Közélet

Szegeden tartanak konferenciát a Mintamenza programról

Szegeden tartanak konferenciát a Mintamenza programról

2014. március 4., kedd
Szegeden tartanak konferenciát a Mintamenza programról
mintamenza

A közétkeztetést megújító Országos Mintamenza Program Dél-alföldi programindító konferenciáját rendezi meg közösen Csongrád Megye kormányhivatala, a Csongrád Megyei Önkormányzat, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, az országos Mintamenza Program vezetése és a Tisza Lajos Közéleti Egyesület Szegeden „Mindennapi egészségünk - új alapanyagok a közétkeztetésben"címmel.

2014. március 6-án, csütörtökön a Csongrád Megyei Kormányhivatal épületében rendezik meg a Békés megyéből indult, mára országos kiterjesztést nyert közétkeztetési reformprogram, a Mintamenza Dél-alföldi programindító konferenciáját. A program célja jó minőségű, lehetőség szerint helyi termékek felhasználásának biztosítása a közétkeztetésben gyermekeink egészségének megóvása érdekében. Jelentősége azonban nemcsak az egyoldalú, egészségtelen táplálkozásnak köszönhetően kialakuló megbetegedések visszaszorításában keresendő, hanem a helyi magyar kiváló termékek felhasználása által társadalmi kohéziós erőként is jelentkezik, kedvező hatást gyakorol kulturális és nemzeti értékeinkre egyaránt.

Prohászka Béla

, a Mintamenza Program szakmai vezetője elmondta: a Tisza Lajos Közéleti Egyesület, a Magyar Nemzeti Hungarikumok és Értékek Szövetségének Mintamenza csapata és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is fontosnak tartja, hogy az itt élők is egészséges alapanyagokból készült ételeket fogyasszanak a közétkeztetésben. Az egyik legfontosabb, hogy az alapanyagok ellenőrzöttek legyenek, korosztálynak megfelelő mennyiségben, minőségben és esztétikusan szolgálják fel az ebédlőkben - hangsúlyozta Prohászka Béla. A konferencia levezető elnöke Ifj. Hubai Imre, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vidékfejlesztésért felelős országos alelnöke lesz. Köszöntőt mond

B. Nagy László

, a Csongrád Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja,

Magyar Anna

a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke, valamint

Német Ferenc

a Tisza Lajos Közéleti Egyesület elnöke. Az előadások sorát

Győrffy Balázs

a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke nyitja meg „Termelőktől a közétkeztetésig – Mintamenza a Kamara szemszögéből” címmel.

Zoltai Anna

, a NÉBIH ÉTbI Vendéglátás- és Étkeztetés Felügyeleti Osztály osztályvezetőjét a Nemzeti Művelődési Intézet főigazgatója,

Závogyán Magdolna

követi, előadásának címe: „Közösség – értéktár – értékrend”.

Mucsi Gyula

megyei tisztifőorvos (Békés Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve) főként a Mintamenza Program népegészségügyi jelentőségéről fog beszélni, majd

Gáspár Gábor

megyei tisztiorvos ( Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve) ecseteli a reformprogram eddigi Csongrád megyei tapasztalatait.

Gaálné Maráczi Gabriella

főorvos (Békés Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve) a Mintamenza országos kiterjesztéséről fog beszélni a konferencián, majd

Plesovszkiné Ujfaluczki Judit

tankerületi igazgató (Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, Szeged) tart előadást „Az vagy, amit megeszel!” címmel. A helyi ízek kóstolását követően a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Csongrád Megyei Igazgatóságának elnöke szólal fel, majd a „A közétkeztetés fejlesztésének alternatívái"-ról hallhatunk

Páger Zsolttól

.

Farkas Zoltán

, a Békés Megyei Közgyűlés elnöke a hal közétkeztetésbe való bevonásáról fog értekezni, majd a Vitaricum Kft.-től

Acsay Lajos

tulajdonos és a Bonafarm Zrt. képviseletében

Éder Tamás

tartanak előadást. Végül, de nem utolsó sorban

Prohászka Béla,

a Magyar Nemzeti Hungarikumok és Értékek Szövetségének alelnöke, szakmai társelnöke beszél majd a helyi alapanyagok fontosságáról a közétkeztetésben. Forrás:

MNHSZ

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.