Közélet

A megyében 8 képviselőjelöltnek kell visszafizetnie az 1 milliós támogatást + FOTÓK

A megyében 8 képviselőjelöltnek kell visszafizetnie az 1 milliós támogatást + FOTÓK

2014. április 10., csütörtök
A megyében 8 képviselőjelöltnek kell visszafizetnie az 1 milliós támogatást + FOTÓK
allamkincst04

Az 1000. Csongrád megyei babakötvény-tulajdonost köszöntötték Szegeden a Magyar Államkincstár kirendeltségén, majd a pártfinanszírozás ellenőrzéséről is beszélt a kincstár elnöke.

A Magyar Államkincstár elnöke,

Dancsó József

és a kincstár Csongrád megyei igazgatója,

Rigó Szilveszterné

ismertették a szervezet működését, feladatait, köszöntötték az 1000. babakötvény tulajdonosát a megyében, majd a pártfinanszírozás ellenőrzéséről is beszéltek. Utóbbi témában megtudtuk többek közt, hogy minden induló jelölt 1 millió forintot kapott az államtól a kampányfeladataira, összesen 597 induló szerződött le az államkincstárral az összeg felhasználására, s kapta meg a kincstári kártyát a pénzzel. 585-en lemondtak pártjuk javára az összegről, és 471 jelölt nem élt a lehetőséggel. "Ezt a pénzt a kampánnyal kapcsolatos dologi kiadásokra lehet költeni, plakátolásra, kiadványkészítésre, standállításra, üzemanyagra, telefonszámlára. A kártyával nem lehet készpénzt felvenni, de nem lehet ruhára, élelmiszerre és elektronikai eszközökre sem költeni. Az egyéni jelölteknek április 12-ig, a pártoknak 25-ig kell leadniuk a számlaösszesítőt a felhasznált összegről. Amelyik jelölt vagy párt nem érte el a 2 százalékot, annak vissza kell fizetnie a pénzt, ha ez nem történik meg, akkor a NAV jár el a behajtás ügyében. A jogosulatlan pénzfelhasználás esetén az összeg kétszeresét kell megfizetni büntetésként" - mondta el Dancsó József. Csongrád megyében 52 egyéni jelölt volt, ebből 3 nem indult, lemondott. 23 jelölt kötött megállapodást a kincstárral az 1 millió forintra, 17-en mondtak le a párt javára, 10-en pedig nem kérték a támogatást, 16 milliót használtak fel, és 8 fő az, aki nem érte el a 2 százalékot a választásokon, nekik kell visszafizetni az összeget.

allamkincst01

A sajtótájékoztatón a Magyar Államkincstár feladatait is részletesen ismertette az elnök. Itt elhangzott többek között, hogy egyre népszerűbbek az államkötvények, melyeket a kincstár állampénztári irodáiban is meg lehet vásárolni, ahol ingyenes a számlavezetés, népszerű a Bónusz Magyar Államkötvény, amely március 17-től kapható 4 és 6 éves futamidőre 4 és 5 százalék feletti kamattal, állami garanciával. Csongrád megyében néhány nap alatt 198 millió forintnyit adtak el belőle. A babakötvényt 2013. december 2-án vezették be, és a megyénkben az ezredik kötvénytulajdonost a sajtótájékoztató idején köszöntötte az elnök és az igazgató.

Zámbó Anitának

és 9 hónapos kisfiának,

László Györgynek

virággal és plüssjátékkal kedveskedtek.

Megyénkben 47 önkormányzat szabadult meg eddig 66,7 milliárdnyi tartozástól

A legtöbb részletet mégis az adósságkonszolidációról tudhattuk meg, amit a kincstár menedzselt országszerte. Csongrád megyében 2012-ben 37 önkormányzat 1,7 milliárd, 2013-ban 10 önkormányzat 630 millió forint értékben kapott támogatást, emellett az átvállalt adósságok összege 38,2 milliárd forint volt. A 2014-es februári felmérés szerint ebben az évben 20 önkormányzat 1,5 milliárdnyi támogatáshoz jut, és 24,6 milliárd lesz az adósságkonszolidáció összege. Így három év alatt 47 önkormányzatot szabadítottak meg összesen 66,7 milliárdnyi adósságtól. Az elnök hozzátette, hogy az adósságkonszolidációból kimaradt települések fejlesztési támogatásra pályázhattak, megyénkben 9 önkormányzat kapott 204 millió forintot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.