Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Közélet

Mintegy 400 ezren döntenek a 4 Csongrád megyei képviselő személyéről

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

OGY2014 - AjánlóívekSzegeden 109 szavazókörben voksolhatnak a választópolgárok április hatodikán. Fellebbezni még lehet választási bizottságok döntése ellen, így hétfőre válhat véglegessé a jelöltlista, melyen jelenleg 52 név szerepel.

Méteres szavazólapokra számíthatunk, hiszen ahogy megírtuk, rekordszámú jelölt adta le az ajánlóíveket a március 3-ai határidőig. Akkor 99 Csongrád megyei jelölt szerepelt a Nemzeti Választási Iroda honlapján, kedden reggelre számuk már 88-ra csökkent, s most úgy tűnik, a négy választókerületben 52 jelölt közül választhatnak az arra jogosultak.

Vadász Csaba megyei főjegyző, a Területi Választási Iroda (TVI) vezetője arról tájékoztatott, hogy még ezt a listát sem tekinthetjük véglegesnek, hiszen három napos fellebbezési határidő van, vagyis hétfőn válik véglegessé, hogy kik indulhatnak. Elmondta, a 199 fős Országgyűlésbe 106 jelölt az egyéni választókerületekből jut be, a fennmaradó 92 pedig országos listáról, vagyis akárcsak korábban, most is két szavazólapot kap minden választásra jogosult.

Csongrád megye 417.835 lakosa közül 339.932 fő járulhat az urnákhoz, az 1-es szegedi választókerületben 85.149, míg a 2-esban 87.280 választópolgár szavazhat. A szentesi körzet 85.056, míg a hódmezővásárhelyi 82.447 választásra jogosult polgárral rendelkezik. A szavazás napján reggel 6 órakor nyitnak ki a szavazókörök és 19 várják az embereket. Akárcsak négy évvel ezelőtt, most is sorban állásokra lehet számítani egyes szavazóköröknél. A szabályok szerint, akik este hétig beállnak a sorba, leadhatják szavazatukat. A fogyatékkel élők könnyített formában megírt tájékoztatót kérhetnek, és újdonság, hogy Braille-írással ellátott szavazólap is igényelhető.

A 106 egyéni választókerület hivatalos eredményeit legkésőbb a szavazás utáni hatodik napon teszik közzé. Somosi Krisztina, a Csongrád Megyei Területi Választási Iroda vezetőjének jogi helyettese elmondta, az országos pártlistákra leadott szavazatokat a Nemzeti Választási Bizottság legkésőbb április 25-éig összesíti.

A sajtótájékoztatón elhangzott, a legtöbb országgyűlési képviselőjelölt a szegedi 1-es körzetben van, amennyiben nem fellebbezik meg a választási bizottság döntését, ott 18-an szállnak ringbe a képviselői helyért. A 4-es választókerületben 14 fő szerepelhet a szavazólapon, de Tóth Ernő indulásáról a Nemzeti Választási Iroda fog dönteni, az érkezett fellebbezést még vizsgálják. A szentesi választókerületben egy tucat jelölt van, a legkevesebben, szám szerint nyolcan pedig a szegedi 2-es körzetben indulnak.

A péntek délelőtti adatok szerint az ország 106 egyéni választókerületében 1559 egyéni jelöltet vettek nyilvántartásba a választási bizottságok, a legtöbben Baranya megye 4-es körzetében indulnak, szám szerint 29-en. A pénteki adatok szerint országos pártlistát 18 jelölőszervezet állíthat.

Tovább olvasom

Hírzóna

Megkezdődött az iskolaőrök felkészítése

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

De még továbbra is várják a jelentkezőket.

Tovább olvasom

Hírzóna

Már 1 367 322-en válaszoltak a nemzeti konzultáció kérdéseire

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A koronavírus-járvány nagyban befolyásolja a hétköznapokat.

Tovább olvasom

Közélet

Milliárdos hiány közepette osztanak prémiumot az önkormányzati cégvezetőknek

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szabó Bálint szerint álságos, hogy a cégvezetők prémiumot kapnak, miközben az alkalmazottakat megszorítások érik.

Tovább olvasom

Aktuál