Írjon nekünk

Gazdaság

Az innováció a térség fejlődésének kulcsa + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

konferencia06_gs

Milyen lehetőségek rejlenek a régióban, hogyan lehet az innovációban élen járó Szegedi Tudományegyetem és a gazdasági szereplők munkájának összehangolása? Az intelligens szakosodás témakörében tartottak szakmai fórumot Szegeden.

Csongrád megye klaszterei és gazdasági szereplői gyűltek össze csütörtök délelőtt a szegedi kamarai székház épületében, hogy szakmai fórum keretén belül vitassák meg az intelligens szakosodásban rejlő aktuális lehetőségeket. A fórum szerepe, hogy az előadások láncolatával reflektorfénybe helyezze a már többször elfelejtett élelmiszer-gazdaságot, és közös erővel határozza meg, igazolja annak technológiai, tudományos, üzleti, piaci, társadalmi kiaknázhatóságát a Dél-alföldi régió fejlődése tekintetében, valamint feltárja a legsürgősebb teendőket országos és helyi szinten.

A rendezvényt Nemesi Pál, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke nyitotta meg, aki köszöntőjében hangsúlyozta: a kamara egyik kiemelt stratégiai célja a gazdaságfejlesztéssel kapcsolatos kutatások támogatása, a KKV-szektor fejlesztési lehetőségeinek a felmérése, illetve a vállalkozási igények feltérképezése. “Az innováció kérdésének rendkívül fontos szerepe van a régió gazdasági fejlődésében, a Szegedi Tudományegyetemben lévő tudásbázis alkalmazása a gazdasági előnyök kiaknázásáért kulcskérdés. Fő célként tűztük ki, hogy a jövőben ennek segítségével érhessünk el eredményeket” – mondta el Nemesi Pál.

Nikodémus Antal, a Nemzetgazdasági Minisztérium Innovációs és K+F Főosztály főosztályvezetője hangsúlyozta: a fejlesztéspolitikának ki kell nőnie, hogy a most még elengedhetetlennek számító, EU-s forrásokra támaszkodjon. Ennek egyik alapfeltétele lehet a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Nemzeti Innovációs Hivatal által tavaly kidolgozott Nemzeti Intelligens Szakosodási Stratégia (S3), melynek célja a tudásalapú fejlődés biztosítása a térségben rejlő versenyelőnyök és potenciális fejlődési lehetőségek kihasználásával. A 2014-2020 közötti időszak fordulópontot jelent majd Európában, és az unió jövőjének sikeréhez nagymértékben hozzájárulnak a jól kidolgozott S3 stratégiák. Az ország egyik legerősebb egyeteme, az SZTE az innováció melegágya, emellett a hamarosan épülő ELI lézerkutató is óriási lehetőségekkel bír, az ipar és a tudomány képviselőinek összehozása pedig kulcsfontosságú a régió sikerességének szempontjából.

A fórumon felszólalt még Keszthelyi-Szabó Gábor, az SZTE Mérnöki Karának dékánja, aki az élelmiszer-ipari és agrár innovációs tevékenységekről beszélt. Süth Miklós, a Fornetti Kft. stratégiai igazgatója egészségtudatos és funkcionális élelmiszerek fejlesztéséről tartott előadást, Joó Imre, a Pharmacoidea Kft. üzemvezetője emellett a kvantumkémia felejthetetlen ízei, avagy a biotechnológia a funkcionális élelmiszer-fejlesztés szolgálatában. Ács Péterné, Szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. laborvezetője a legújabb agrár és élelmiszer-ipari innovációkról értekezett, míg Ábrahám Csaba, a Food Analytica Kft. Dél-Alföldi Regionális Élelmiszerlánc-biztonsági Klaszter (DARÉB) ügyvezetője a klaszter eredményeit mérlegelte.

Kommentek

Hírzóna

A munkavállalók kétharmadát a kis- és középvállalatok alkalmazzák

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A munkavállalók kétharmadát a kis- és középvállalatok alkalmazzák, ezért a kormány feladata, hogy olyan gazdasági környezetet teremtsen, amely erőteljesebben támogatja a magyar tulajdonú vállalkozásokat – közölte az innovációs és technológiai miniszter szombaton Lentiben, a 25 éves Németh-Fa Kft. bemutatótermének avatóünnepségén. Kommentek

Tovább olvasom

Közlekedés

Megkezdődött a Szentes–Mindszent–Vásárhely összekötő út felújítása

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Több mint 4 kilométeren újul meg a 4521-es jelű út.

Tovább olvasom

Hírzóna

Megint jócskán csökkent az üzemanyagok ára

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Kilenc forinttal lett olcsóbb a benzin és a gázolaj.

Tovább olvasom

Aktuál