Közélet

Húsvéti mulatság Fülikével és tradicionális étkekkel a Szent István téren + FOTÓK

Húsvéti mulatság Fülikével és tradicionális étkekkel a Szent István téren + FOTÓK

2014. április 19., szombat
Húsvéti mulatság Fülikével és tradicionális étkekkel a Szent István téren + FOTÓK
husvet_szentistvan_ter_piac58_gs

Fülike, az egy füllel született nyúl volt a sztárvendége a Szent István téren rendezett húsvéti mulatságnak, ahol ünnepi étkek kóstolójával is várták a szegedieket nagyszombaton.

Arcfestés, ugrálóvár, kézműves foglalkozások és nyuszi simogató várta az érdeklődőket szombaton a Szent István térre, ahol családi nappal kedveskedett a Szegedi Vásár és Piac Kft. a Szent István tér környékén élőknek.

Erdei Péter

ügyvezetőtől megtudtuk, ezek a rendezvények is hozzájárulnak ahhoz, hogy egyre többen keresik fel a kispiacot, az árusok száma 30-50%-kal emelkedett, és egyre több a vásárló is, hiszen hozzászoktak az emberek ahhoz, hogy a Szent István téren is van élet. „Húsvét előtt a sonka és a kolbász fogyott legnagyobb mennyiségben a piacon, de a primőr zöldségek és a tojás iránti kereslet is felélénkült, és természetesen a fonott kalács is jól fogyott” – részletezte Erdei Péter.

husvet_szentistvan_ter_piac41_gs

A húsvéti mulatság egyik sztárvendége Fülike volt, a nyúl Kiskunhalason született egy évvel ezelőtt. „A egyfülű állat teljesen egészséges” – tudtuk meg gazdájától,

Nagy Andreától

, aki hangsúlyozta, szabadon tartják Fülikét, egy macskával együtt uralják a családi udvart.

Kendrella Ágnesék

a húsvéthoz kapcsolódó kézműves játszóházzal készültek a családi napra. „Lehet bárányt készíteni papírból, nyuszikat ragasztani, és tojásokat díszíteni, illetve a gyerekek nagyon kedvelik a pillangós függődíszeket is” – sorolta. Ezúttal is speciális arcfestéssel készültek, nyuszikat, pillangókat és hímes tojásokat festettek a gyerekek arácra. A rendezvény védnöke,

Haág Zalán

a SZEGEDma.hu-nak elmondta, választási programjában is szerepelt, hogy ismét megtöltik élettel a Szent István teret, ami a körzet Fidesz-KDNP-s önkormányzati képviselőjének tapasztalatai szerint nehéz feladatnak bizonyult, de mára egyre több árus kínálja portékáit a piacon. „Húsvétkor az emberiség megváltójának, Jézus Krisztusnak a feltámadására emlékezünk, őt ünnepeljük. Ezen felül a család ünnepe is egyben, a húsvét ezért is fontos, hogy közösségi alkalmakat teremtsünk. Ahhoz szerettünk volna hozzájárulni a Szegedi Vásár és Piac Kft.-vel, hogy találkozzanak egymással a környékbeli családok és közösen készülhessenek az ünnepre. Ehhez Szeged címerében is szereplő bárányból készült ételekkel is hozzájárultunk” – fogalmazott Haág Zalán.

husvet_szentistvan_ter_piac43_gs

A húsvéti hagyományok felélesztését fontosnak tartja a gasztronómia területén is

Veres János

, ezért tradicionális bárányból készült ételekkel kínálták meg a piacra kilátogatókat. „Birkapörköltet készítettünk, hoztunk kemencében sült bárányt, amihez vadas mártást kínáltunk. Mellé friss kalácsot kínálunk, illetve cipóban sült füstölt tarját is készítettünk a töltött tojás mellé” – sorolta az ünnepi menüt. Veres János szerint, ha a vendéglátósok ünnepekkor évről-évre a tradicionális ételeket kínálják, visszahozhatják a köztudatba és a magyar konyhákba a birkából és bárányból készült finomságokat, melyeket ősi családi receptek alapján készítettek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.