/

A Kohári-gyűjtemény – 13 500 kötetes könyvtárat gondoz a szegedi képviselő

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

kohari_nandor_konyvek02_gsA szegedi közéletben bizonyára Kohári Nándor az egyetlen, aki több mint tizenháromezer kötettel büszkélkedhet. A tavaly nyolcezer könyvet öröklő képviselő saját bevallása szerint lassan kiszorul a lakásából.

1990 óta folyamatosan bővíti folyamatosan könyvtárát, jelenleg 13 500 könyvvel és folyóirattal büszkélkedhet Kohári Nándor. A Fidesz-KDNP-s politikus saját bevallása szerint mindenevő, rajong a történelemért és a földrajzért, de szépirodalomi és tudományos munkákat is olvasgat. „A bérmakeresztapámtól, aki matematika-fizika szakos tanár volt, örököltem 8000 kötetet, melyek között évfolyamonként bekötött folyóiratok is találhatóak szép számmal. Kisgyermekkorom óta ismertem a gyűjteményét, és már korábban jelezte, hogy rám fogja hagyni a köteteket. Tavalyelőtt ősszel távozott közülünk, így 2013-ban vettem át a gyűjteményét” – mondta el portálunknak a képviselő. Ennyi könyv esetében elkerülhetetlen, hogy ne legyen meg egy-egy kiadvány két példányban, de Koháritól megtudtuk, mivel ismerte rokona könyveit, direkt más kiadványokkal gyarapította saját könyvtárát.

Több mint hat évtizedet felölet folyóirat-gyűjtemény

Több mint ezer kötet természettudományos, ismeretterjesztő és közéleti heti- és havilap is szerepel az örökségben. „A Természet Világa folyóiratnak minden egyes száma megvan nekem 1950 óta, míg az Élet és Tudomány számai 1946-tól kezdve a mostani legutóbbi lapszámig. A Szeged folyóirat elmúlt huszonöt éves kiadványai is hiánytalanul megtalálhatóak a gyűjteményemben” – mondott példákat Kohári. Hozzátette, bérmakeresztapja szellemi örököseként tovább fogja gyűjteni ezeket a folyóiratokat továbbra is.

kohari_nandor_konyvek01_gs

A legfontosabb kérdés természetesen, hogy vajon hol is fér el ennyi könyv és folyóirat? Kohári jelenleg egy raktárt is bérel, mert a lakásában is a földtől a plafonig könyvespolcok állnak, amelyeken több sorban sorakoznak a kiadványok. Az embernek érdemes a lába elé is néznie, az íróasztal mellett szintén könyvkupacba botlunk. „Az a célom, hogy a saját gyűjtésemmel egyesítsem a most örökölt köteteket, de bevallom, ez nem egyszerű feladat, hiszen lassan kiszorulok a lakásból” – jegyezte meg. Úgy látja, csak akkor tudja egyesíteni a két magánkönyvtárat, ha nagyobb lakásba tud költözni.

Szisztematikus gyűjtemények katalógusokba rendezve

Rokona precíz ember volt, még a könyvtári katalógushoz hasonló rendszert is kialakított és Kohári is igyekszik téma szerint külön gyűjteni a könyveket, de így is nagy munka lesz a két gyűjtemény összefésülése és rendszerezése. „Szisztematikusan gyűjtötte az amerikai Upton Sinclair könyveit, akárcsak Szabó Dezső munkáit. Ez utóbbi szerző érdekessége, hogy magánkiadásban Ludas Mátyás füzeteket jelentetett meg, ez is megtalálható a könyvtárban, akárcsak Kornis Gyula könyvei” – mondott példákat érdekességekre.

Kohári Nándor igyekszik minden nap olvasni, ha tud, több órát is szán erre, és mint oly sok könyvfaló, ő is egyszerre több könyvet fogat kezei között. Elmondta, rendszeresen jár antikváriumokba, legutóbb Karczag György néhány könyvét vásárolta meg, melyek után már régóta kutatott. Így a Kohári-gyűjtemény folyamatosan gyarapszik tovább.

Előző sztori

Kézilabda: tét nélküli városi rangadó Algyőn

Következő sztori

Tékvandó: Csongrád megyei ezüstérem az olaszországi Eb-n

Legutóbbi hasonló cikkek