Egyesület, a Tiszavirág SE – vitorlás kikötő, az Élhetőbb Felsővárosért baráti kör, a Horthy úszóház, Ótott Ferenc úszóház-tulajdonos és lakó, hét úszóműves kikötő, a Tisza River Café & Club – Tisza úszóház, valamint a Tér és Forma Kft. Ők mindannyian a Tisza-part vízitelep és a hajóállomás közötti szakaszának fejlesztését szeretnék elősegíteni. „Úgy látjuk, hogy sokkal hatékonyabban ki lehetne használni a területet, akár sportcélokra is. Mivel hullámtérről van szó, speciális szabályozás vonatkozik rá és a fejlesztési lehetőségek is behatároltak, de indokolt lenne, hogy ténylegesen legyen gazdája a Tisza-part ezen szakaszának is” – fogalmazott Petrovics Kálmán, az EDF Démász Szeged Vízisport Egyesület igazgatója.

A lelkes csapat eddig mintegy tíz alkalommal tartott már egyeztetést, ötleteltek, összegyűjtötték a terveket, és úgy értékelik, vannak olyan megoldások, melyben mindenki megtalálja a maga területét, lehetőségeit. „Mindenkin érezzük azt a közösségben, hogy összefogva hajlandó tenni is környezetéért, például takarítottunk a parton, ami természetesen nem egyszeri alkalom volt, több hasonló akciót tervezünk” – tájékoztatott az EDF Démász Szeged Vízisport Egyesület igazgatója. Hozzátette, a hullámtéri erdő besorolás részben meg is köti a civilek kezét, de azért tudnak tenni, hogy szebb legyen a környék.

petrovicskalman1

A januárban létrejött Tisza Park Fejlesztéséért Civil Kezdeményezés tagjai úgy látják, érdemes lenne a terület besorolását megváltoztatni, természetesen szem előtt tartva, hogy a legfontosabb, hogy a várost az árvíztől meg lehessen védeni. „A terület nagy átka, hogy a töltés lábánál lévő része mélyebb fekvésű, így az árvíz levonulása után még hónapokig vizes, mocsaras marad a terület. Ez a paneloktól néhány méterre igencsak sok kellemetlenséggel jár, hiszen nemcsak az a gond, hogy büdös a víz, hanem kiváló szúnyognevelde is egyben” – magyarázta Petrovics Kálmán.

Az Élhetőbb Felsővárosért baráti kört összefogó Manga Ákos is pozitívnak értékelte a közgyűlési döntést. Az eddigi egyeztetésekkel kapcsolatban elmondta, Vesmás Péter építész is segíti a csapatot, így valóban szakmai alapokon nyugvó koncepciót tudnak majd kidolgozni, és konstruktív ötletekkel tudják segíteni a főépítész munkáját.

Előző sztori

Táncosból lett szólista - interjú Nemes Rolanddal + FOTÓK

Default thumbnail
Következő sztori

Tárlatvezetés-maraton és diák-életérzés Szegeden a Múzeumi Világnapon

Legutóbbi hasonló cikkek