Közélet

Emmi: kiszámíthatóbbá vált a bölcsődék finanszírozása

Emmi: kiszámíthatóbbá vált a bölcsődék finanszírozása

2014. április 23., szerda
Emmi: kiszámíthatóbbá vált a bölcsődék finanszírozása

A kormány programjának eredményeként a bölcsődék finanszírozása kiszámíthatóbbá, működtetésük biztonságosabbá vált - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szerdán a bölcsődék napja alkalmából az MTI-vel.

Soltész Miklós

szociális és családügyért felelős államtitkár Egerben, a programsorozat hivatalos megnyitóján a bölcsődei dolgozók munkáját méltatta, és arról beszélt: az elmúlt négy évben megkezdődhetett a nagyon rossz állapotban lévő bölcsődék felújítása és újak építése. Habis László (Fidesz-KDNP), Eger polgármestere közölte, a bölcsődei munka az elmúlt esztendőkben megkapta a megfelelő elismerést a magyar államtól és az önkormányzatoktól, biztosították az ahhoz szükséges feltételeket. Felidézte, Egerben a közelmúltban kezdődött meg az a 350 millió forintos beruházássorozat, amelynek keretében teljesen felújítanak három bölcsődét.

Acsainé Végvári Katalin

, a Magyar Bölcsődék Egyesületének elnöke elmondta: az utóbbi években jelentősen nőtt a bölcsődei férőhelyek száma. Így több mint 38 ezer 500 férőhely van összesen csaknem 720 bölcsődében. Kitért arra: olyan pályázati kiírásokra is szükség lenne, amelyek nem kötik a gyereklétszám bővítéséhez a bölcsődék felújítását. Az Emmi a közleményében rámutatott: az év elejétől a hátrányos helyzetű és a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek ellátását magasabb összeggel támogatja a kormány. A gyes időtartamának három évre történő visszaállításával, továbbá a gyed extra bevezetésével arra törekedtek, hogy minden élethelyzetben segítsék a gyermekvállalást és a nők számára könnyebb legyen a visszatérés a munkahelyre - írták. A bölcsődék napja április 21-e Magyarországon. 2010 óta annak emlékére ünneplik, hogy Pesten

Forrayné Brunszvik Júlia

kezdeményezésére 1852-ben ezen a napon nyílt meg az ország első bölcsődéje.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.