Közélet

Martonyi: ténylegesen is tenni kell a magyar-lengyel kapcsolatokért

Martonyi: ténylegesen is tenni kell a magyar-lengyel kapcsolatokért

2014. március 23., vasárnap
Martonyi: ténylegesen is tenni kell a magyar-lengyel kapcsolatokért

Konkrét lépésekre van szükség a magyar-lengyel kapcsolatok megerősítéséért, a kétoldalú gazdasági együttműködésben még sok lehetőség rejlik - mondta Martonyi János külügyminiszter a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában.

A tárcavezető kiemelte: nem lehet elvonatkoztatni a történelemtől, amikor a magyar-lengyel barátságról beszélünk. Lengyelország nagy ország, a közép-európai és a magyar kötődés szintje az országon belül változó, de ennek az érzelmi, kulturális kapcsolatnak, egymáshoz tartozásnak a magja Krakkóban van, ezért is nyitották itt meg újra a magyar főkonzulátust - közölte. Hozzátette, szimbolikus üzenete van a lépésnek, de emellett nagyon fontos gazdasági, kereskedelmi, turisztikai jelentősége is van e külképviseletnek.

Martonyi János

szerint nem elég csak hangoztatni, hogy milyen jó a kapcsolat a két ország között, mennyire fontos a magyar-lengyel barátság, nem jó, ha csak a szavak szintjén maradnak, ténylegesen is tenni kell a kétoldalú kapcsolatokért. Ha valóban komolyan veszik a különleges magyar-lengyel kapcsolatokat, akkor folyamatosan arra kell törekedni, hogy megerősítsék, sőt bővítsék azokat - hangsúlyozta. A külügyminiszter elmondta: a krakkói főkonzulátusnak nagyon fontos feladatai vannak, hiszen bővíteni kell a turizmust, a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatokat. A magyar-lengyel gazdasági kapcsolatokban még nagyon sok lehetőség van, a kereskedelmi statisztikákból is látható, hogy Lengyelország méreteihez képest a magyar-lengyel kereskedelem még elmarad a lehetőségektől - magyarázta. Hozzáfűzte: fontos lenne az oktatási és a kulturális kapcsolatokat is tovább erősíteni. Martonyi János kiemelte annak jelentőségét, hogy sikerült újranyitni a krakkói főkonzulátust a kormányzati ciklus végén. A magyar külpolitikára általában véve is jellemző a szélesebb értelemben vett nyitás - mutatott rá. Martonyi János március 14-én nyitotta meg a krakkói főkonzulátust, amelyet 2009-ben takarékossági okokra hivatkozva zárták be.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.