Közélet

Több mint 24 milliárd forintból újult meg 725 művelődési ház

Több mint 24 milliárd forintból újult meg 725 művelődési ház

2014. március 12., szerda
Több mint 24 milliárd forintból újult meg 725 művelődési ház

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) jelentős kulturális intézményfejlesztő programot hajtott végre az elmúlt négy évben: 24,6 milliárd forintból 725 művelődési ház újult meg a vidékfejlesztési program keretében - mondta V. Németh Zsolt szerdán Budapesten.

A VM vidékfejlesztésért felelős államtitkára a III. Országos IKSZT (Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér) szakmai találkozón elmondta: a támogatás legnagyobb hányadát, mintegy 15 milliárd forintot az Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér program keretében 635 település nyerte el, 427 településen pedig már megkezdte működését egy-egy IKSZT. Hangsúlyozta: a már működő integrált közösségi és szolgáltató terek a településeken közösségformáló erővé váltak az elmúlt években. Azért is rendezi meg már harmadszor a témával foglalkozó fórumot a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet (NAKVI) - a program szakmai koordinátora -, hogy a jó tapasztalatokat, gyakorlatokat megoszthassák egymással az IKSZT-ket működtetők.

Eperjesi Tamás

, a NAKVI vidékfejlesztési igazgatója, főigazgató-helyettes az MTI-nek elmondta: az integrált közösségi és szolgáltató terekben - azokon a településeken, ahol ezek a létesítmények működnek - kaptak helyet a mindennapi közösségi szolgáltatások. Példaként hozta az e-Magyarország Pontokat, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) tájékoztató pontjait, de elérhetők az IKSZT-kben a falugazdászok, a szociális munkások, valamint több településen a posta és a könyvtár is. Közölte: az integrált közösségi és szolgáltató terek létrehozását az unió 100 százalékos mértékben támogatja, a maximális forrás pedig, amely egy-egy beruházás megvalósítására elnyerhető volt, 200 ezer euró, mintegy 50-60 millió forint.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.