Vállalati önkéntesség a Talentum Alapítvánnyal karöltve + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

talentum01_gsA társadalmi felelősségvállalás innovatív formája a vállalati önkéntesség – vallja a Talentum Alapítvány, melynek munkatársai cégvezetőket invitáltak munkareggelire, amelyen arról is szó esett, miként lehet motiválni a dolgozókat.

Tereprendezés, kerítésfestés gyermekvédelmi szolgálatnál, időseknek számítógép-kezelői tanfolyam, szemétszedés a Tisza parton – ezek mind már megvalósult példák a vállalati önkéntességre, vagyis a dolgozók munkaidejükben végezték ezeket a tevékenységeket. Erre a területre irányította rá a figyelmet a Talentum Alapítvány cégvezetőknek hirdetett munkareggelijén. A szervezet olyan munkaerőpiaci szolgáltatásokat, például tréningeket is ajánl, amelyek a munkaerő megtartását, motiválását segítik elő, így arról is tájékozódhattak a résztvevők, hogy miként lehet növelni egy cégen belül a humán kapacitás hatékonyságát.

A cégeknél folyó napi munkáról és a dolgozókhoz való viszonyrendszer jellemzőiről Rózsa Péter beszélt. A marketinges szakember problémaként vetette fel, hogy az emberi tényező egyre kevésbé van középpontban sok cégnél, s ha a munkavállaló nem fogadja el a körülményeket, akkor könnyedén pótolják, ahelyett, hogy megtartására törekednének. Pedig ez sokszor nem is pénzkérdés. Elhangzott, hogy egy normálisabb társadalomban magától értetődő az önkénesség akár vállalati szinten is, nálunk viszont sokan azt sem tudják, mi a munka. Szó esett a munkerőpiacra most kilépő fiatalok motiválásáról, és arról is, hogy az érettségi megszerzéséhez kötelezően előírt ötven óra közösségi munka is javíthat a jelenlegi helyzeten.

„A cégeknek a társadalmi felelősségvállalása egyre inkább előtérbe kerül, úgy látjuk, hogy nyitottak is erre. Egyfajta kölcsönös érzékenyítésre is szükség van mindkét fél részéről, hiszen a civil oldalon elkél a segítség, nekik meg kell tanulniuk úgy megfogalmazni az igényeiket, hogy az felkeltse egy cég érdeklődését” – magyarázta B. Balogh Edit, a Talentum Alapítvány elnöke. Hozzátette, azt is vizsgálni kell, hogy a vállalati önkéntes munka esetleges anyagi vonzatát ki vállalja, vagyis a cégeknek meg kell határozniuk, hogy mennyit tudnak áldozni erre a területre.

Ebben a munkában a Talentum Alapítvány felméri mindkét fél igényeit és lehetőségeit, céljuk, hogy motiválják a cégeket a vállalati önkéntességre, míg a civileknek abban segítenek, hogy megfelelő módon fogalmazzák meg igényeiket. B. Balogh Edit elmondta, ma már nemcsak a multikkal, hanem a kisebb vállalkozásokkal is szemben is elvárásként jelenik meg, hogy ne csak a saját profitjára koncentráljon, hanem a társadalom érdekében is tegyen meg bizonyos dolgokat. „Belső emberi motiváló ereje van annak, ha látjuk, hogy amit közösen alkottunk örömet okoz másoknak, és ez idővel egyfajta belső hajtóerővé válik” – hangsúlyozta az alapítvány elnöke.

A Talentum Alapítvány által végzett munkáról, így a vállalati önkéntességről bővebben ITT olvashat, míg munkaerőiaci szolgáltatásaikról ITT tájékozódhat.

no images were found

Előző sztori

SZerinTEd? – Brandl Gergely válaszol

Következő sztori

A Ferrari központjába is ellátogathatnak Szeged Szépei + VIDEÓ