Írjon nekünk

Közélet

Húsvéti mulatság Fülikével és tradicionális étkekkel a Szent István téren + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

husvet_szentistvan_ter_piac58_gs

Fülike, az egy füllel született nyúl volt a sztárvendége a Szent István téren rendezett húsvéti mulatságnak, ahol ünnepi étkek kóstolójával is várták a szegedieket nagyszombaton.

Arcfestés, ugrálóvár, kézműves foglalkozások és nyuszi simogató várta az érdeklődőket szombaton a Szent István térre, ahol családi nappal kedveskedett a Szegedi Vásár és Piac Kft. a Szent István tér környékén élőknek. Erdei Péter ügyvezetőtől megtudtuk, ezek a rendezvények is hozzájárulnak ahhoz, hogy egyre többen keresik fel a kispiacot, az árusok száma 30-50%-kal emelkedett, és egyre több a vásárló is, hiszen hozzászoktak az emberek ahhoz, hogy a Szent István téren is van élet. „Húsvét előtt a sonka és a kolbász fogyott legnagyobb mennyiségben a piacon, de a primőr zöldségek és a tojás iránti kereslet is felélénkült, és természetesen a fonott kalács is jól fogyott” – részletezte Erdei Péter.

husvet_szentistvan_ter_piac41_gs

A húsvéti mulatság egyik sztárvendége Fülike volt, a nyúl Kiskunhalason született egy évvel ezelőtt. „A egyfülű állat teljesen egészséges” – tudtuk meg gazdájától, Nagy Andreától, aki hangsúlyozta, szabadon tartják Fülikét, egy macskával együtt uralják a családi udvart. Kendrella Ágnesék a húsvéthoz kapcsolódó kézműves játszóházzal készültek a családi napra. „Lehet bárányt készíteni papírból, nyuszikat ragasztani, és tojásokat díszíteni, illetve a gyerekek nagyon kedvelik a pillangós függődíszeket is” – sorolta. Ezúttal is speciális arcfestéssel készültek, nyuszikat, pillangókat és hímes tojásokat festettek a gyerekek arácra.

A rendezvény védnöke, Haág Zalán a SZEGEDma.hu-nak elmondta, választási programjában is szerepelt, hogy ismét megtöltik élettel a Szent István teret, ami a körzet Fidesz-KDNP-s önkormányzati képviselőjének tapasztalatai szerint nehéz feladatnak bizonyult, de mára egyre több árus kínálja portékáit a piacon. „Húsvétkor az emberiség megváltójának, Jézus Krisztusnak a feltámadására emlékezünk, őt ünnepeljük. Ezen felül a család ünnepe is egyben, a húsvét ezért is fontos, hogy közösségi alkalmakat teremtsünk. Ahhoz szerettünk volna hozzájárulni a Szegedi Vásár és Piac Kft.-vel, hogy találkozzanak egymással a környékbeli családok és közösen készülhessenek az ünnepre. Ehhez Szeged címerében is szereplő bárányból készült ételekkel is hozzájárultunk” – fogalmazott Haág Zalán.

husvet_szentistvan_ter_piac43_gs

A húsvéti hagyományok felélesztését fontosnak tartja a gasztronómia területén is Veres János, ezért tradicionális bárányból készült ételekkel kínálták meg a piacra kilátogatókat. „Birkapörköltet készítettünk, hoztunk kemencében sült bárányt, amihez vadas mártást kínáltunk. Mellé friss kalácsot kínálunk, illetve cipóban sült füstölt tarját is készítettünk a töltött tojás mellé” – sorolta az ünnepi menüt. Veres János szerint, ha a vendéglátósok ünnepekkor évről-évre a tradicionális ételeket kínálják, visszahozhatják a köztudatba és a magyar konyhákba a birkából és bárányból készült finomságokat, melyeket ősi családi receptek alapján készítettek.

Hírzóna

Nézőpont Intézet: továbbra is vezet a Fidesz–KDNP a teljes ellenzékkel szemben

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása szerint.

Tovább olvasom

Hírzóna

Medvelesen vehetünk részt a Szegedi Vadasparkban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Február 2-án, vasárnap.

Tovább olvasom

Hírzóna

Különleges mozdulatművészeti előadás lesz Mórahalmon

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Február 7-én, a Kolo Szerb Kulturális Központban Szerpentintánc címmel.

Tovább olvasom

Aktuál