Sport

Szedeák: beérik a szisztematikus munka gyümölcse

Szedeák: beérik a szisztematikus munka gyümölcse

2014. április 16., szerda
Szedeák: beérik a szisztematikus munka gyümölcse
kardos_peter03_gs

Kardos Péter, a szegedi kosárlabdaklub elnöke büszke a felnőttcsapat kilencedik helyére és arra, hogy a Szedeák az ország legsikeresebb utánpótlásbázisai közé tartozik. A titok: stabil háttér, elkötelezett munka.

- Az elmúlt héten a Szedeák rendezésében Szegeden, illetve Algyőn tartották meg a Decathlon SZEGEDma.hu Fiú Nemzeti Junior Bajnoki Döntőt. Az aranyérmet a Szombathelyi Kosárlabda Akadémia szerezte meg, a mieink – akik az elődöntőben a végső győztestől kaptak ki elképesztő csatában – a dobogó harmadik fokára állhattak fel. Hogy értékeli a nagyszabású viadalt, milyen visszajelzéseket kaptak a rendezéssel kapcsolatban, és elégedett-e az U18-as szegedi fiatalok szereplésével?

- 2005 óta először nyertük el valamelyik korosztály országos döntőjének rendezését, és az elmúlt évek tapasztalatai alapján nyugodtan mondhatom, nem vallottunk szégyent. Igaz ez a szervezési feladatokra és az eredményre egyaránt. Különösen örömteli, hogy támogatóként a nemzetközi hírű Decathlon is a finálé mellé állt, ezúton is szeretném megköszönni

Murvai Ervin

igazgató úrnak a széles körű segítséget! Reménykedünk abban, hogy a Decathlon a jövőben is felkarolja majd az utánpótlásunk rendezvényeit, tevékenységét. Ami pedig az eredményt illeti: a sérülésekkel nehezített felkészülés miatt az előzetes cél a legjobb négy közé jutás volt, amit sikerült teljesíteni U18-as együttesünknek. A döntőbe jutás egy hajszálon múlott, a bronzérem megszerzése pedig gyógyírt jelentett az elődöntő utáni csalódottságra. Legalább ilyen fontos, hogy a csapatból több játékos bebizonyította, rövidesen az A csoportos felnőttkeretben is helye lehet. Nem véletlen, hogy a torna All Star-csapatába két szegedit választottak be, és a legjobb center is a Szedeákból került ki! Szintén nagy öröm volt a számunkra, hogy a szombati és a vasárnapi helyosztókon 7-800 néző tombolt az újszegedi sportcsarnok lelátóján, és hogy a díjátadón megjelent és részt vett

Szabó Gábor

, a Szegedi Tudományegyetem rektora is.

- Említette, hogy sikerként könyvelik el az U18-as bronzérmet. A klub többi korosztályos csapata is vitézkedett az utóbbi hónapok során, tőlük is hasonlóan szép eredmények várhatóak a következő hetekben a rájátszások, országos döntők során?

- Az U23-as együttesünk számára hamarosan kezdődik a rájátszás, tőlük is jó eséllyel várhatjuk, hogy az ország legjobb négy csapata közé kerülnek. A serdülők veretlenül jutottak be a nyolcas döntőbe, és szintén tagja a legjobb nyolc mezőnyének a gyermekcsapatunk is. Mindez azt mutatja, hogy szisztematikus és elkötelezett munkánknak kezd beérni a gyümölcse. Klubunk – amely tucatnyi helyi bázisiskolával és 400 kosarassal büszkélkedhet – továbbra is az ország legsikeresebb utánpótlásbázisai közé tartozik, és ezt nem csupán az eredmények igazolják, hanem az is, hogy egyre több olyan fiatal bukkan fel, aki a tehetsége, a képességei alapján, hosszú távon is a Szedeák, a szegedi férfi kosárlabdázás jövőjét jelentheti. Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy megtartjuk ezeket az értékeinket, és építünk is rájuk!

kardos_peter04_gs

- Ha már a jövőt hozta szóba, egy effajta piramis akkor lehet igazán hatékony, ha a széles alapok felett a csúcson egy minőségi felnőttcsapat helyezkedik el. Ennek fényében bizakodásra ad okot, hogy a negyedik éve az NB I/A csoportban szereplő Naturtex-SZTE-Szedeák gárdája az idei szezonban gyakorlatilag az utolsó pillanatig harcban állt a playoffért, a negyeddöntőbe jutásért, és remek sikerekkel hívta fel magára a figyelmet mind az alap-, mind a középszakasz során: elég, ha csak arra utalunk, hogy négyből négyszer sikerült legyőzni az EuroChallenge-induló Jászberényt, illetve a pécsi és a körmendi oroszlánbarlangból is győztesen távozott a Szedeák...

- Korábban soha nem fordult elő, hogy a Szedeáknak három fordulóval a rájátszás kezdete előtt még reális esélye lett volna a legjobb nyolc közé jutásra. Most ez is megtörtént, és a mi helyzetünkben, a mi költségvetésünk mellett minden apró lépésnek örülni kell. Természetesen csalódás, hogy nem leszünk ott a playoffban, mivel az utolsó két hónap jó eredményei kellő alapot adtak a reményeinknek. Sajnos időnként néhány külső körülmény is ellenünk dolgozott, aki figyelemmel kísérte a középszakasz eseményeit, tudja, mire gondolok. Ezzel együtt komoly fegyvertényként könyvelhetjük el, hogy olyan csapatokat utasítottunk magunk mögé, amelyek jóval vaskosabb büdzsével rendelkeznek a miénknél, és úgy váltogatták a külföldi játékosaikat, mint más az ingét. Talán nem árt megjegyezni: a magyar mezőnyben a Pakson és a Kecskeméten kívül csak a Szedeák mondhatja el magáról, hogy idény közben nem változtatott a légiósállományán, azaz kiküszöböltük a játékoskiválasztásban tavaly jelentkező hibákat! A csapat beállította a klub eddigi legjobb eredményét, a 2003-as 9. helyet, és erre mindenképpen építeni kell, már csak azért is, mert biztosítani szeretnénk a jövőképet a Szedeák égisze alatt kosárlabdázó 400 fiatal számára. Nagyon örülünk annak is, hogy a szegedi közönség értékeli teljesítményünket, erőfeszítéseinket, egyértelműen ott áll az alakulat mögött. Klubunk elnöksége ezzel együtt azon dolgozik, hogy a jövőben – akár új, innovatív eszközökkel – még az eddigieknél is több nézőt csábítson ki a mérkőzésre, a szó nemes értelmében közösségi, családi eseménnyé tegye a Szedeák bajnoki találkozóit, olyan rendezvénnyé, ahol találkozhatnak, kötetlenül beszélgethetnek mindazok, akik imádják a kosárlabdát, a sportot.

- Ahogy utalt rá, az NB I/A csoportos riválisok szinte mindegyike jóval komolyabb költségvetéssel dolgozik, mint a Szedeák, e tekintetben tehát nem kerülhető meg a kérdés: milyen háttérre építhet a klub most és a jövőben?

Óriási segítséget, egyben szilárd alapot jelent számukra Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Közgyűlés Ifjúsági és Sportbizottsága, illetve a névadók, a Naturtex Kft. és a Szegedi Tudományegyetem támogatása. Nem lehetünk elég hálásak a segítségért, melyre egyrészt elvégzett munkánk, 2006 óta tartó töretlen építkezésünk, az elért eredményeink visszaigazolásaként tekintünk, másrészt olyan támogatásként, mely hosszú távon biztos jövőt jelent a nálunk kosárlabdázó 400 fiatalnak. Büszkék vagyunk rá, hogy a város közgyűlése a kiemelten támogatott együttesek között tartja számon NB I/A csoportos felnőttcsapatunkat, a sportbizottság pedig ismét komoly finanszírozást ítélt meg utánpótlásunknak, értékelve sikereinket. Ugyanakkor legalább ekkora öröm, hogy névadó szponzorunk tulajdonosának,

Gellért Ákosnak

2014-ben Szeged Sportjáért díjat adományozott az önkormányzat, ezúton is gratulálok neki az egész klub nevében!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.