Szedeák: beérik a szisztematikus munka gyümölcse

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

kardos_peter03_gs

Kardos Péter, a szegedi kosárlabdaklub elnöke büszke a felnőttcsapat kilencedik helyére és arra, hogy a Szedeák az ország legsikeresebb utánpótlásbázisai közé tartozik. A titok: stabil háttér, elkötelezett munka.

– Az elmúlt héten a Szedeák rendezésében Szegeden, illetve Algyőn tartották meg a Decathlon SZEGEDma.hu Fiú Nemzeti Junior Bajnoki Döntőt. Az aranyérmet a Szombathelyi Kosárlabda Akadémia szerezte meg, a mieink – akik az elődöntőben a végső győztestől kaptak ki elképesztő csatában – a dobogó harmadik fokára állhattak fel. Hogy értékeli a nagyszabású viadalt, milyen visszajelzéseket kaptak a rendezéssel kapcsolatban, és elégedett-e az U18-as szegedi fiatalok szereplésével?

– 2005 óta először nyertük el valamelyik korosztály országos döntőjének rendezését, és az elmúlt évek tapasztalatai alapján nyugodtan mondhatom, nem vallottunk szégyent. Igaz ez a szervezési feladatokra és az eredményre egyaránt. Különösen örömteli, hogy támogatóként a nemzetközi hírű Decathlon is a finálé mellé állt, ezúton is szeretném megköszönni Murvai Ervin igazgató úrnak a széles körű segítséget! Reménykedünk abban, hogy a Decathlon a jövőben is felkarolja majd az utánpótlásunk rendezvényeit, tevékenységét. Ami pedig az eredményt illeti: a sérülésekkel nehezített felkészülés miatt az előzetes cél a legjobb négy közé jutás volt, amit sikerült teljesíteni U18-as együttesünknek. A döntőbe jutás egy hajszálon múlott, a bronzérem megszerzése pedig gyógyírt jelentett az elődöntő utáni csalódottságra. Legalább ilyen fontos, hogy a csapatból több játékos bebizonyította, rövidesen az A csoportos felnőttkeretben is helye lehet. Nem véletlen, hogy a torna All Star-csapatába két szegedit választottak be, és a legjobb center is a Szedeákból került ki! Szintén nagy öröm volt a számunkra, hogy a szombati és a vasárnapi helyosztókon 7-800 néző tombolt az újszegedi sportcsarnok lelátóján, és hogy a díjátadón megjelent és részt vett Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora is.

– Említette, hogy sikerként könyvelik el az U18-as bronzérmet. A klub többi korosztályos csapata is vitézkedett az utóbbi hónapok során, tőlük is hasonlóan szép eredmények várhatóak a következő hetekben a rájátszások, országos döntők során?

– Az U23-as együttesünk számára hamarosan kezdődik a rájátszás, tőlük is jó eséllyel várhatjuk, hogy az ország legjobb négy csapata közé kerülnek. A serdülők veretlenül jutottak be a nyolcas döntőbe, és szintén tagja a legjobb nyolc mezőnyének a gyermekcsapatunk is. Mindez azt mutatja, hogy szisztematikus és elkötelezett munkánknak kezd beérni a gyümölcse. Klubunk – amely tucatnyi helyi bázisiskolával és 400 kosarassal büszkélkedhet – továbbra is az ország legsikeresebb utánpótlásbázisai közé tartozik, és ezt nem csupán az eredmények igazolják, hanem az is, hogy egyre több olyan fiatal bukkan fel, aki a tehetsége, a képességei alapján, hosszú távon is a Szedeák, a szegedi férfi kosárlabdázás jövőjét jelentheti. Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy megtartjuk ezeket az értékeinket, és építünk is rájuk!

kardos_peter04_gs

– Ha már a jövőt hozta szóba, egy effajta piramis akkor lehet igazán hatékony, ha a széles alapok felett a csúcson egy minőségi felnőttcsapat helyezkedik el. Ennek fényében bizakodásra ad okot, hogy a negyedik éve az NB I/A csoportban szereplő Naturtex-SZTE-Szedeák gárdája az idei szezonban gyakorlatilag az utolsó pillanatig harcban állt a playoffért, a negyeddöntőbe jutásért, és remek sikerekkel hívta fel magára a figyelmet mind az alap-, mind a középszakasz során: elég, ha csak arra utalunk, hogy négyből négyszer sikerült legyőzni az EuroChallenge-induló Jászberényt, illetve a pécsi és a körmendi oroszlánbarlangból is győztesen távozott a Szedeák…

– Korábban soha nem fordult elő, hogy a Szedeáknak három fordulóval a rájátszás kezdete előtt még reális esélye lett volna a legjobb nyolc közé jutásra. Most ez is megtörtént, és a mi helyzetünkben, a mi költségvetésünk mellett minden apró lépésnek örülni kell. Természetesen csalódás, hogy nem leszünk ott a playoffban, mivel az utolsó két hónap jó eredményei kellő alapot adtak a reményeinknek. Sajnos időnként néhány külső körülmény is ellenünk dolgozott, aki figyelemmel kísérte a középszakasz eseményeit, tudja, mire gondolok. Ezzel együtt komoly fegyvertényként könyvelhetjük el, hogy olyan csapatokat utasítottunk magunk mögé, amelyek jóval vaskosabb büdzsével rendelkeznek a miénknél, és úgy váltogatták a külföldi játékosaikat, mint más az ingét. Talán nem árt megjegyezni: a magyar mezőnyben a Pakson és a Kecskeméten kívül csak a Szedeák mondhatja el magáról, hogy idény közben nem változtatott a légiósállományán, azaz kiküszöböltük a játékoskiválasztásban tavaly jelentkező hibákat! A csapat beállította a klub eddigi legjobb eredményét, a 2003-as 9. helyet, és erre mindenképpen építeni kell, már csak azért is, mert biztosítani szeretnénk a jövőképet a Szedeák égisze alatt kosárlabdázó 400 fiatal számára. Nagyon örülünk annak is, hogy a szegedi közönség értékeli teljesítményünket, erőfeszítéseinket, egyértelműen ott áll az alakulat mögött. Klubunk elnöksége ezzel együtt azon dolgozik, hogy a jövőben – akár új, innovatív eszközökkel – még az eddigieknél is több nézőt csábítson ki a mérkőzésre, a szó nemes értelmében közösségi, családi eseménnyé tegye a Szedeák bajnoki találkozóit, olyan rendezvénnyé, ahol találkozhatnak, kötetlenül beszélgethetnek mindazok, akik imádják a kosárlabdát, a sportot.

– Ahogy utalt rá, az NB I/A csoportos riválisok szinte mindegyike jóval komolyabb költségvetéssel dolgozik, mint a Szedeák, e tekintetben tehát nem kerülhető meg a kérdés: milyen háttérre építhet a klub most és a jövőben?

Óriási segítséget, egyben szilárd alapot jelent számukra Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Közgyűlés Ifjúsági és Sportbizottsága, illetve a névadók, a Naturtex Kft. és a Szegedi Tudományegyetem támogatása. Nem lehetünk elég hálásak a segítségért, melyre egyrészt elvégzett munkánk, 2006 óta tartó töretlen építkezésünk, az elért eredményeink visszaigazolásaként tekintünk, másrészt olyan támogatásként, mely hosszú távon biztos jövőt jelent a nálunk kosárlabdázó 400 fiatalnak. Büszkék vagyunk rá, hogy a város közgyűlése a kiemelten támogatott együttesek között tartja számon NB I/A csoportos felnőttcsapatunkat, a sportbizottság pedig ismét komoly finanszírozást ítélt meg utánpótlásunknak, értékelve sikereinket. Ugyanakkor legalább ekkora öröm, hogy névadó szponzorunk tulajdonosának, Gellért Ákosnak 2014-ben Szeged Sportjáért díjat adományozott az önkormányzat, ezúton is gratulálok neki az egész klub nevében!

Előző sztori

Már papíron Szeged jövője + FOTÓK

Default thumbnail
Következő sztori

Súlyemelés: közel volt az Eb-bronzéremhez Nagy Péter

Legutóbbi hasonló cikkek