Egyetem

Egyre több a diplomás, és kevesebb a korai iskolaelhagyó

Egyre több a diplomás, és kevesebb a korai iskolaelhagyó

2014. április 11., péntek
Egyre több a diplomás, és kevesebb a korai iskolaelhagyó
tik_diplomaoszto_mj 34

Egyre többen szereznek főiskola vagy egyetemi diplomát, és ezzel párhuzamosan egyre csökken azok aránya, akik a kelleténél előbb hagyják abba a tanulást - derül ki az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken közzétett adataiból.

A számok azt mutatják, hogy az egy évvel korábbihoz képest 2013-ban a 30 és 34 év közötti lakosság körében 35,7 százalékról 36,8 százalékra emelkedett a diplomások aránya. A 2010-ben, az úgynevezett Európa 2020 stratégia keretében kitűzött oktatási célok értelmében a tagállamoknak az évtized végére 40 százalékra kellene emelniük ezt a mutatót. Az iskolát korán elhagyók, vagyis azok hányada, akik 18 és 24 év közöttiek, de legfeljebb a kötelező iskolákat járták ki vagy valamilyen szakképesítéssel rendelkeznek, 12,7 százalékról 11,9 százalékra mérséklődött. Ezen a téren a tagországok azt vállalták, hogy ezt a mutatót 10 százalék alá szorítják. Magyarország a felsőoktatást végzettek arányát tekintve 30,3 százalékos célszámot vállalt, azt viszont már most teljesíti is. Igaz, a mutatót az átlagot magasan meghaladó diplomás fiatal nők húzzák fel, míg a férfiak körében ez az arány egyelőre valamivel elmarad a 2020-ra kitűzött céltól. Az alacsonyan iskolázottak tekintetében Magyarország az uniós céllal egybeeső 10 százalékos célt tűzte ki maga elé, ám 2012-höz viszonyítva 2013-ban 11,5 százalékról 11,8 százalékra emelkedett az oktatási és képzési rendszerből kiesettek aránya. A diplomával rendelkezők aránya Írországban, Luxemburgban és Litvániában a legmagasabb, mindhárom országban meghaladja az 50 százalékot. A sor végén Horvátország, Románia és Olaszország kullog. A másik mutató terén viszont Horvátország az éllovas, Szlovénia és Csehország követi, a legtöbben Portugáliában, Máltán és Spanyolországban hagyják el a kívánatosnál korábban az iskolarendszert.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.