Közélet

Típustörténetekkel készített korrajzot Csúri Ákos + FOTÓK

Típustörténetekkel készített korrajzot Csúri Ákos + FOTÓK

2014. április 12., szombat
Típustörténetekkel készített korrajzot Csúri Ákos + FOTÓK
csuri_akos_konyvbemutato06_gs

A médiában unalomig sulykolt közszereplők helyett a hétköznapok emberei szólalnak meg Csúri Ákos Honfoglalók albérletben című művében. A könyvet péntek délután mutatták be Szegeden, ahol a szerző Bátyi Zoltán újságíróval beszélgetett.

A rendszerváltás témája számos aspektusból terítékre került már sajtótermék, könyv vagy dokumentumfilm formájában, nagyrészt a történelmi fordulópont politikai és közéleti szereplőinek szemszögéből.

Csúri Ákos

frissen megjelent művével azonban jóval nagyobb feladatot vállalt magára a tisztesen dokumentált időszak újbóli bemutatásánál. A Honfoglalók albérletben egy korrajzot kíván adni a demokrácia becsengetésének pillanatától napjainkig – mindezt egy bányász, szikvizes, sokat megélt nyugdíjas vagy egy sírásó történeteiből felépítve. Péntek délután az Alsóvárosi Művelődési Ház előadótermében debütált a mű szegedi közönsége előtt. Írójával

Bátyi Zoltán

újságíró beszélgetett, aki korábbi közös munkájuk felelevenítése mellett a művet is méltatta. "Irodalmi riportok összességét foglalja egybe a könyv, egy olyan műfajjal szólítva meg közönségét, amely nélkül korábban meg sem jelenhetett sajtótermék, manapság azonban kiveszőben van hazánkban" – mondta Bátyi Zoltán, kiemelve: a néhány soros rövidhírek világában, melyek valódi tartalmat már alig szolgáltatnak olvasóikkal, üdítő olvasmányt szolgáltat a riportokat felsorakoztató mű.

Csúri Ákost a történelem szeretete mellett az a motiváció is az újságírás felé terelte, hogy az emberek történeteit elmesélhesse másoknak. Első riportjai is az általa érdekesnek ítélt emberekkel készítette, akik mindegyike egy-egy darabját képezte a történelemkönyvek lapjain lecsapódó, végeláthatatlan kirakósnak. "Ezen emberek sorsa az ország bármely pontján olvasva ismerős sorokat tartalmazhat. Típustörténeteket gyűjtöttem egybe, amivel úgy gondolom, hiteles lenyomatot adhatnak erről az izgalmas korról" – mondta el Csúri Ákos. Elsősorban nem is interjút készített a könyvben szereplőkkel, hanem beszédbe elegyedett velük, kíváncsi volt gondolataikra, problémáikra. A könyvet így maguk a szereplők írták, amely Csúri szamárvezetője mellett tanulságos mondanivalóval bír a demokrácia gyermekeinek és a korszakot érett fejjel megéltek számára is. Egyhetes nyereményjátékot is hirdettünk a könyv szegedi debütálása kapcsán, melynek nyerteseit péntek délután sorsoltuk ki szerkesztőségünkben. Tíz szerencsés olvasónk részesülhetett Csúri Ákos könyvében, kellemes szórakozást kívánunk hozzá! Csúri Ákossal készített interjúnkat itt olvashatja el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.