Gazdaság

Tovább nőtt januárban a belföldi turizmus

Tovább nőtt januárban a belföldi turizmus

2014. március 29., szombat
Tovább nőtt januárban a belföldi turizmus

A turizmus a tavalyi rekordév adataihoz képest is markánsan nőtt az idén januárban, a belföldi turizmus adatai pedig különösen jól alakultak. Az utóbbi motorjaként is emlegetett SZÉP-kártyák év eleji feltöltései is tükrözik a januárban felpörgött vendégforgalmat - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szombaton az MTI-vel.

Januárban a vendégek száma 15,7 százalékkal, a vendégéjszakák száma 13,5 százalékkal emelkedett a tavalyi év azonos időszakához képest, összesen 453 ezer vendég mintegy 1,1 millió vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken. A belföldi vendégek száma 18,4 százalékkal, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma pedig 16 százalékkal nőtt 2013 januárjához viszonyítva. A kereskedelmi szálláshelyek belföldiektől származó bevételei mintegy 21 százalékkal emelkedtek - ismerteti a az NGM közleménye. Az év első két hónapjában a továbbra is népszerű SZÉP-kártyákra a tavalyinál 17 százalékkal több feltöltés érkezett. A tárca hozzáteszi, hogy a szálláshelyek belföldiektől származó szállásdíj-bevételének növekedése jóval meghaladja a SZÉP-kártya beváltás növekedését, ami azt jelzi, hogy januárban nemcsak az utalványforgalom húzta a belföldi turizmust, hanem a hazai vendégek - akár a bérjövedelmükből is - többet szántak utazásra, mint tavaly. Február végére már több mint 23 ezer munkáltató 935 ezer dolgozója rendelkezett SZÉP-kártyával. A közlemény szerint jelenleg 29 milliárd forint elkölthető pénz van a kártyákon, és az idei feltöltések még csak ezután kezdenek felfutni. A minisztérium arra is felhívja a figyelmet, hogy a SZÉP-kártyákon lévő összegből 3,9 milliárd forintot még 2012-ben utaltak a munkáltatók, ezeket az idén lejáró összeget 2014. május 31-éig el kell költeni. A minisztérium közleménye szerint az STR Global nevű szervezet január-februári időszakot felölelő riportjából kedvező tendencia rajzolódik ki Magyarországra nézve, nemzetközi összehasonlításban ugyanis a foglaltság és az egy kiadható szobára jutó szobarár-bevétel (RevPAR) növekedése Magyarországon mindegyik versenytárs országét meghaladta. Előbbi 9,2 százalékkal, az utóbbi 9,5 százalékal nőtt január-februárban az egy évvel korábbihoz képest. Budapesten az év első két hónapjában mind a foglaltság, mind a RevPAR 12 százalékkal nőtt, eközben ugyanezen mutatók Bécsben csökkenést mutattak, Prágában pedig mindössze 2-5 százalékkal nőttek. Hozzáteszik, hogy bár mind Magyarország, mind Budapest számai abszolút értékben elmaradnak a cseh és az osztrák adatoktól, ezzel együtt a tendencia nagyon ígéretes. A küldőpiacok közül kiemelkedik Oroszország, az orosz vendégek 82 ezer éjszakát töltöttek el, ami 34 százalékos bővülés. A Németországból érkezők által eltöltött vendégéjszakák száma 3,6 százalékkal nőtt, 64 ezerre, harmadik helyen Ausztria áll 47 ezer vendégéjszakával, ez 0,5 százalékos növekedés.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.