Kultúra

A szegedi Mátyás mesék Pécsett

A szegedi Mátyás mesék Pécsett

2014. május 25., vasárnap
A szegedi Mátyás mesék Pécsett
matyas_mesei15_gs

Nagy érdeklődés előzi meg a kedden kezdődő Pécsi Családi Színházi Fesztivált, amely tizenegy hazai teátrum tizenhárom produkcióját, valamint a Pécsi Tudományegyetem (PTE) egy előadását kínálja a közönségnek. A Szegedi Nemzeti Színház a Mátyás mesékkel készül.

A Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) felvezetéseként immár második alkalommal rendezett egyhetes fesztiválra a jegyek többsége elfogyott, a most belépőket vásárlók szinte már csak a karzaton, pótszékeken foglalhatnak helyet - mondta el Rázga Miklós, a Pécsi Nemzeti Színház (PNSZ) igazgatója az MTI érdeklődésére. Hozzátette, hogy a tavalyi ötnapos családi eseményre 4 ezer ember volt kíváncsi, idén jó esély van rá, hogy a nézőszám akár a 4500-at is eléri. Az igazgató utalt rá, hogy a fesztivált annak tavalyi sikerén felbuzdulva szervezik meg újra, s olyan, klasszikus és kortárs irodalmi művek feldolgozásával, drámák adaptálásával létrejött nívós produkciókat hívtak meg, amelyeket a felnőtt családtagok is szívesen megnéznek. Egyúttal remélik: mindez a fiatal nézőkkel nemcsak megismerteti, megkedvelteti a színházat, hanem inspirál is a felhasznált irodalmi művek s talán más könyvek elolvasására is. A fesztivál május 27-én, a Pécsi Balett Diótörő című előadásával veszi kezdetét, ezt a PNSZ Ágacska című produkciója követi. Május 28-án a Veszprémi Petőfi Színház Légy jó mindhalálig és a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház Csalóka Péter című darabja lesz műsoron. Május 29-én a Miskolci Nemzeti Színház a Négyszögletű kerek erdő, a Szegedi Nemzeti Színház a Mátyás mesék című darabbal jelentkezik. Május 30-án a PNSZ A kőszívű ember fiai, valamint a székesfehérvári Vörösmarty Színház Kincsek szigete című előadásait láthatja a közönség. Május 31-én a kaposvári Csiky Gergely Színház Világszép nádszálkisasszony, továbbá a Békéscsabai Jókai Színház Nyolckor a bárkán című mesejátéka, június 1-jén a budapesti Örkény István Színház Csoda és kósza, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház Emil és a detektívek, továbbá a kecskeméti Katona József Színház MacVedel, a kalózkísértet című produkciója kerül sorra. A fesztivált június 2-án a PTE Meseszép című táncestje zárja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.