Közélet

Megyei szintű „haditorna” Békéscsabán

Megyei szintű „haditorna” Békéscsabán

2014. április 17., csütörtök
Megyei szintű „haditorna” Békéscsabán
bcs_honvedelminap_02

A Honvédelmi Kötelék Program megyei versenyét tartották április 9-én a békéscsabai repülőtéren a vásárhelyi katonák részvételével.

Hende Csaba

honvédelmi miniszter 2013-ban hirdette meg a Honvédelmi Kötelék Programot, ami lehetőséget biztosít 12-26 éves fiataloknak, hogy különösebb elköteleződés nélkül bepillantást nyerjenek a honvédség tevékenységébe. A program különös hangsúlyt helyez az egészséges életmód és a sport népszerűsítésére is - tájékoztatott

Búz Csaba

hadnagy. Az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH HKNYP) 2. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda rendezésében megtartott versenyre Békés megye 20 iskolájából 80 középiskolás diák jelentkezett. A rendezvény lebonyolításában aktívan részt vett az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrsége: a logisztikai biztosítás mellett, a különböző feladatoknál bizottsági tagokként segítettek a bocskais katonák, illetve az ebédet is ők készítették el.

bcs_honvedelminap_01

A megnyitón

Kónya István

, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke köszöntötte a versenyzőket. Beszédében kiemelte: „Nagyon fontos a mai esemény az ifjúság nevelés szempontjából, hiszen azok, akik itt most jelen vannak példaként állíthatók majd a kortársaik elé.” Az egyik alapvető szabály szerint minden iskola csak egy csapatot nevezhetett volna, de a mostani verseny inkább egy erőpróba volt, ezért néhány intézmény két csoportot is indított. A négyfős csapatok itt kipróbálhatták tudásukat, ami a tanároknak - a további versenyek előtt - segítséget adott feltérképezni a csoport felkészültségét. A versenyen indulóknak szervezett programok között szerepelt a légpuskalövészet, a fegyveres váltó futás, a tájékozódási futás és a kézigránátdobás. Az elméleti kérdések helyes megválaszolásához a diákok általános katonai ismereteire volt szükség. A csoportok minden feladat megoldására 15 percet kaptak. A versenyszámok közötti idő kitöltésére kiegészítő programokat (airsoft, íjászat, honvédségi járművek kiállítása, fegyver bemutató) is szerveztek az érdekvédelmi iroda munkatársai.

bcs_honvedelminap_03

A rendkívül rossz időjárás ellenére az összes csapat sikeresen telejesítette a feladatokat. A Békéscsabán megrendezett „Megyei Honvédelmi Verseny” győztese a Békés Megyei Tisza Kálmán Közoktatási Intézmény „Raptoros” csapata lett. Második helyezést ért el a Szent-Györgyi Albert Gimnázium „Szegya” csapata és harmadik lett a Vásárhelyi Pál Szakközépiskola „Csaba Force” csapata.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.