Sport

Hátország: csak az Internazionale tudta legyűrni a SZEAC fiataljait + FOTÓK

Hátország: csak az Internazionale tudta legyűrni a SZEAC fiataljait + FOTÓK

2014. április 29., kedd
Hátország: csak az Internazionale tudta legyűrni a SZEAC fiataljait + FOTÓK
szeac_montecatini_044

Hatalmas sikert aratva, a hetedik helyet szerezte meg az SZEAC Labdarúgó Akadémia egy az olaszországi Montecatiniben rendezett nemzetközi tornán április 18. és 21. között. A 2002-es születésű generáció számára kiírt megmérettetésen olyan klubok korosztályos együttesei képviseltették magukat a szegediek mellett, mint a Juventus, az Internazionale, a Fiorentina, az AC Milan, a Lazio, vagy éppen az Atalanta!

Az idén már 11. alkalommal kiírt Montecatini Murialdo kupa meghívásos rendszerű, és a hazai tartományok legjobb csapatain túl a szervezők minden alkalommal várnak külföldi szereplőket is a mezőnybe. Ezúttal két-két finn, illetve ausztrál gárda mellett egyedüli magyar alakulatként a SZEAC kapott lehetőséget a bizonyításra. „Elfogadták a nevezésünket, ami nem kis fegyvertény! Alaposan megvizsgálták a klubot, mielőtt bevettek volna az indulók közé. Külön felhívták a figyelmünket, hogy ez egy igen magas színvonalú torna, éppen ezért bőven tartogatott izgalmat számunkra a felkészülés, hiszen szerettünk volna megfelelni az elvárásoknak. Összességében azonban úgy gondolom, és ezt az eredmények is igazolják, nem vallottunk szégyent” – árulta el portálunknak

Paksi Péter

, a csapat edzője. A 24 résztvevőt nyolc csoportba osztották a rendezők, az erősorrend figyelembe vételével. A SZEAC az AC Milan ausztráliai akadémiájával, a North Sidney Uniteddel, illetve a Margine Coperta alakulatával került egy hármasba. A mérkőzések 20 perces félidőkkel zajlottak, a csapatok pedig 8+1 fővel álltak fel. A csoportokból csak az első helyezettek jutottak tovább. Mindezek mellett egy igen különleges szabály is színesítette a küzdelmeket. „Azok a benevezett játékosok, akik nem kaptak lehetőséget az első félidőben, végig kellett játszaniuk a második játékrészt. A nagy olasz csapatoknak ez nem okozott gondot, hiszen mindannyian nagyjából 30 fős kerettel érkeztek, és minden labdarúgójuk képzett, bármilyen helyzetben számításba vehető. Ráadásul velük 6-8 fős edzői stábok foglalkoztak. Mi 17 játékossal utaztunk el, akik közül hárman az egy évvel fiatalabb, 2003-as generációba tartoznak. Komoly feladat volt ilyen körülmények között mindkét félidőben ütőképesen felállnunk az aktuális ellenfelekkel szemben” – mutatott rá az első nehézségekre a tréner.

szeac_montecatini_005

Ugyanakkor a pénteki 15 órás buszút után a szegediek rendkívül eredményesen nyitották az első játéknapot, április 19-én, szombaton. A délelőtt folyamán egy széllel és esővel megfűszerezett, viharos összecsapáson 4-2-re győzték le a Margine Copertát, majd délután az ausztrál csoportellenféllel szemben elért 0-0 azt jelentette, a Paksi-tanítványok készülhettek a másnapi negyeddöntőre. Ott ismét egy gólnélküli remi következett – egy kihagyott SZEAC-ziccerrel –, ezúttal a későbbi kupagyőztes Atalanta ellen. A büntetők során azonban az olaszok bizonyultak hajszálnyival jobbnak, így pár órával később egy villanyfényes fellépés, illetve az Internazionale várt a Tisza-parti város alakulatára. A regnáló bajnok Nerazzurrival kapcsolatban érdemes megemlíteni, hogy csoportjából kilenc- és nyolcgólos sikerekkel lépett tovább, illetve csak a végül bronzéremig jutó Fiorentina tudta megállítani a legjobb nyolc között. „Vannak hazai szinten gyorsnak számító játékosaink, de az olasz mezőnyben az ő energiájuk nagy része is csak arra ment el, hogy az elvesztett labdákat igyekeztek visszaszerezni. Az Inter ellen szinte végig védekezésre kényszerültünk, de úgy gondolom, a 4-0-ás vereség ellenére sem vallottunk szégyent” – fogalmazott Paksi Péter. Szavait igazolni látszik – az ellenfél korábban felsorolt eredményein túl –, hogy a 2010-es BL-győztes fiataljai az 5-6. helyért lejátszott helyosztón egy féltucatot szórtak nulla ellenében a Lazionak.

szeac_montecatini_018

A szakember elmondta, a 7. helyért vívott találkozó első negyedórájában még mindig meglátszott a szegedi fialakon az előző napi két találkozón tapasztalt nyomás hatása, illetve az abból fakadó enyhe mentális fáradtság, stressz. „Nem hitték el a fiúk, hogy ez az ellenfél igenis verhető. Nehéz volt felrázni őket, miután továbbra is azt a defenzív játékot játszottuk, amit az Internazionale presszingje előzőleg ránk kényszerített. Ami viszont a csapat erejét bizonyítja, hogy képesek voltunk váltani, és végül 1-0-ra megvertük a Nuova Tor Tre Teste gárdáját” – mesélte Paksi mester. Hozzátette, külföldi résztvevő még soha nem ért el ilyen előkelő helyet a tornán. A szervezők ennek tudatában is ítéltek oda a SZEAC-nak a megmérettetés Fair Play díját, illetve azonnal meghívták a magyar együttest a 2015-ös kiírás mezőnyébe. „Igyekeztünk levonni a kupa tanulságait. Ami mindenképpen pozitívum, hogy motiváltság, illetve taktikai fegyelmezettség terén maximálisan jól teljesítettek a gyerekek. Fontos szerepet játszik ebben, hogy az Interligának köszönhetően nem vagyunk már rutintalanok a nemzetközi színtéren. Nagyon jó hatása van annak, hogy a srácok rendszeresen román, szerb és egyéb külföldi utánpótláscsapatokkal játszhatnak meccseket. A párharcok terén szintén jól teljesítettünk, az Atalanta ellen például két játékosom is 90 százalék körüli hatékonysággal nyerte a különcsatáit” – sorolta a szegedi fiatalok mutatott erényeit Paksi Péter. „Tény azonban mindezek mellett, hogy gyorsaságban, illetve technikában ez a mezőny már egy teljesen más szintet képvisel. Bár rendszeresen gyakoroljuk például a különböző cseleket, ezek legtöbbje az olaszországi meccseken rossz ütemű volt, vagy éppen azonnali labdavesztés követte a sikeres próbálkozásokat” – tért ki a hibákra.

szeac_montecatini_028

A szakember elmondta, májusban a 2003-as korosztállyal utaznak újfent Olaszországba, egy veronai tornára, nyáron pedig a 2004-es generáció hivatalos Ausztriába, ahol a legjobb osztrák együttesekkel vehetik majd fel a versenyt a szegedi focistapalánták. Kifejtette azt is, bár a gyerekekkel már óvodás koruk óta foglalkoznak a SZEAC akadémiájánál, fejlődésükhöz a rendszeres tréningeken túl az ilyen minőségű, nemzetközi mérkőzések járulnak hozzá leginkább. A montecatini-i túra kapcsán Paksi Péter az akadémia nevében köszönetet mondott az azt támogatóknak, akik nélkül nem jöhetett volna létre ez a szép siker. Így a Magyar Labdarúgó-szövetség Csongrád Megyei Igazgatóságának, a Pálfy Optikának, az Euroll Szeged Kft.-nek, az ABCOM Világítástechnikának Nagykereskedelmi Kft.-nek, a Building Service Kft.-nek, a Soccer Söröző és Pizzériának, a Junior Sport Kft.-nek, valamint a Moltech AH Kft.-nek.

XI. Montecatini Murialdo nemzetközi utánpótlás labdarúgó-torna

B csoport (április 19.):

SZEAC – AC Milan Academy-North Sidney United 0-0 Margine Coperta – SZEAC 2-4 (Gól: Török (3), Horváth.)

Negyeddöntő (április 20.):

Atalanta – SZEAC 0-0, büntetőkkel: 6-5

5-8. helyért:

SZEAC – Internazionale 0-4

7-8. helyért (április 21.):

SZEAC – Nueva Tor Tre Teste 1-0 (Gól: Török.)

A szegedi keret:

Horváth Kevin, Lóki Roland, Ottlik Máté, Török Kevin, Veszelka Milán, Mészáros Gergő, Nagypál Máté, Vincze Zsombor, Nagy Márton, Kovács Viktor, Gera Zalán, Péter Gellért, Holcsik Bálint, Markovic Alex, Barna István, Csányi Ádám, Kalmár Patrik, Fazekas Richárd.

Edzők:

Paksi Péter, Péter Sándor.

A torna hivatalos végeredménye:

1. Atalanta, 2. Prato 1908, 3. Fiorentina, 4. Juventus, 5. Internazionale, 6. Lazio, 7. SZEAC Labdarúgó Akadémia, 8. Nueva Tor Tre Teste.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.