Kultúra

V. Nagy Nándor képzőművész bemutatkozó kiállítása az Alföldi Galériában

V. Nagy Nándor képzőművész bemutatkozó kiállítása az Alföldi Galériában

2014. április 8., kedd
V. Nagy Nándor képzőművész bemutatkozó kiállítása az Alföldi Galériában
IMG_9547_OK

"Szeretném az embert vizuálisan és érzelmileg is eredeti-, természetes állapotába visszahelyezni, egészen a kezdetekig, amelytől egyre többet tölt távol" - vallja V. Nagy Nándor képzőművész, akinek április 10-én, csütörtökön 17 órakor nyílik kiállítása a hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában. Az archaikus formáiról ismert alkotó első önálló tárlatán mintegy kilencven plasztikával, grafikával és szoborral mutatja be, miként "veszi bennünk kezdetét" a művészet.

Első önálló képzőművészeti kiállítására készül a hódmezővásárhelyi születésű

V. Nagy Nándor

. Az idén 40 éves alkotó gyerekkorától látogatatta a

Fodor József

és

Sonkoly Tibor

festőművészek által vezetett rajzszakkört, művészeti érdeklődésére

Fekete János

iparművész volt még nagy hatással, akinek a keze alatt kerámia szakos gyakorlatát végezte a Majolikagyárban. Az ezredforduló óta a Tornyai János Múzeum restaurátoraként dolgozik. A Magyar Képzőművészeti Egyetem szilikát-restaurátor szakára 2002-ben nyert felvételt. Ebben az időszakban fedezte fel az európai őskor a neolitikum, a rézkor és bronzkor művészi formavilágát, mely máig hatóan alakítja keramikusi-szobrászi szemléletét. Elmondása szerint ekkortól kezdtek bezárulni nyitott formái és lettek szobrokká alkotásai. A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének iparművész tagozatába 2005-ben nyert felvételt. 2006 óta kiállító művész: szobrai mellett grafikái kezdetben csak előkészítő vázlatként jelentek meg, az utóbbi években azonban önálló grafikai, festészeti alkotásokkal is jelentkezik. A Vásárhelyi Őszi Tárlatokon több alkalommal részesült munkajutalomban, az idén elnyerte a makói téli tárlat fődíját. V. Nagy Nándor elmondta, hogy Genezis - Bennünk veszi kezdetét című kiállítása minden szempontból a kezdetet jelenti: egyrészt az eredetre, az emberiség hajnalára, másrészről első alkotói ciklusára, melynek e kiállítás a lezárását is jelenti, utal. Az Alföldi Galériában május végéig megtekinthető tárlaton mintegy kilencven alkotással a plasztikák mellett számos festménnyel és grafikával mutatkozik be. Munkásságának fontos aspektusa, hogy 21. századi módon szólaltja meg az archaikus, az emberiség ősi hajnalán megfogalmazott lételméleti és művészeti kérdéseket - emelte ki Nagy Imre művészettörténész. Az elmúlt tíz év alkotómunkája mellett nem lehet elmenni mellett anélkül, hogy ne tudnánk, hogy a múzeum restaurátoraként dolgozik - mondta el a Tornyai János Múzeum vezetője. A Genezis című képzőművészeti kiállítást Nagy Imre művészettörténész, múzeumigazgató nyitja meg április 10-én, csütörtökön délután 5 órakor az Alföldi Galériában. A megnyitón verset szaval

Csáki Zsolt

, fellép

Heigl László

bőgős, a zenei aláfestést DJ Panda szolgáltatja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.