Közélet

Milliárdos büntetés az ajánlóíveket vissza nem adó jelölteknek és pártoknak

Milliárdos büntetés az ajánlóíveket vissza nem adó jelölteknek és pártoknak

2014. március 7., péntek
Milliárdos büntetés az ajánlóíveket vissza nem adó jelölteknek és pártoknak

Összesen mintegy 1,86 milliárd forintra büntetik az ajánlóíveket időben vissza nem adó pártokat és független jelölteket az országgyűlési választókerületi irodák - közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) vezetője pénteken az MTI megkeresésére.

Az irodák több mint 478 ezer ajánlóívet adtak ki, és ezekből mintegy 37 ezret nem hoztak vissza a jelöltek, illetve a nekik ajánlásokat gyűjtő pártok a jelöltbejelentésre nyitva álló hétfő 16 órai határidőig. Az egyéni választókerületi bizottságoknak a választási irodák tájékoztatása alapján döntést kell hozniuk arról, hogy a kiszabott bírságot meddig kell befizetniük az érintetteknek az NVI számlájára. Ha az érintettek nem fizetik be határidőre a bírságokat, akkor az adóhatóságok járnak majd el a behajtás ügyében. A törvény nem tesz különbséget abban a tekintetben, hogy az ajánlóíveket milyen okok miatt nem vitték vissza; egységesen minden egyes hiányzó aláírásgyűjtő ív után 50 500 forintos bírságot kell kiszabniuk, akár elveszítették, akár ellopták, vagy csak a hétfő délutáni határidő után vitték vissza őket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.