/

Puskás Öcsit ünnepelték az ópusztaszeri Hungarikum faluban + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

opusztaszer_mj_DSC0239Talk show-val, filmvetítéssel és – stílszerűen – futballal emlékeztek szombaton az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban a 2006-ban elhunyt legendás labdarúgóra, Puskás Ferencre.

A kétnapos rendezvénysorozat tematikája a hungarikumokra épült, az egykori Aranycsapat-, illetve Real Madrid-ikon életműve pedig tavaly november óta nemzeti kincseink között szerepel. Az esemény kiváló alkalomnak bizonyult tehát az Öcsi bácsira való megemlékezéshez.

Délelőtt a Nemzeti Összetartozás Emlékműve mellett kialakított átmeneti futballpályán bemutató mérkőzést játszottak egymással a gyulai Grosics Akadémia és a Hódmezővásárhelyi FC U15-ös korosztályú labdarúgói. A kétszer 10 perc után végül előbbiek bizonyultak jobbnak, 4-1-re nyerték a barátságos meccset. A kezdőrúgást Farkas Sándor országgyűlési képviselő végezte el.

opusztaszer_mjDSC_1353

A találkozót követően a Rotunda Árpád-termében folytatódott a program, a 2009-ben megjelent Puskás Hungary című életrajzi dokumentumfilm vetítésével. A kezdés előtt a SZEGEDma.hu egy talk show révén igyekezett biztosítani a publikum számára a ráhangolódást. A beszélgetésen részt vett Almási Tamás Kossuth-díjas művész, a film rendezője, forgatókönyvírója, Mravik Gusztáv, a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia archívumának vezetője, Bánki József, a Szeged 2011-Grosics Akadémia kommunikációs igazgatója, és Horváth Zoltán, a Hódmezővásárhelyi FC elnöke. A felmerülő témák között – a teljesség igénye nélkül – helyet kapott a film létrejöttének menete, Puskás Ferenc viszonya a világhoz és fordítva, a magyar labdarúgás dicsőséges múltja, továbbá jelene az akadémiai képzés által nyújtott lehetőségek tükrében vagy éppen az egyik leghíresebb magyar hagyatékának mibenléte is.

opusztaszer_mj_DSC0196

Ez utóbbira Mravik Gusztáv kézzelfogható példákat is elhozott magával az érdeklődőknek, így például Puskás egy 1981-es öregfiúk meccsen viselt válogatott mezét, egy a spanyol nemzeti tizenegyben viselt melegítőjét, egy kicsinyített BEK-serleget, vagy például egy Pichichi-trófeát, amit minden szezon végén a gólkirály kap meg a hispán bajnokságban – a magyar klasszis összesen négy ilyet zsebelt be pályafutása során.

A nézők között helyet foglalt többek között a Kisteleki TE labdarúgócsapatának több képviselője is, fiatal növendékek és felnőtt játékosok egyaránt. „Nagyon kíváncsi voltam a filmre, mivel igazi Puskás-rajongónak vallom magam. Ő egy igazi példakép számomra. A fiataloknak is jó, hogy hallottak róla, azt gondolom, hozzátartozik az alapműveltséghez, hogy tisztában legyünk vele, ki is volt Puskás Ferenc” – nyilatkozta portálunknak Bárkányi Bence, a megyei I. osztályban szereplő alakulat labdarúgója.

no images were found

Előző sztori

Jászai Mari-díjas a volt szegedi színész, Járai Máté

Következő sztori

Kézilabda: bajnokesélyest győztek le a makói lányok

Legutóbbi hasonló cikkek