Közélet

Soltész Miklós: Vergődik az MSZP, mikor ukrán nyugdíjasokkal riogat

Soltész Miklós: Vergődik az MSZP, mikor ukrán nyugdíjasokkal riogat

2014. március 28., péntek
Soltész Miklós: Vergődik az MSZP, mikor ukrán nyugdíjasokkal riogat
soltesz_miklos01_gs

Soltész Miklós szerint reménytelen vergődés csak, amit az MSZP művel, mikor ukránokkal riogatja a magyarokat nyugdíjügyben.

Nemrégiben

Korózs Lajos

, az MSZP elnökségi tagja

azzal állt ki a nyilvánosság elé

, hogy fel kellene mondani azt az államközi szerződést, mely miatt szerinte iparszerűvé vált az ukrán állampolgárok magyarországi nyugdíjkérelme, és ez milliárdokba kerül évente, a nyugdíjrendszert veszélyezteti. Azt állította, ha Bajnai Gordénék kormányon maradnak, akkor megszüntették volna azt az 1962-es szerződést, ami mindezt lehetővé teszi.

Szegedi látogatásán

Soltész Miklós

szociális és családügyért felelős államtitkár egy sajtófelvetés kapcsán reagált Korózs szavaira. „A nyugdíjasok létében az egyik legfontosabb dolog a kiszámíthatóság, emellett a nyugalom. Mi a választások előtt 2009-ben pontosan erre tettünk ígéretet, hogy a nyugdíjak reálértékét megőrizzük, és amint a gazdaság teljesítménye erre lehetőséget biztosít, akkor emelünk is azon. Ez történt a kormányzásunk első évében, amikor vásárlóérték-növekedést értünk el, és most, hogy alacsony lesz az infláció, ismét ez várható. Éppen ezért felettébb hiteltelen minden kijelentés, amit egy ilyen bukott politikus tesz, aki nem tudta végrehajtani a nyugdíjrendszer olyan alakú átalakítását, ami hosszú távon is a kiszámíthatóságot jelentené. Nem értem, miért riogat ilyen számokkal az, aki 16 éve a szocialistákkal eltervezte, és végrehajtotta a nyugdíjak megadóztatását. Abba a számháborúba már belebuktak, mikor 23 millió betelepülő románnal riogatták az országot. Ezek után arról beszélni, hogy 45 millió ukrán állampolgár ide jönne az országba, és bedöntené a nyugdíjrendszert, több szempontból is képtelenség. Egyrészt azért, mert a legfrissebb adatok alapján 1000-1200 kérelmező van évek óta, ami 800-900 főről ugrott fel erre az értékre, mikor bevezettük a kettős állampolgárság rendszerét. Másrészt pedig nem egyszerű megkapni a magyar nyugdíjat. Át kell költözni Magyarországra, letelepedési engedélyt kell kérvényezni, Ukrajnában le kell mondani a nyugdíjat. Amit láthatunk, az kétségbeesett politikus, politikusok reménytelen vergődése, nem szabad komolyan venni, amit mondnak” - emelte ki az államtitkár.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.