Közélet

Golyvás gazellák érkeztek a vadasparkba

Golyvás gazellák érkeztek a vadasparkba

2014. április 17., csütörtök
Golyvás gazellák érkeztek a vadasparkba
20140417_gazella_01

A vadaspark gyűjteménye az elmúlt időszakban két ritka patással bővült: A kipusztulással fenyegetett mezopotámiai dámszarvasok után kistestű golyvás gazellákkal bővült a park állománya. Az egy bikából és két tehénből álló csapat a múlt héten foglalta el új helyét a vadasparkban, a szoktatás előrehaladtával egyre többet láthatják őket a látogatóink is.

Kevesen tudják, de nem csak Afrika a hazája a füves puszták kis termetű és gyors lábú lakóinak, a gazelláknak. Sőt, eredetileg – más antilopokkal együtt – Eurázsiában fejlődtek ki, és vándoroltak az afrikai kontinensre körülbelül 20 millió évvel ezelőtt. Ázsiában így számos antilopfaj él, de a modern korban sajnos többségük veszélyeztetetté vált a túlzott vadászat és a legelőterületek csökkenése miatt. Így járt például az egyetlen Európában is élő antilop, a szajga, amely a múlt század elején a kipusztulás szélére került. A golyvás gazella eredeti elterjedési területe szintén hatalmas, a kontinens Arab-félszigettől Mongóliáig húzódó sivatagjainak, félsivatagjainak és száraz, füves sztyeppéinek a lakója, azonban ma már csak a védett területeken maradt fenn, és számuk folyamatosan csökken. A gazella a nevét arról a golyvaszerű, nyaki duzzanatról kapta, amely a hímeken megfigyelhető a párzási időszakban. A bikák termetesebbek a teheneknél, hegyes és hosszú szarvat viselnek. Szemben más gazellákkal, a nőstények nem minden esetben növesztenek szarvat. Abban viszont hasonlítanak rokonaikhoz, hogy rendkívül gyorsan futnak veszélyt érezve. Többnyire kisebb csapatokban élnek, de időnként nagy, akár több ezer fős csordákba is összeállhatnak. A párzási időszakban a bikák területet foglalnak, amelyet agresszíven védenek és igyekeznek minél több tehenet azon belülre terelni. A féléves vemhesség után fejletten megszülető borjak gyorsan nőnek, egyéves korukra ivaréretté válnak. A golyvás gazella ritka fajnak számít az állatkerti világban. Európában az állatkertek nemzetközi adatbázisa (ZIMS) szerint mindössze 10 állatkert tartja kb. 60 egyedét. Magyarországon először a Szegedi Vadasparkban találkozhatnak ezzel az állatal a látogatók. A Vadasparkba egy bika és két tehén érkezett Németországból. A karantén, majd a szoktatási idő lejárta után már megfigyelhetők a mandzsu darvakkal megosztott, nagyméretű, természetes kifutójukban, igaz, félénkségük miatt néha keresni kell őket a szemünkkel a növényzetben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.