Tatár szerint Nógrádi, Nógrádi szerint Tatár hazudik (FRISSÍTVE)

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

lmp_sajttaj01_gs“A Fidesz feladata azt a harcot, hogy a helyi munkaerőt bevonja, lemondott a lakosságról, a helyi munkahelyteremtésről és beismeri, hogy nem képes megoldani a Homokhátság problémáját.” Az LMP sajtótájékoztatón bírálta a pártok programját, majd vázolta az általuk életképesnek tartott megoldásokat. Nógrádi Zoltán mórahalmi polgármester szerint Tatár Gábor egész egyszerűen hazudik.

“Az elmúlt egy évben a Fidesz olyan rabszolgatartó-rendszeren dolgozott, ami a Homokhátságon jelentkező munkaerőhiányra egy olcsó import munkaerővel válaszol. Ehhez különböző rendvédelmi szervezeteket hozott létre, aminek a célja láthatóan az, hogy hosszútávon olyan környezetet teremtsen, amiben az olcsó import munkaerő gyakorlatilag le tudja cserélni a helyi munkaerőt. A Fidesz feladata azt a harcot, hogy a helyi munkaerőt bevonja, lemondott a lakosságról, a helyi munkahelyteremtésről és beismeri, hogy nem képes megoldani a Homokhátság problémáját” – kezdte a sajtótájékoztatót Tatár Gábor, Csongrád megye 2-es (Szeged) választókerületének jelöltje. Kiemelte, ez a probléma nem csupán a Homokhátsági településeket, hanem a megyeszékhelyt is érinti, hiszen alapvetően az egy régióba tartozó helységek hatással vannak egymásra, akár fejlődésről, akár hanyatlásról legyen szó. Kitért arra is, hogy meglátása szerint Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere sem tesz semmit a helyi munkaerő integrálásáért, inkább “tovább erősíti az import rabszolgatartást, az olcsó munkaerővel kiszolgálja azokat a nagygazdákat, akik támogatják őt a hatalmon”. A közmunka nem ördögtől való, viszont jelenlegi formájában csak egy segély helyetti megoldás – ezt már Málovics György, a párt megyei koordinátora tette hozzá.

lmp_sajttaj02_gs

A Jobbik erre vonatkozó elképzelésit is bírálta, Tatár Gábor úgy látja, ők azokat a helyi lakosokat kényszerítenék napszámos munkára, akik különböző problémák miatt nem tudnak elhelyezkedni. “Ötven ezer forintért bárki lehet rabszolga a földeken. Pedig aki el tud menni dolgozni, annak nem közmunkaprogramra van szüksége, hiszen hosszútávon ez hátrányt jelent a gazdáknak és a lakosoknak is. Az olcsó munkaerő olcsóbb életszínvonalat eredményez, amiből később nem lesz kiugrási lehetőség” – fűzte hozzá.

Az LMP jelöltje úgy tapasztalja, a munkanélküliek reményvesztetten süllyednek a mélyszegénység felé, ezért szakítani kell a jelenlegi rendszerrel. A megoldást egy személyre szabott, szakmai felzárkóztató mentorprogramban látják, ahol a helyi közösségek segítői támogatnák azokat, akik dolgozni szeretnének. Továbbá úgy képzelik, a mezőgazdaság talpra állításával a fiatalok számára is vonzó szakmát teremthetnének. “A feketepiacot is vissza kell szorítani, hiszen megindult egy olyan fajta vendégmunkás-turizmus, amit mindenképpen kezelni kell. Valamint fontosnak látjuk a rendőrség és a polgárőrség megerősítését, ugyanis nincs szükség külön önkormányzati szerv felállítására, amely nem mellesleg idegenrendészeti funkciókat is ellát.”

Nógrádi Zoltán: Tatár Gábor hazudik

“Tatár Gábor hazudik. Nem először teszi mindezt, hiszen korábban már sajtótájékoztatóiban és lakóhelyén terjesztett igaztalan megjegyzéseivel már többször lebukott” – olvasható Nógrádi Zoltán mórahalmi polgármester, országgyűlési képviselő reagálásában.

Amint a sajtóközlemény fogalmaz “az LMP kommunikációjában az európai uniós normák betartásáért száll síkra. Tatár Gábor úr és az LMP most az egyik legfontosabb Uniós alapelvet, a szabad munkaerő áramlást támadja. Jól tudja, hogy ez olyan Uniós alapjog, amelynek korlátozását egyetlen párt sem ígérheti meg. Az LMP és Tatár Gábor egyenlő a szocialistákkal akik 2002-ben 23 millió románnal riogattak. Az LMP és Tatár Gábor támadja a magyar állami szerveket, akik a legális munkavégzés szabályait ellenőrzik. Ezzel az illegális munkavállalást és a feketemunkát támogatja az LMP és Tatár Gábor.”

Nógrádi Zoltán szerint Tatár Gábor a ruzsai képviselő-testületi ülésen a romániai vendégmunkások számára ingyenes nyelvtanfolyamot, ingyenes szociális ellátórendszert és ingyenes egészségügyi ellátást, és a helyi társadalomba történő integrációjukat, letelepítésüket követelte a magyar adófizetők pénzéből. Mindeközben a tisztességesen foglalkoztatott gazdatársadalmat, az állami hatóságokat és az Európai Uniós kötelezettségeit betartó kormányt támadja – áll a közleményben.

“Tatár Gábor ellentmondásos nyilatkozatokat tesz, amelyből nem derül ki, hogy valójában mit támogat. Alkalmatlan a képviselői szerepre” – vonja le a konzekvenciákat Nógrádi Zoltán a kommüniké zárszavában.

Tatár Gábor, az LMP Csongrád megyei 02. választókerület országgyűlési képviselőjelöltje az alábbi közleményben válaszolt Nógrádi Zoltánnak.

Tatár: Nógrádi Zoltán nem mond igazat

Jellemző, hogy a Fidesz kommunikációja ismét a tagadás és a mellébeszélés. Közleményében szereplő kijelentései közül egyik sem fedi a valóságot, miközben a lényegi kérdéseske egyáltalán nem reagál ahogy azt korábban a Mórakert botránynál is tapasztalhattuk. Régi jó szokásom a testületi ülések hanganyagának rögzítése, ezért most beidézném a fent említett ülés idevágó részeit, a hanganyag nem hazudik. Ebből is látszik, hogyan kívánja a Fidesz „megoldani” a helyi munkaerőpiac problematikáját és elősegíteni egy, a nagygazdákat kiszolgáló arctalan bérrabszolgatartó rendszer felépítését. Mi azt szeretnénk, ha a munkaerőhiányt helyi munkaerővel tudnánk kiszolgálni, valódi és hosszú távú megoldást kínálva.
A hanganyagot meghallgatva hallható, hogy NEM követeltem semmit, ellenben Nógrádi Zoltán képviselő úr igen érdekes okfejtésről tett tanúbizonyságot. Megjegyezném, hogy az LMP az Európához való közeledést támogatja, de nem kritika nélkül: az LMP szerint a négy szabadság elve helyett olyan irányba kellene elmozdulni, ahol a három felelősség elvére épülő ökoszociális Európát lehetne megteremteni. Ez jelenti az emberért, a környezetért és a fogyasztóért viselt felelősséget.

Hanganyag alapján készült szó szerinti leirat:
N.Z.: „A gazdák a regisztrációért díjat fizetnek, ezzel szemben mi azt a szolgáltatást biztosítjuk számukra hogy, a munkavállalóikat kvázi kordában tartjuk. Van egy megállapodásunk a gazdákkal, van egy etikai és egy magatartási megállapodás köztünk amelyben próbáljuk azt elérni, hogy minél kevesebbet jelenlenek meg közterületen. Hogyha megjelennek ezek a munkavállalók közterületen, akkor mi begyűjtjük őket és elszállítjuk haza. Tehát nem igazán szeretjük őket, amikor hétvégén, este, szórakozóhelyeken különböző kulturális programok közelében megjelennek. Most lehet itt persze személyes szabadság korlátozásáról szót ejteni, de ezzel a fajta liberális megközelítéssel nem foglalkozunk … Akik a mi regisztrációnkban szerepelnek őket a társhatóságok már nem zaklatják mert mi állandóan ellenőrzünk és jelentést adunk, munkaügyi felügyelőség, NAV, egyebek rajtunk keresztül megy ki gazdálkodóhoz munkavállalást ellenőrizni.”
T.G.: „Látszik-e olyan tendencia, hogy mennyire tudnak integrálódni? Óvoda, bölcsőde, nyelvtanulás? Látszik-e olyan tendencia, hogy a közösségben érzik inkább magukat jobban? … hogy áll az integrációval az intézkedés sorozat, hogy segíti, látszik-e kiút?”
N.Z.: „Nem látszik, mert kimondottan üldözzük az integrációt. Akadályozzuk a letelepülést … munkavállalás céljából érkeznek ide nem is engedjük a letelepedésüket, legalábbis igyekszünk megakadályozni, akkor így mondom … ne jöjjön az asszony, ne jöjjön a gyerek, ne jöjjön több gyerek … ne akarja igénybe venni az oktatási infrastruktúránkat,a szociális ellátórendszerünket … nagyon nagyon nem szeretjük azt ha gyerekek vannak velük, őket igyekszünk azonnal gyámhatósággal hazatoloncoltatni mert otthon kell nekik iskolába járni … kizárólag csak azokat az elemeket hagyni itt a rendszeren belül, akik a legális munkavállalás eszközeinek megfelelnek … tudom hogy egy kicsit vadnak hangzik, remélem nem lesz belőle semmiféle politikai akció … térségünk egy zárt közösség.”
T.G.: „Látszik-e a kiút a helyi munkaerő ismételt megteremtésére?”
N.Z.: „Krónikus munkaerőhiány látszódik.”
T.G.: „Polgármester úr lát-e esélyt arra hogy csökkenjen a külföldi munkaerő utáni igény, hogy helyben meg tudjuk oldani?”
N.Z. : „Egyelőre nem.”

Előző sztori

Nem hisz a közvélemény-kutatásoknak Bátyai és Szabó

Következő sztori

Négylábú kedvencekről, dámszarvasokról, kullancsveszélyről a Telinen!

Legutóbbi hasonló cikkek