Közélet

A Gripeneket az idén már háromszor riasztották

A Gripeneket az idén már háromszor riasztották

2014. május 18., vasárnap
A Gripeneket az idén már háromszor riasztották

Az idén már háromszor kellett riasztani a Magyar Honvédség (MH) Kecskeméten állomásozó Gripen vadászgépeit amiatt, hogy a magyar légtérben megsértették a repülési szabályokat - közölte az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ, közismert nevén a Szikla parancsnoka az MTI-vel.

Szűcs József

tájékoztatása szerint tavaly csaknem félmillió repülőgép használta a magyar légteret, közülük minden ötvenedik, azaz nagyjából tízezer volt katonai jármű. A NATO integrált légvédelmi rendszerében működő magyar légvédelem az idén nem észlelt légtérsértést, a repülési szabályokat viszont 19 alkalommal is megsértették. Ezek az események elsősorban a kétoldalú rádiókapcsolat hiánya, valamint a repülési terv benyújtásának elmulasztása miatt következtek be. A Magyar Honvédség Légi Vezetési és Irányítási Központja minden egyes esetben megtette feljelentését a légügyi hatóságoknak - emelte ki a parancsnok. Ismertette: a veszprémi Légi Vezetési és Irányítási Központ 21 méterrel a föld alatt lévő bunkeréből január 1. és április 30. között háromszor riasztották a Gripeneket. A többi alkalommal az előintézkedések eredményeként helyreállt a kétoldalú kapcsolat. A légtérsértések mielőbbi felismerését segíti a jelenleg tesztüzemben működő medinai háromdimenziós radarállomás, amely a szovjet technikát váltja fel. A Honvédelmi Minisztérium (HM) április 24-én közölte: a kormány döntött arról, hogy biztosítja a Magyar Honvédség JAS-39 Gripen típusú, többfeladatú harcászati repülőgépeinek fejlesztésére, a közvetlen légi támogatási képesség kialakításához szükséges forrásokat. A HM közleménye szerint a Gripen vadászgépek szükséges fejlesztéseire 2,8 milliárd forintot csoportosít át a kormány. A Kecskeméten állomásozó Gripenek a magyar légtér védelme mellett a NATO integrált légvédelmi rendszerében kétoldalú megállapodás alapján Szlovénia védelmét is ellátják. Emellett Hende Csaba honvédelmi miniszter felajánlása alapján négy hónapra 2015-ben a balti államok légvédelmét biztosítják majd a magyar Gripenek. A magyar légtérvédelem aktuális fejlesztéseit mutatja be a Zrínyi Katonai Filmstúdió "Célkeresztben" című, vasárnap az M1-en 12.45-kor kezdődő műsora. Magyarországi televíziós csatorna most először kapott lehetőséget a honvédvezérkartól arra, hogy magyar felségjelzésű Gripen vadászgépben kamerát helyezzen el, ezáltal a vadászpilóta szemszögéből mutatva a hazai légteret és az éleslövészetet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.