/

Több ezer fiatal közösségi munkán – a Dóm teret is megtisztították + FOTÓ

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

_DSC1840Az önkéntességet és a közösségi munkát népszerűsíti a Szeged-Csanádi Egyházmegye Tesz-Vesz Tavasz akciója, melyre közel háromezer fiatal jelentkezett. A főként diákokból álló csoportok köztereket takarítottak, növényeket gondoztak, idősek otthonában segédkeztek és hadisírokat gondoztak.

2008 óta rendezik meg a Szeged-Csanádi Egyházmegye önkéntes hétvégéjét, a Tesz-Vesz Tavaszt. Az akció célja, hogy elsősorban a fiatal generáció figyelmét felhívják: ők is sokat tehetnek környezetükért és a közösségért, amiben élnek. Idén 32 településről több mint 2700 fő jelentkezett, akikre igen változatos feladatok vártak takarítástól a festésen át egészen az adománygyűjtésig.

“A szociális és kulturális programokon való részvétellel szeretnénk a fiatalokat nyitottá tenni az önkéntesség felé. Célunk, hogy ők maguk találják meg azokat a helyszíneket, ahol szívesen vállalnának feladatokat, volt miből válogatni, hisz rengeteg helyen elkél a segítő kéz” – mondta el a SZEGEDma.hu portál kérdésére Pótári Mihály, a egyházmegye ifjúságpasztorációs irodájának munkatársa. A főként általános iskolásokból, gimnazistákból és egyetemistákból verbuválódott csoportok kitakarították a Mátyás és a Dóm teret, kollégiumok, templomok és plébániák környezetét varázsolták szebbé. A szegedi gyermekklinika kis betegeinek kedves képeket festettek, óvodában és idősek otthonában is vállaltak feladatokat, valamint adománygyűjtésben segédkeztek a hajléktalanokért és rászorulókért. Sokan vállaltak temetőkben munkát, ahol hadisírok rendbetételével és a kisebb idénymunkákkal foglalatoskodtak, míg a Móra-múzeumban az első világháborús relikviák rendezéséből vették ki a részüket.

A Tesz-Vesz Tavaszon végzett munkákat beszámítják a középiskolások kötelező közösségi szolgálatába is, ettől eltekintve sokan szívesen jöttek ki, hogy a kellemes tavaszi időben valóban hasznos munkát végezzenek. “A rendezvény fő célközönsége az ifjúság, de emellett az idősebb generációk is kivették részüket az önkéntességből. Amellett, hogy nagyon hasznos munkát végeznek, a gyerekek egy kicsit közelebb kerülhetnek a közösséghez, amiben élnek. Remélhetőleg minél többen közülük úgy vélekednek majd: jót tenni jó” – tette hozzá Pótári Mihály.

Serény munka folyt az alsóvárosi ferences kolostor körül, tekintse meg fotóinkat!

no images were found

A Dóm téri Pantheon nagyjait is megtisztították az önkéntesek!

no images were found

Default thumbnail
Előző sztori

Női futball: hajszálon múlt a szentmihályi pontszerzés + FOTÓK

Következő sztori

Szegedi kutatók is felveszik a harcot az egymillió migrénes országában

Legutóbbi hasonló cikkek