Közélet

Hivatalos: a Strabag és a Swietelsky építheti a szegedi lézerközpontot

Hivatalos: a Strabag és a Swietelsky építheti a szegedi lézerközpontot

2014. április 14., hétfő
Hivatalos: a Strabag és a Swietelsky építheti a szegedi lézerközpontot
eli_látványterv_új_02

A Közbeszerzési Értesítő hétfői száma hivatalosan is közölte, hogy nettó 25 milliárd 88 millió forintért a Strabag MML Kft. és a Swietelsky Magyarország Kft. építheti fel a szegedi lézer kutatóközpontot.

Az ügy előzménye az, hogy a központ projekt cége az ELI-HU Kutatási és Fejlesztési Nonprofit Közhasznú Kft. nyílt közbeszerzést írt ki a kivitelezésre, amelyet január végén a Strabag és a Swietelsky közösen nyert meg. A döntést azonban a második helyre sorolt, amúgy szegedi székhelyű KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. megtámadta. Miután a Közbeszerzési Döntőbizottság megállapította, hogy a KÉSZ Zrt. ajánlata valóban aránytalanul alacsony ellenszolgáltatást tartalmazott, így érvénytelen, s alá lehetett írni a nyertes közös ajánlattevőkkel a szerződést. Ez április 2-án megtörtént - tudatta az ELI-HU Kft. akkor az MTI-vel. A projekt kivitelezésének eredetileg becsült ellenértéke 22 milliárd 843 millió forint volt, a nyertes tehát több mint 2 milliárddal többért vállalta a munkát. A központ egy 16,5 hektáros telken épül fel. A lézer technológia főépületének a teljes területe 10 ezer négyzetméter. További három épület is készül, több mint 20 ezer négyzetméterrel. Az első fázis forrásaként 2012-ben 46,998 milliárd forintot határozott meg a kormány. Ezt tavaly 36,998 milliárdra módosította, egyúttal előirányzott a második fázisra 24,3 milliárd forintot. Ez utóbbit februárban 28,58 milliárd forintra emelte. Az ELI - Extreme Light Infrastructure - az Európai Unió kutatási nagyberendezéseinek egyike. Ez lesz a világ egyik első olyan kutatóközpontja, ahol a fény és az anyag kölcsönhatását a lehető legrövidebb időtartamú jelekkel - jelenleg attoszekundumos fényimpulzusok mentén - a legnagyobb intenzitással lehet vizsgálni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.