Gazdaság

Czerván György: a támogatások szinten tartása a cél

Czerván György: a támogatások szinten tartása a cél

2014. április 18., péntek
Czerván György: a támogatások szinten tartása a cél

A tejkvóta rendszer 2015. április 1-jétől megszűnik az Európai Unióban, de az új lehetőségek kihasználásával a támogatások szinten tartása, ha lehet növelése a cél - jelentette ki a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön Hajdúböszörményben.

Czerván György

, a Béke Agrárszövetkezet szarvasmarhatelepének átadásán elmondta: a tavaly zárult uniós költségvetési időszakban hazánk 300 milliárd forintot fordított az állattenyésztés korszerűsítésére, abból 100 milliárdot a szarvasmarha ágazatra. Az államtitkár közölte: folytatódik az iskolatej-akció, amire az idén 1,7 milliárd forintot fordítanak, 200 millióval többet, mint tavaly, az év közepén pedig indul a magyar tejtermékeket népszerűsítő Sajtra fel! akció. Elmondta azt is, hogy a termeléshez kötött támogatás 2015-től 3,5 százalékról 13 százalékra növekszik. Czerván György megjegyezte: az állattartásnak az egész mezőgazdaságon belüli arányát a jelenlegi 33-34 százalékról szeretnék az EU-átlag 40 százalékára, vagy a fölé emelni. Ugyanakkor az EU közös agrárpolitikája (KAP) meghatározza a mozgásterüket, mert elsősorban a szántóföldi növénytermesztést preferálja. "A Vidékfejlesztési Minisztériumban igyekszünk minden olyan jogcímet megtalálni a támogatásokra, amit az EU is engedélyez" - mutatott rá az államtitkár.

Jakab István

(Fidesz-KDNP), az Országgyűlés alelnöke az avatáson meggyőződésének adott hangot, hogy a hazai szarvasmarha ágazat az uniós kvóta megszűnése után is képes lesz megállni a saját lábán. Felhívta a figyelmet arra a kormánydöntésre, hogy a gazdáknak nem kell fizetniük az öntözővízért. Jakab István szerint önmagában ez az intézkedés hosszú távon, ágazati szinten 30 százalékos hozamnövekedést fog eredményezni.

Bodnár Lajos

, a hajdúböszörményi Béke Agrárszövetkezet elnöke elmondta: 2008-tól összesen 5,3 milliárd forintos beruházást valósítottak meg a gazdaságban, ebből 4 milliárdot építésre, 1,3 milliárdot gépbeszerzésre, technológiai fejlesztésekre fordítottak. A marhatelep most átadott, második ütemének elkészültével egy helyre került a korábban három telepen tartott 1750 fejőstehén - tette hozzá megjegyezve, hogy ezt a számot év végére, saját szaporulatukkal, 2000-re kívánják növelni. A 260 főt foglalkoztató, 6 ezer hektáron gazdálkodó szövetkezet tavalyi árbevétele 4,5 milliárd forint volt, amit az idén 10-15 százalékkal szeretnének növelni - jegyezte meg az MTI érdeklődésére Bodnár Lajos.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.