Közélet

Mindenki jelnyelvvel kezdi az életet + FOTÓK, VIDEÓ

Mindenki jelnyelvvel kezdi az életet + FOTÓK, VIDEÓ

2014. március 19., szerda
Mindenki jelnyelvvel kezdi az életet + FOTÓK, VIDEÓ
weisz_fanni17_gs

Apró trükkök kellenek csupán ahhoz, hogy egy hallássérült ember is ugyanolyan teljes és boldog életet élhessen, mint egészséges társai. Weisz Fanni, a siket szépségkirálynő a makói diákok után a szegedi Gregor József Általános Iskola növendékeinek beszélt mindennapjairól.

"Süketnéma, majomnyelv, süket" - sorolta fel a hallássérültek kapcsán használt bántó kifejezéseket a Gregor-iskola diákjainak

Weisz Fanni

. A 21 éves, siketen született lány szegedi és makói iskolák esélyegyenlőségi napjára látogatott el, hogy a gyermekekkel megismertesse a hallássérültek világát, hétköznapijait. Mesélt a gyerekeknek arról, hogyan tanult meg olvasni, miként tud kommunikálni a jelnyelvet nem beszélőkkel és milyen apró, de fontos kihívásoknak kell nekik nap mint nap megfelelni.

A szavakon túl

Fanni már fiatalon célul tűzte ki, hogy nem ad alább álmaiból a veleszületett nehézsége miatt, sőt erőt merített belőle: szépségversenyt nyert, a Baptista Szeretetszolgálat jótevőjeként Haitire látogatott, modellkedése mellett pedig karitatív tevékenységet is folytat. Több, hátrányos helyzetűeket érintő kezdeményezés élére állt és azért harcol, hogy a társadalom újabb lépéseket tegyen a hallássérültek elfogadásáért. Élete hatalmas élményének tartja, hogy

Áder János

köztársasági elnök 2013-as újévi köszöntőjét személyesen tolmácsolhatta jelnyelvet beszélő sorstársainak. https://www.youtube.com/watch?v=JDj3pGAOJuo A siket lány szituációs gyakorlatok segítségével mutatta be a gyerekeknek, hogy a hallássérültek világa nem is olyan más, mint egészséges társaié. Nyelvünk mellett gesztusokkal és mimikával is kommunikálhatunk, sőt rá is szorulunk, ha a busz indulása előtti pillanatban még üzennénk valamint a fent ülő ismerősünknek. Mobiltelefonja számára sem haszontalan eszköz, igaz ő hanghívások helyett inkább SMS-üzeneteket ír. Különleges okostelefonos alkalmazással pedig könnyen "beszédbe tud elegyedni" például a postán dolgozókkal is, számlája befizetésekor. "Mindenki jelnyelvvel kezdi az életét, hiszen a kisbabák is gesztusokból tanulnak, azzal is kommunikálnak. Csak a kötelező vizsgálatok után mutatják ki, ha hallássérültek, szüleiknek azonban ekkor sem kell megijedni, hisz ugyanannyi örömet és szeretetet lelhetnek felnevelésében így is" - mondta az iskolában Weisz Fanni. Elmesélte, hogy gyermekként a szülei a ház minden berendezési tárgyára egy kis cetlit ragasztottak annak nevével, így tanulhatott meg olvasni. Családja rengeteget segített számára a jelnyelv elsajátításában, és még most is sokat tanul, hiszen egy olyan társadalommal kell lépést tartania, aki egy számára szinte érthetetlen nyelven kommunikál. Az iskolában jelenleg a 11. évfolyamban szorgalmasan tanul azért, hogy semmiben sem legyen lemaradva a vele egy idős, egészséges társaitól.

Magyarországon ma háromszázezer hallássérült, és körülbelül hatvanezer siket él. Fanni minden erejével azon dolgozik, hogy ezek az emberek a lehető legkevesebb nehézséget szenvedjék el egészségi állapotuk miatt, valamint hogy a társadalom is olyan szeretettel és nyitott szívvel fogadja őket, mint ahogy őt fogadták a szegedi iskolások.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.