Közélet

Mintegy 400 ezren döntenek a 4 Csongrád megyei képviselő személyéről

Mintegy 400 ezren döntenek a 4 Csongrád megyei képviselő személyéről

2014. március 7., péntek
Mintegy 400 ezren döntenek a 4 Csongrád megyei képviselő személyéről
OGY2014 - Ajánlóívek

Szegeden 109 szavazókörben voksolhatnak a választópolgárok április hatodikán. Fellebbezni még lehet választási bizottságok döntése ellen, így hétfőre válhat véglegessé a jelöltlista, melyen jelenleg 52 név szerepel.

Méteres szavazólapokra számíthatunk, hiszen

ahogy megírtuk

, rekordszámú jelölt adta le az ajánlóíveket a március 3-ai határidőig. Akkor 99 Csongrád megyei jelölt szerepelt a Nemzeti Választási Iroda honlapján, kedden reggelre számuk már 88-ra csökkent, s most úgy tűnik, a négy választókerületben

52 jelölt

közül választhatnak az arra jogosultak.

Vadász Csaba

megyei főjegyző, a Területi Választási Iroda (TVI) vezetője arról tájékoztatott, hogy még ezt a listát sem tekinthetjük véglegesnek, hiszen három napos fellebbezési határidő van, vagyis hétfőn válik véglegessé, hogy kik indulhatnak. Elmondta, a 199 fős Országgyűlésbe 106 jelölt az egyéni választókerületekből jut be, a fennmaradó 92 pedig országos listáról, vagyis akárcsak korábban, most is két szavazólapot kap minden választásra jogosult. Csongrád megye 417.835 lakosa közül 339.932 fő járulhat az urnákhoz, az 1-es szegedi választókerületben 85.149, míg a 2-esban 87.280 választópolgár szavazhat. A szentesi körzet 85.056, míg a hódmezővásárhelyi 82.447 választásra jogosult polgárral rendelkezik. A szavazás napján reggel 6 órakor nyitnak ki a szavazókörök és 19 várják az embereket. Akárcsak négy évvel ezelőtt, most is sorban állásokra lehet számítani egyes szavazóköröknél. A szabályok szerint, akik este hétig beállnak a sorba, leadhatják szavazatukat. A fogyatékkel élők könnyített formában megírt tájékoztatót kérhetnek, és újdonság, hogy Braille-írással ellátott szavazólap is igényelhető. A 106 egyéni választókerület hivatalos eredményeit legkésőbb a szavazás utáni hatodik napon teszik közzé.

Somosi Krisztina

, a Csongrád Megyei Területi Választási Iroda vezetőjének jogi helyettese elmondta, az országos pártlistákra leadott szavazatokat a Nemzeti Választási Bizottság legkésőbb április 25-éig összesíti. A sajtótájékoztatón elhangzott, a legtöbb országgyűlési képviselőjelölt a szegedi 1-es körzetben van, amennyiben nem fellebbezik meg a választási bizottság döntését, ott 18-an szállnak ringbe a képviselői helyért. A 4-es választókerületben 14 fő szerepelhet a szavazólapon, de

Tóth Ernő

indulásáról a Nemzeti Választási Iroda fog dönteni, az érkezett fellebbezést még vizsgálják. A szentesi választókerületben egy tucat jelölt van, a legkevesebben, szám szerint nyolcan pedig a szegedi 2-es körzetben indulnak. A péntek délelőtti adatok szerint az ország 106 egyéni választókerületében 1559 egyéni jelöltet vettek nyilvántartásba a választási bizottságok, a legtöbben Baranya megye 4-es körzetében indulnak, szám szerint 29-en. A pénteki adatok szerint országos pártlistát 18 jelölőszervezet állíthat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.