Közélet

Várhatóan áprilisra már lehet focizni a Kisstadion nagypályáján + FOTÓK

Várhatóan áprilisra már lehet focizni a Kisstadion nagypályáján + FOTÓK

2014. március 11., kedd
Várhatóan áprilisra már lehet focizni a Kisstadion nagypályáján + FOTÓK
termalkor_kisstadion008_ia

Épül a geotermikus fűtőrendszer Újszegeden is - a projekt egyik velejárója, hogy a Kisstadion futballpályája jelenleg használhatatlan.

Január óta hatalmas műszaki építmény magasodik a Kisstadion területén, a labdarúgópálya mellett: az 1,2 milliárd forintos újszegedi termálkör egyik kútjának fúrása miatt. Az itt fúrt kút egyike annak a háromnak, amelyek a kaszkádrendszerhez csatlakozó intézmények geotermikus energiával való fűtését teszi lehetővé. A munkálatok mellékhatásaként azonban használhatatlanná vált a Kisstadion labdarúgópályája. Bár a zöld füvön az egyik oldalon áll a kapu, a felező vonalon "innen" mobilkerítés húzza meg a határt: itt bizony egy támadás sem lép át a másik térfélre, aminek felázott talaját nem a becsúszó szerelések szántják fel, hanem a munkagépek kerekei. Az egyébként is zsúfolásig beosztott szegedi sportlétesítmények közül esett ki egy időre az egyik, a bajnoki mérkőzéseiket itt játszó csapatok, mint az USC Tanárképző együttese is, egyelőre máshol kénytelenek rúgni a bőrt.

Károlyfalvi Zsoltot

, a Kisstadiont is üzemeltető Szegedi Sport és Fürdők Kft. ügyvezetőjét kérdeztük ezzel kapcsolatban. "Nagyon sok tényező befolyásolja, hogy hol lehet egy ilyen jellegű fúrást elvégezni, ez most szükségszerűen ide, a Kisstadion területére esett. A munkálatok eredetileg a labdarúgópálya felét igényelték volna, azonban az időjárási körülmények miatt ezt meg kellett toldani néhány méterrel. Szerencsére a műfüves pályákat nem érinti a beruházás, azok használhatók, jóllehet az egész létesítmény látogatottságára és megközelíthetőségére rányomja bélyegét a jelenleg zajló munka" - közölte a városi cég első embere, aki szerint ugyanakkor közös érdek a beruházás megvalósíthatóságáért meghozni ennyi áldozatot.

termalkor_kisstadion012_ia

"Ez az időszak az áldozat ideje. Újszegednek, az itt élőknek és az itt található intézményeknek közös érdeke e kaszkádrendszer kiépítése, s a geotermikus energia felhasználása, amely jelentős energiamegtakarítást fog eredményezni, részben kiváltva a jelenlegi gázfelhasználást. A sportcsarnok és a sportuszoda fűtése, ha nem is egyforma mértékben az év különböző időszakában, de jelentős összegeket, több millió forintot emészt fel havonta, így viszont komoly megtakarítást érhetünk el" - mutatott rá az ügyvezető arra, hogy

a Sport és Fürdők Kft.-hez tartozó épületek is profitálnak

a rendszerhez való csatlakozásból. A szerződés szerint a kivitelező cég helyreállítja a burkolatot és a jelenleg használhatatlan labdarúgópályát is. A munkálatok a meghatározott ütemben zajlanak, a tervezett 2000 méter mélységű fúrás már 1000 méternél nagyobb mélységnél jár. "Reményeink szerint a munkálatok március végére befejeződnek, s megkezdődhet a helyreállítás áprilisban" - közölte Károlyfalvi Zsolt. A három geotermikus kút közül a Kisstadionban található az első, amelynél a fúrást végzik. A másik kettőt az SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar területén (itt még nem kezdődtek meg a munkálatok), illetve a Herman Ottó és a Móra Ferenc Kollégiumok között alakítják ki - itt még jelenleg csak egy csonk található, utóbbi két épületet egyébként már rá is csatlakoztatták a még nem üzemelő hálózatra. A szegedi egyetemi és klinikai negyedbeli, azaz belvárosi rendszer mellett ez az újszegedi a második, kisebb beruházás, amelynek keretében egy termelő- és két visszasajtolókút épül az említett területeken, 12 intézményi hőközpontot - a városi sportcsarnokét, az uszodáét, az újszegedi gyermekkorházét, a MÁV Rendelőét, az SZTE újszegedi épületeit, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontját, az ÁNTSZ épületét, a Csonka szakközépiskolát, a Herman Ottó Kollégiumot, a Móra Ferenc Szakkollégiumot és a Madzsar József Kollégiumot - magába foglalva, amelyeket 3100 méternyi vezeték köt össze.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.