Írjon nekünk

Egyetem

Teljes pompájában az SZTE Bolyai-épülete + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

bolyai_intezet13_gs

Lovász László matematikus, a Magyar Tudományos Akadémia új elnökének jelenlétében avatták fel pénteken a Szegedi Tudományegyetem közel 1,3 milliárd forintból felújított Bolyai-épületét.

Uniós pályázat keretében renoválták a folyosókat, laborokat, termeket az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar központi, Aradi vértanúk terén található épületében. Valamivel több mint egy esztendő leforgása alatt teljesen megújították a több mint 7 ezer négyzetméter alapterületű patinás épületet, a tartószerkezeti falakon kívül mindent újjá varázsoltak a pincétől a négy szinten át a tetőig, a födémszerkezetekig. A nyertes kivitelező ZÁÉV Építőipari Zrt. vezérigazgatója, Peresztegi Imre adta vissza a gyönyörűen megújított épület kulcsát a Szegedi Tudományegyetem rektorának, Szabó Gábor akadémikusnak. A nemzeti színű szalagot Lengyel Györgyi, az Emberi Erőforrások Minisztériuma közigazgatási államtitkára és Szabó Gábor rektor vágta át. A projektzáró ünnepségen beszédet mondott Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Lengyel Györgyi, az Emberi Erőforrások Minisztériuma közigazgatási államtitkára, Szabó Gábor rektor és Majó Zoltán, az SZTE gazdasági és műszaki főigazgatója, megjelent mások mellett Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke, Botka László, Szeged város polgármestere és Szabó Sándor országgyűlési képviselő is.

Lovász László: Hazajöttem!

Lovász László matematikus, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke – aki korábban hét éven keresztül vezette a JATE Geometriai Tanszékét – kiemelte, a szegedi matematikai műhelyt a világ vezető kutatóhelyei között tartják számon. Így van ez már a Bolyai Intézet alapítása, Haar Alfréd és Riesz Frigyes munkássága óta. A kiemelkedő színvonalat a következő nemzedékek is megtartották, Rédei Lászlótól Kalmár Lászlón át Szőkefalvi-Nagy Béláig. ” Életem legboldogabb időszakaként tekintek vissza arra hét évre, mikor ezt az intézetet vezettem. Nyugodt környezetben, jó hangulatban, szakmailag kiváló kollégák között dolgozhattam. Amikor most a megújult Bolyai-épületet átadjuk, valóban azt mondhatom: hazajöttem. Egykoron ugyanis nemcsak dolgoztam itt, de egy évig itt is laktam, emlékszem, havi 35 forintért béreltem a szobát az egyetemtől. Nagyon örülök neki, hogy számos egykori remek tanítványomat ma az intézet vezetői között üdvözölhetem, tudom, hogy ők továbbviszik elődeik szellemét, szakmai igényességét, emberi összetartását” – fejtette ki az MTA elnöke.

Tökéletessé vált a Bolyai-épület

Lengyel Györgyi államtitkár emlékeztetett, a Bolyai-épület még 1886-ban készült el. A 19. század talán legnagyobb hatású építészének, Ybl Miklósnak a szavait idézte fel: „Kétszer kell valamit megépíteni ahhoz, hogy tökéletesen meg legyen építve.” Azt mondta, ezen a napon meggyőződhetett róla, a patinás épület most tökéletessé vált! Úgy modernizálódott, korszerűsödött, szépült meg, hogy közben megőrizte városképi jelentőségét. Arról is szólt, hogy a magyarság több alkalommal merített Szeged életerejéből, így az 1879-es nagy árvíz utáni újjáépítés, majd a Trianont követő sokk idejében is, amikor talpra kellett állítani egy országot, egy nemzetet. Az 1920-as, 30-as években – hívta fel rá a figyelmet – Szegeden megvetette lábát az egyetem, megerősödött az oktatás, a kutatás, a kultúra, megépült a Dóm tér és a dóm, megkezdődtek a szabadtéri játékok – a város lelket, erőt adott a magyarságnak. “Építkezni nemcsak fizikai értelemben, hanem szellemileg is szükséges” – üzente a mai universitasnak.

Színvonalas oktatáshoz, kutatáshoz korszerű infrastruktúra szükséges

Szabó Gábor rektor hozzátette, a nagy elődök tisztában voltak ezzel, nem véletlen, hogy a legendás kultuszminiszter, Klebelsberg Kunó nem csupán építkezett Szegeden, hanem tudta, akkor teheti igazán nívóssá az egyetemet, ha olyan tudósokat csábít ide, mint Szent-Györgyi Albert. Az akadémikus azt is elmesélte, amikor ifjú fizikushallgatóként az akkori József Attila Tudományegyetem padjait koptatta, Lovász László, a fiatal oktató már igen komoly hírnévnek és tekintélynek örvendett. “Az az egyetem a maga barátságos légköréve, jó szellemiségével, a kicsisége minden előnyével már nem létezik, nem működhet. Mára sok minden megváltozott, amihez alkalmazkodnia kellett és kell az universitasnak. Többek között szükség van olyan nagyszabású beruházási programokra, melynek keretében a Bolyai-épületet fel tudtuk újítani. Ennek külső állapota már régen méltatlan volt a benne folyó munkához, így fontos számunkra, hogy rendbe tudtuk tenni. Másrészt legalább ilyen jelentős, hogy rengeteg labort modernizáltunk, és számos olyan műszert, eszközt szereztünk be, melyek révén valóban 21. századi képzéseket kínálhatunk a hallgatóknak. Ezen az úton kell haladnunk a továbbiakban is! A felújítások és a jelentős műszerbeszerzések juttatják el az SZTE-t oda, ahová tart, a legrangosabb nemzetközi kutatóegyetemek közé. Az ennek megfelelő oktatási és kutatási színvonalat romos épületekben és elavult infrastruktúrával nem tudjuk biztosítani – szögezte le Szabó Gábor, hozzáfűzve: az elmúlt évek fejlesztései után elmondható, bizonyos területeken már csak az egyetemi polgárokon múlik az eredmények elérése, a szükséges infrastruktúra adott. Kívánatos lenne, hogy a fejlesztési programok folytatódhassanak, hiszen az SZTE legalább két további épületét kellene minél gyorsabban felújítani. “Hiszem, hogy ami egyetemünkön a falakon belül zajlik, megérdemli a méltó külsőt” – húzta alá.

Teljes a Tudássétány

Majó Zoltán, az SZTE gazdasági és műszaki főigazgatója beszédében a Tudássétány projektet mutatta be, melyet az egyetem a József Attila Tanulmányi és Információs Központ 2004-es átadását követően – részben a szegedi önkormányzat közreműködésével – álmodott, majd valósított meg. Az úgynevezett Tudássétány gyönyörű láncra fűzi fel az universitas új, modern vagy felújított épületeit a klinikaparkból kiindulva a Juhász Gyula Pedagógusképző és a Bölcsészettudományi Karon, a TIK-en, a Mérnöki Karon és a Szent-Györgyi Albert Agórán keresztül a Gazdaságtudományi és az Állam- és Jogtudományi Kar főépületéig, illetve onnan a Dóm téri épületegyüttesen át a Bolyai-épületig. A jelenlegi TIOP-pályázat – jelentette be – összesen 2,246 milliárd forint főösszegből valósult meg, 1,8 milliárd forintnyi uniós támogatással. A projekt részeként 800 millió forintból az orvos- és fogorvos-tudományi, gyógyszerészeti és biológiai képzés infrastruktúrájának javítása érdekében kutatási és oktatási eszközöket vásárolt az SZTE, ezzel mintegy félszáz laboratórium felszerelését korszerűsítve.

Korábban írtuk:

Közel 1,3 milliárd forintból újul meg az SZTE Bolyai-épülete

Méltatlan volt az épület állapota a benne zajló munkához – jelentette ki Szabó Gábor rektor a munkaterület 2013. április 2-i átadásakor. A patinás, Aradi vértanúk téri Bolyai-épület renoválását 1,28 milliárd forintból valósították meg, ennek nagy részét TIOP-forrásokból fedezték, az egyetem 254 millió forintot fordított erre a célra.

A beruházás indulásakor elmondták: az épület a pincétől a padlásig megújul, új tetőszerkezetet kap, kicserélik a nyílászárókat, és megújítják a gépészeti és villamosrendszerét is. A homlokzati nyílászárókat egyedi ablakokra cserélik, melyek kívülről illeszkednek a műemlékhez, belülről pedig kétrétegű üvegezéssel látják el azokat. Az 1886-ban épült, műemléki védettségű Bolyai-épületben a tantermek szellőztetését hővisszanyerő szellőző rendszer biztosítja majd. Ahol megoldható, LED-es világítótesteket szerelnek be. Az 1,28 milliárd forint értékű projekt mellett eszközbeszerzés is zajlik, melyre 800 millió forintot költenek.

Rózsaszín lett a természettudomány szegedi fellegvára

“Igaza van a rektor úrnak, de nemcsak az idő vakolatrágó vasfoga miatt , hanem a ruha sem illett hozzá, olyan rozsdás-barnás-pirosas volt, ha jól emlékszem. Most jó, nőiesen méltóságteljes, amilyen a természet maga” – fogalmazta meg véleményét a rózsaszínes homlokzatról a SZEGEDma.hu szerkesztője, Dobó Csaba.

Kommentek

Egyetem

Hálózatra kapcsolódó napelemes rendszert építettek ki az SZTE-n

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

A szegedi intézmény Magyarországon nyolcadik éve a „legzöldebb” egyetem.

Tovább olvasom

Egyetem

Szép szegedi siker született az ügyészeknek kiírt tudományos pályázaton

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Harmadik díjjal jutalmazták Balázs Barbara munkáját.

Tovább olvasom

Egyetem

Kínai egyetemmel kötött kettősdiploma-megállapodást az SZTE

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

A kínai hallgatók európai fókuszú nemzetközi gazdasági kurzusokat hallgatnak majd.

Tovább olvasom

Aktuál