Szegeden tartanak konferenciát a Mintamenza programról

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

mintamenzaA közétkeztetést megújító Országos Mintamenza Program Dél-alföldi programindító konferenciáját rendezi meg közösen Csongrád Megye kormányhivatala, a Csongrád Megyei Önkormányzat, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, az országos Mintamenza Program vezetése és a Tisza Lajos Közéleti Egyesület Szegeden „Mindennapi egészségünk – új alapanyagok a közétkeztetésben”címmel.

2014. március 6-án, csütörtökön a Csongrád Megyei Kormányhivatal épületében rendezik meg a Békés megyéből indult, mára országos kiterjesztést nyert közétkeztetési reformprogram, a Mintamenza Dél-alföldi programindító konferenciáját.

A program célja jó minőségű, lehetőség szerint helyi termékek felhasználásának biztosítása a közétkeztetésben gyermekeink egészségének megóvása érdekében. Jelentősége azonban nemcsak az egyoldalú, egészségtelen táplálkozásnak köszönhetően kialakuló megbetegedések visszaszorításában keresendő, hanem a helyi magyar kiváló termékek felhasználása által társadalmi kohéziós erőként is jelentkezik, kedvező hatást gyakorol kulturális és nemzeti értékeinkre egyaránt.

Prohászka Béla, a Mintamenza Program szakmai vezetője elmondta: a Tisza Lajos Közéleti Egyesület, a Magyar Nemzeti Hungarikumok és Értékek Szövetségének Mintamenza csapata és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is fontosnak tartja, hogy az itt élők is egészséges alapanyagokból készült ételeket fogyasszanak a közétkeztetésben. Az egyik legfontosabb, hogy az alapanyagok ellenőrzöttek legyenek, korosztálynak megfelelő mennyiségben, minőségben és esztétikusan szolgálják fel az ebédlőkben – hangsúlyozta Prohászka Béla.

A konferencia levezető elnöke Ifj. Hubai Imre, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vidékfejlesztésért felelős országos alelnöke lesz. Köszöntőt mond B. Nagy László, a Csongrád Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja, Magyar Anna a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke, valamint Német Ferenc a Tisza Lajos Közéleti Egyesület elnöke. Az előadások sorát Győrffy Balázs a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke nyitja meg „Termelőktől a közétkeztetésig – Mintamenza a Kamara szemszögéből” címmel. Zoltai Anna, a NÉBIH ÉTbI Vendéglátás- és Étkeztetés Felügyeleti Osztály osztályvezetőjét a Nemzeti Művelődési Intézet főigazgatója, Závogyán Magdolna követi, előadásának címe: „Közösség – értéktár – értékrend”.

Mucsi Gyula megyei tisztifőorvos (Békés Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve) főként a Mintamenza Program népegészségügyi jelentőségéről fog beszélni, majd Gáspár Gábor megyei tisztiorvos ( Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve) ecseteli a reformprogram eddigi Csongrád megyei tapasztalatait. Gaálné Maráczi Gabriella főorvos (Békés Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve) a Mintamenza országos kiterjesztéséről fog beszélni a konferencián, majd Plesovszkiné Ujfaluczki Judit tankerületi igazgató (Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, Szeged) tart előadást „Az vagy, amit megeszel!” címmel.

A helyi ízek kóstolását követően a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Csongrád Megyei Igazgatóságának elnöke szólal fel, majd a „A közétkeztetés fejlesztésének alternatívái”-ról hallhatunk Páger Zsolttól. Farkas Zoltán, a Békés Megyei Közgyűlés elnöke a hal közétkeztetésbe való bevonásáról fog értekezni, majd a Vitaricum Kft.-től Acsay Lajos tulajdonos és a Bonafarm Zrt. képviseletében Éder Tamás tartanak előadást. Végül, de nem utolsó sorban Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Hungarikumok és Értékek Szövetségének alelnöke, szakmai társelnöke beszél majd a helyi alapanyagok fontosságáról a közétkeztetésben.

Forrás: MNHSZ

Előző sztori

Cselgáncs: dobogón a Tompa testvérek

Következő sztori

Kitépték a makói nő kezéből a táskáját