Közélet

Száz jelöltet vettek nyilvántartásba egy nap alatt

Száz jelöltet vettek nyilvántartásba egy nap alatt

2014. március 5., szerda
Száz jelöltet vettek nyilvántartásba egy nap alatt

Egy nap alatt száz jelöltet vettek nyilvántartásba a választási bizottságok az áprilisi országgyűlési választásra, szerda este 7 órakor 1386 nyilvántartásba vett jelöltet tartott nyilván a Nemzeti Választási Iroda (NVI) internetes tájékoztató oldala, a www.valasztas.hu.

Az NVI-nél 1993 jelöltet tartanak nyilván bejelentettként, ennyi jelölt adta le ajánlásait, nyilvántartásba vételükről vagy már döntött az illetékes választási bizottság, vagy még folyik ajánlásaik ellenőrzése. Hétfő este, a jelöltbejelentés határidejének lejárta után nem sokkal ez a szám 2300 volt, vagyis csaknem háromszáz jelölt nyilvántartásba vételét utasították el két nap alatt a bizottságok, és ezzel ők kikerültek a nyilvántartásból. Az NVI-nél hétfő este 915 volt a nyilvántartásba vett jelöltek száma, kedd este 1269, szerda este már 1386. Ez azt jelenti, a választási bizottságokban két nap alatt több mint 450 jelöltet vettek nyilvántartásba. A bizottságoknak három napjuk van az ajánlások ellenőrzésére és a jelöltek nyilvántartásba vételére, a hétfőn bejelentett jelöltekről legkésőbb csütörtökön dönteniük kell. Ez azt jelenti, egy nap alatt 600 jelölt ajánlását kell még ellenőrizniük. Mind a 106 választókerületben nyilvántartásba vették a Fidesz-KDNP, az MSZP-Együtt-PM-DK-MLP szövetség és a Jobbik jelöltjét. A negyedik legtöbb, 100 nyilvántartásba vett jelöltje az LMP-nek van. A Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártjának 77, a Jólét és Szabadság Demokrata Közösségnek 75, A Haza Nem Eladó Mozgalom Pártnak 61, a Seres Mária Szövetségeseinek 60, a Közösség a Társadalmi Igazságosságért Néppártnak 50 nyilvántartásba vett jelöltje van. Az NVI-nél a keddi határidőig 31 országos pártlistát és 13 országos nemzetiségi listát jelentettek be. Országos pártlistát az a jelölőszervezet állíthatott, amely kilenc megyében és a fővárosban legalább 27 egyéni jelöltet tudott állítani.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.