Közélet

Századvég: erősödött a Jobbik, változatlan a Fidesz és a baloldali lista támogatottsága

Századvég: erősödött a Jobbik, változatlan a Fidesz és a baloldali lista támogatottsága

2014. március 8., szombat
Századvég: erősödött a Jobbik, változatlan a Fidesz és a baloldali lista támogatottsága

A Századvég február végi közvélemény-kutatása szerint erősödött a Jobbik, a kormányzó pártok ugyanakkor továbbra is stabilan őrzik pozíciójukat, és jelentős az előnyük az ellenzéki pártokkal szemben. Tovább csökkent a bizonytalan szavazók aránya.

A felmérésnek a közvélemény-kutató honlapján olvasható eredményei szerint a Fidesz-KDNP támogatottsága a teljes népességen belül továbbra is 32 százalékos. Január óta nem változott a baloldali közös lista (MSZP-Együtt-PM, DK, MLP) támogatóinak aránya sem, jelenleg is 20 százalék voksolna az ellenzéki összefogásra. Tovább erősödött azonban a Jobbik, amely most 13 százalékon áll. Az LMP teljes népességen belüli támogatottsága 4 százalék, más pártokra pedig a választókorúak 2 százaléka szavazna. A biztos szavazó pártválasztók között a kormánypártok támogatottsága továbbra is 51 százalékos, míg a baloldali listára 27 százaléknyian szavaznának, valamivel kevesebben, mint januárban. A Jobbik a biztos szavazó pártválasztók körében is erősödést mutat, a párt támogatottsága 16 százalékos. Az LMP-re 5, míg más pártokra 1 százalék szavazna. Februárra tovább csökkent a pártpreferenciájukban bizonytalanok aránya, a választókorúak 29 százaléka tartozik ebbe a csoportba. A közvélemény-kutatás február 26. és 28. között készült, 1000 ember telefonos megkérdezésével. A hibahatár 3,2 százalékpont. A Századvég január végi felmérése alapján azt közölte, hogy a baloldali összefogás létrejötte ellenére stabilnak mondható a Fidesz-KDNP előnye, a felnőtt lakosság 32 százaléka támogatja a kormányzó pártokat. A baloldali közös listára akkor a választókorúak 20 százaléka szavazott volna. Az LMP támogatottsága több mint egy év után újra elérte az ötszázalékos parlamenti bejutási küszöböt, a Jobbiké 11 százalékos volt a teljes népességen belül, más pártokra a választókorúak 2 százaléka szavazott volna akkor. A biztos szavazó pártválasztók között a kormánypártok támogatottsága januárban 51 százalékon, a baloldali összefogásé pedig 28 százalékon állt. Az LMP a biztos választóknál is erősödött, 6 százalék voksolt volna rájuk. A Jobbikra a biztos szavazó pártválasztók 14 százaléka, míg más pártokra 1 százalék adta volna voksát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.