Közélet

Szűrés éjszakája - lesz olyan szolgáltató, amely éjfélig lesz nyitva

Szűrés éjszakája - lesz olyan szolgáltató, amely éjfélig lesz nyitva

2014. április 25., péntek
Szűrés éjszakája - lesz olyan szolgáltató, amely éjfélig lesz nyitva

Hosszabb nyitva tartással várják pénteken a szűrőállomások országszerte azokat a nőket, akik a szűrés éjszakája keretében szeretnének mammográfiai vizsgálatokra elmenni - mondta el a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Szervezet- és Minőségfejlesztési Intézet (GYEMSZI) főigazgatója pénteken az MTI-nek.

Török Krisztina tájékoztatása szerint több mint 40 emlőszűrő állomáson várják meghosszabbított nyitva tartással azokat a 45-65 év közötti nőket, akik "behívót" kaptak a térítésmentes mammográfiai vizsgálatra. A megyei kórházak este 20 és 22 óráig várják a pácienseket, de lesznek olyan helyszínek, amelyek éjfélig is nyitva lesznek. A fővárosi Szent Imre Kórház, a Szent János Kórház, az Uzsoki utcai kórház 22 óráig, az Országos Onkológiai Intézet pedig éjfélig lesz nyitva - mondta példaként a főigazgató. Török Krisztina elmondta még, arra kérték a GYEMSZI alá tartozó intézményeket, hogy ne csak a szűrést végezzék el, hanem egyéb, egészségmegőrzéssel kapcsolatos tanácsadással is szolgáljanak. Magyarországon az emlőrák a nők esetében a második leggyakoribb halálok. Évente 7300-7500 új tumort diagnosztizálnak, a betegségbe több mint kétezer nő hal bele. Magyarországon minden tizenegyedik nő mellében alakul ki rosszindulatú daganat. Az országos átlag azt mutatja, hogy a szervezett emlővizsgálatokra az érintett korú nők fele sem megy el, miközben az időben felfedezett mellrákos esetek 80 százaléka gyógyítható. Az egészségügyi államtitkárság azért kezdett a kampányba, hogy növelje a szervezett és ingyenes vizsgálatokon való részvételi arányt, és felhívja a figyelmet az önvizsgálat fontosságára. Az egészségügyért felelős államtitkárság korábbi tájékoztatása szerint a mammográfiai szűrésen kívül lesz lehetőség a különböző helyszínenként más és más vizsgálatokra, és egészségügyi tanácsadást is meghallgathatnak érdeklődők. Pest megyében például tíz helyen tartanak tanácsadást a nem fertőző betegségek kockázati tényezőiről, az egészséges életmódról, valamint a védőoltásokról. Továbbá melanoma, nőgyógyászati, szájüregi, valamint urológiai tanácsadást, illetve szűrést, úgynevezett kilégzett szén-monoxid-mérést is tartanak. Más városokban csontsűrűséget mérnek, dohányfüggőségi és diabéteszrizikó-felmérést végeznek, de kardiológiai, szájüregi és mozgásszervi, valamint szemészeti vizsgálatra is lesz lehetőség. Mindezek mellett a testmozgás fontosságával kapcsolatban személyre szabott tanácsokat kaphatnak, és a betegjogokról is tájékozódhatnak az érdeklődők a különböző helyszíneken. A teljes program a www.egeszseg.hu oldalon olvasható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.