/

Várhatóan áprilisra már lehet focizni a Kisstadion nagypályáján + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

termalkor_kisstadion008_iaÉpül a geotermikus fűtőrendszer Újszegeden is – a projekt egyik velejárója, hogy a Kisstadion futballpályája jelenleg használhatatlan.

Január óta hatalmas műszaki építmény magasodik a Kisstadion területén, a labdarúgópálya mellett: az 1,2 milliárd forintos újszegedi termálkör egyik kútjának fúrása miatt. Az itt fúrt kút egyike annak a háromnak, amelyek a kaszkádrendszerhez csatlakozó intézmények geotermikus energiával való fűtését teszi lehetővé. A munkálatok mellékhatásaként azonban használhatatlanná vált a Kisstadion labdarúgópályája. Bár a zöld füvön az egyik oldalon áll a kapu, a felező vonalon “innen” mobilkerítés húzza meg a határt: itt bizony egy támadás sem lép át a másik térfélre, aminek felázott talaját nem a becsúszó szerelések szántják fel, hanem a munkagépek kerekei. Az egyébként is zsúfolásig beosztott szegedi sportlétesítmények közül esett ki egy időre az egyik, a bajnoki mérkőzéseiket itt játszó csapatok, mint az USC Tanárképző együttese is, egyelőre máshol kénytelenek rúgni a bőrt. Károlyfalvi Zsoltot, a Kisstadiont is üzemeltető Szegedi Sport és Fürdők Kft. ügyvezetőjét kérdeztük ezzel kapcsolatban.

“Nagyon sok tényező befolyásolja, hogy hol lehet egy ilyen jellegű fúrást elvégezni, ez most szükségszerűen ide, a Kisstadion területére esett. A munkálatok eredetileg a labdarúgópálya felét igényelték volna, azonban az időjárási körülmények miatt ezt meg kellett toldani néhány méterrel. Szerencsére a műfüves pályákat nem érinti a beruházás, azok használhatók, jóllehet az egész létesítmény látogatottságára és megközelíthetőségére rányomja bélyegét a jelenleg zajló munka” – közölte a városi cég első embere, aki szerint ugyanakkor közös érdek a beruházás megvalósíthatóságáért meghozni ennyi áldozatot.

termalkor_kisstadion012_ia

“Ez az időszak az áldozat ideje. Újszegednek, az itt élőknek és az itt található intézményeknek közös érdeke e kaszkádrendszer kiépítése, s a geotermikus energia felhasználása, amely jelentős energiamegtakarítást fog eredményezni, részben kiváltva a jelenlegi gázfelhasználást. A sportcsarnok és a sportuszoda fűtése, ha nem is egyforma mértékben az év különböző időszakában, de jelentős összegeket, több millió forintot emészt fel havonta, így viszont komoly megtakarítást érhetünk el” – mutatott rá az ügyvezető arra, hogy a Sport és Fürdők Kft.-hez tartozó épületek is profitálnak a rendszerhez való csatlakozásból.

A szerződés szerint a kivitelező cég helyreállítja a burkolatot és a jelenleg használhatatlan labdarúgópályát is. A munkálatok a meghatározott ütemben zajlanak, a tervezett 2000 méter mélységű fúrás már 1000 méternél nagyobb mélységnél jár. “Reményeink szerint a munkálatok március végére befejeződnek, s megkezdődhet a helyreállítás áprilisban” – közölte Károlyfalvi Zsolt.

A három geotermikus kút közül a Kisstadionban található az első, amelynél a fúrást végzik. A másik kettőt az SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar területén (itt még nem kezdődtek meg a munkálatok), illetve a Herman Ottó és a Móra Ferenc Kollégiumok között alakítják ki – itt még jelenleg csak egy csonk található, utóbbi két épületet egyébként már rá is csatlakoztatták a még nem üzemelő hálózatra. A szegedi egyetemi és klinikai negyedbeli, azaz belvárosi rendszer mellett ez az újszegedi a második, kisebb beruházás, amelynek keretében egy termelő- és két visszasajtolókút épül az említett területeken, 12 intézményi hőközpontot – a városi sportcsarnokét, az uszodáét, az újszegedi gyermekkorházét, a MÁV Rendelőét, az SZTE újszegedi épületeit, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontját, az ÁNTSZ épületét, a Csonka szakközépiskolát, a Herman Ottó Kollégiumot, a Móra Ferenc Szakkollégiumot és a Madzsar József Kollégiumot – magába foglalva, amelyeket 3100 méternyi vezeték köt össze.

no images were found

Előző sztori

Tömeggyűlést tartottak Budapesten a Székely szabadság napján

Következő sztori

Labdarúgás: Gajdacsinak mindegy, ki lövi a gólt, csak nyerjen a csapat

Legutóbbi hasonló cikkek