Közélet

Több ezer fiatal közösségi munkán - a Dóm teret is megtisztították + FOTÓ

Több ezer fiatal közösségi munkán - a Dóm teret is megtisztították + FOTÓ

2014. március 23., vasárnap
Több ezer fiatal közösségi munkán - a Dóm teret is megtisztították + FOTÓ
_DSC1840

Az önkéntességet és a közösségi munkát népszerűsíti a Szeged-Csanádi Egyházmegye Tesz-Vesz Tavasz akciója, melyre közel háromezer fiatal jelentkezett. A főként diákokból álló csoportok köztereket takarítottak, növényeket gondoztak, idősek otthonában segédkeztek és hadisírokat gondoztak.

2008 óta rendezik meg a Szeged-Csanádi Egyházmegye önkéntes hétvégéjét, a Tesz-Vesz Tavaszt. Az akció célja, hogy elsősorban a fiatal generáció figyelmét felhívják: ők is sokat tehetnek környezetükért és a közösségért, amiben élnek. Idén 32 településről több mint 2700 fő jelentkezett, akikre igen változatos feladatok vártak takarítástól a festésen át egészen az adománygyűjtésig. "A szociális és kulturális programokon való részvétellel szeretnénk a fiatalokat nyitottá tenni az önkéntesség felé. Célunk, hogy ők maguk találják meg azokat a helyszíneket, ahol szívesen vállalnának feladatokat, volt miből válogatni, hisz rengeteg helyen elkél a segítő kéz" - mondta el a SZEGEDma.hu portál kérdésére

Pótári Mihály

, a egyházmegye ifjúságpasztorációs irodájának munkatársa. A főként általános iskolásokból, gimnazistákból és egyetemistákból verbuválódott csoportok kitakarították a Mátyás és a Dóm teret, kollégiumok, templomok és plébániák környezetét varázsolták szebbé. A szegedi gyermekklinika kis betegeinek kedves képeket festettek, óvodában és idősek otthonában is vállaltak feladatokat, valamint adománygyűjtésben segédkeztek a hajléktalanokért és rászorulókért. Sokan vállaltak temetőkben munkát, ahol hadisírok rendbetételével és a kisebb idénymunkákkal foglalatoskodtak, míg a Móra-múzeumban

az első világháborús relikviák

rendezéséből vették ki a részüket. A Tesz-Vesz Tavaszon végzett munkákat beszámítják a középiskolások kötelező közösségi szolgálatába is, ettől eltekintve sokan szívesen jöttek ki, hogy a kellemes tavaszi időben valóban hasznos munkát végezzenek. "A rendezvény fő célközönsége az ifjúság, de emellett az idősebb generációk is kivették részüket az önkéntességből. Amellett, hogy nagyon hasznos munkát végeznek, a gyerekek egy kicsit közelebb kerülhetnek a közösséghez, amiben élnek. Remélhetőleg minél többen közülük úgy vélekednek majd: jót tenni jó" - tette hozzá Pótári Mihály.

Serény munka folyt az alsóvárosi ferences kolostor körül, tekintse meg fotóinkat!

A Dóm téri Pantheon nagyjait is megtisztították az önkéntesek!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.