Közélet

Minden járási központ kap uszodát

Minden járási központ kap uszodát

2014. március 18., kedd
Minden járási központ kap uszodát
vizilabda_medence_uszoda_boja_ia

Stratégiai ágazattá kívánja fejleszteni a magyar kormány a sportot - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a megújult ceglédi városi uszoda átadásán kedden.

Kiemelte: a sport támogatása és a sporton keresztül a családok életének jobbá tétele a kormány szívügye, és a terület az elmúlt három évben mintegy 185 milliárd forintos támogatást kapott. Megerősítette: minden járási központban uszoda fog épülni, e célra több tízmilliárd forint áll rendelkezésre a költségvetésben. Jó látni, hogy az országban "gombamód" szaporodnak a sportlétesítmények - tette hozzá a kormányfő, aki egyúttal gratulált

Földi Lászlónak

(Fidesz-KNDP), a város polgármesterének. Mint mondta, nélküle ez a beruházás aligha került volna tető alá. Idézte

Kemény Dénest

, a Magyar Vízilabda Szövetség - jelen lévő - elnökét, aki azt mondta: a teljesítőképességünk határa sokkal messzebb van annál, mint amit gondolunk magunkról. "Hiszem, hogy több van ebben az országban, mint amit gyakran mi magunk is elhiszünk róla" - fűzte hozzá Orbán Viktor. Kijelentette: a ceglédiek legyenek büszkék arra, hogy nem hagyták lebeszélni magukat az uszodaberuházásról. "Legyünk büszkék arra, hogy nem hagytuk lebeszélni magunkat a fejlesztésekről, az építkezésekről, ki mertük mondani, hogy a magyaroknak jár a rezsicsökkentés, a minimálbéremelés, és nem hagytuk lebeszélni magunkat a nyugdíjak értékének megőrzéséről, a családok támogatásáról" - sorolta. A kormányfő kitért arra is, hogy az unió 28 tagállamából a négy legkevesebbet sportoló ország közé tartozik Magyarország, és a fiataloknak csak a 38 százaléka mozog rendszeresen. Szólt arról, hogy támogatni kell a közösségi, a verseny- és a tömegsportot egyaránt. Ennek fontos része, hogy olyan sportlétesítményeket hoznak létre, ahol a gyerekek jól érzik magukat. Felidézte a mindennapos testnevelés bevezetését, ennek köszönhetően ma már több mint 600 ezer gyerek sportol minden tanítási napon legalább egy órát. Emlékeztetett: a 2021-es felnőtt úszó-világbajnokságra hatalmas komplexumot építenek a fővárosban; létesítményfejlesztés zajlik Győrben a 2017-es nyári európai ifjúsági olimpiai fesztiválra is. Arra biztatta a ceglédieket: mondjanak igent a városban a 2000 négyzetméteres dzsúdóközpontra is. A kormányfő végül az április 6-i választáson való részvételre buzdított és kiemelte: annak tétje nem kevesebb, minthogy képesek leszünk-e megvédeni az eddigi eredményeinket, Európa jobban teljesítő országai közé tartozni, vagy visszasüppedni a "nemek", a kishitűség és a reménytelenség "2010 előtti mocsarába". Földi László polgármester ünnepnek nevezte, hogy több mint 80 év után megújult a város uszodája, ami nemcsak a vízilabdasportot szolgálja majd, hanem az egészségükért tenni akarókat, továbbá a mindennapos testnevelést és az úszásoktatást is. Szavai szerint az elmúlt években komoly fejlesztések voltak a településen. Példaként említette a 2,2 milliárd forint értékű csatornázási projektet és azt, hogy 594 millió forint pályázati forrásból LED-es közvilágítást kap a település. Kiemelte: az állami adósságátvállalással évi több mint 600 millió forint törlesztéstől szabadult meg a város, vagyis több pénz marad a ceglédiekre.

Beck György

, a Magyar Vízilabda Szövetség társelnöke személyes hangvételű beszédében kiemelte: a ceglédi uszoda az országban a második, amely TAO-támogatás bevonásával újult meg. Hozzátette: a város 200 millió forintot fordított a beruházásra, s több mint 400 millió forintot a vállalkozók gyűjtöttek össze. Beck György szólt arról is: céljuk, hogy újra Ob 1-es vízilabdacsapat legyen Cegléden. Az átadáson részt vett

Lázár János

, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár,

Tarnai Richárd

Pest megyei és

Pesti Imre

budapesti kormánymegbízott, valamint a városhoz kötődő ismert sportolók, köztük

Ungvári Miklós

olimpiai ezüstérmes cselgáncsozó.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.